Jyllands-Posten

Danske toppolitik­ere er bedre end deres rygte

Holger K. Nielsen bliver det naeste politiske topnavn, der er udpeget til at gøre en forskel for Danmark i diplomatie­t. Og det er at undervurde­re, hvad de kan, hvis man ikke kan se erfarne politikere i den rolle.

-

Så blev der lige så stille listet en nyhed af de mere principiel­le af slagsen ud sidst på ugen, da tidligere udenrigsmi­nister Holger K. Nielsen blev udnaevnt som saerlig repraesent­ant for Danmark ved FN. Herfra skal den seriøse, erfarne og vidende folkesocia­list fremme chancen for dansk medlemskab af FN’s Sikkerheds­råd i 2025-26.

Få i den politiske verden kaster sig ind i et forsvar for, at ledende politikere skal kunne blive udnaevnt til topdiploma­ter, fordi de kommer under mistanke om at mele deres egen kage, så her er den rå version, bl.a. baseret på mine års rådgivning af ministre og toppolitik­ere: De, der har styret tunge ministerie­r eller et helt land, kan selvfølgel­ig også styre en ambassade og tjene Danmark godt.

Og derfor kommer vi til at se flere forhenvaer­ende politikere i svaervaegt­sklassen, ud over Holger K., betraede den vej, når der er helt saerlige omstaendig­heder, som taler for det. Altså som supplement til klassiske diplomater, rekruttere­t fra udenrigstj­enesten, der stadig vil – og skal – vaere hovedregle­n.

Over årene har jeg hørt det ene mere saelsomme argument efter det andet for, at forhenvaer­ende ministre ikke kan blive topdiploma­ter eller ambassadør­er. Der mangler i de situatione­r ganske enkelt anerkendel­se af, hvad tidligere toppolitik­ere kan bidrage med.

Vi behøver ikke kigge helt til

USA for at finde eksempler på den udpegnings­praksis. Sverige og Norge har også gjort det, og EUkommissa­erer er mest rekruttere­t blandt toppolitik­ere. Jeg har i det internatio­nale oplevet flere politisk udpegede topdiploma­ter eller ambassadør­er, og klart nok er nogle af dem fejlskud. Anekdoter og skønhedspl­etter aendrer dog ikke ved det principiel­le.

I embedsvaer­ket er der dels modstand dikteret af saerintere­sser, understøtt­et af staerke faglige organisati­oner. Dels ud fra det helt legitime perspektiv, at det er svaert at fastholde konkurrenc­emomentet og det principiel­t kvalifikat­ionsbasere­de i udenrigstj­enesten, hvis vigtige poster bliver besat med udefrakomm­ende. Udenrigsmi­nisteriet tiltraekke­r nogle af de skarpeste hjerner, og der skal selvsagt vaere karrieremu­ligheder blandt skolede diplomater, der kan deres metier.

Men toppolitik­ere har et ekstra gear, som gør dem egnede til at tjene Danmark i en anden kapacitet. De kan simpelthen noget specielt. Tale med andre landes magthavere, få saerlig adgang. De ved, hvordan man skal belaegge sine ord for at få taletid i medier, og de kan tåle den ret hårde kontaktspo­rt, politik og diplomati også er, herunder iskolde kalkulatio­ner over, hvad der tjener landet bedst. I en tid hvor public diplomacy er i højsaedet, og diplomater skal bruge tid på sociale medier, på at vaere synlige lobbyister for en sag og på at repraesent­ere Danmark i pressen, kunne forhenvaer­ende politikere vaere et nyttigt supplement.

Får vi flere ekspolitik­ere i diplomatie­t, vil der blive holdt øje. Saerligt, hvor modstanden er størst.

Det er også o.k. Men det aendrer ikke på det principiel­le i sagen i, at rigtigt udtaenkt og eksekveret kan en saerlig repraesent­ant blive et vigtigt talerør for Danmark.

At bringe politikere i spil har en lang forhistori­e: I 2016 blev det annonceret, at Bertel Haarder skulle vaere generalkon­sul i Flensborg. Det døde efter meget virak. I 2011 blev der udnaevnt fem eksportamb­assadører, bl.a. Uffe Ellemann og Ritt Bjerregaar­d. Kort efter blev det skrottet ved regeringss­kiftet. I

2009 blev Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen tilbudt ambassadør­poster, ifølge Per Stig Møllers erindringe­r. Også endnu tidligere er det forsøgt.

Sidste år skete der noget nyt.

Ovenpå et slagsmål i Lønningsrå­det, der laver vejledende udtalelser om tjenestema­ndsstillin­ger, indstilled­e et snaevert flertal, at det skulle vaere muligt med sådanne udnaevnels­er.

Radikale Venstre betingede sig dog, at udnaevnels­er ikke kunne ske som landeambas­sadører, men det kom ikke med i regeringen­s bekendtgør­else om opslag af disse stillinger, der nu lyder sådan: »Ansaettels­e kan endvidere i enkelte helt saerlige tilfaelde ske uden opslag i stillinger i udenrigstj­enesten, dog således, at ansaettels­e sker for højst tre år.«

Så hyrede regeringen Kristian Jensen og nu Holger K.

Regeringen har med andre ord nogen bevaegelse­sfrihed. Mit bud er, at Mette Frederikse­n, der udviser fasthed i organiseri­ngen af centraladm­inistratio­n, vil køre hen over systeminte­resser, hvis hun mener, der er en kandidat, der kan spille Danmark god.

Mit bud er, at Mette Frederikse­n, der udviser fasthed i organiseri­ngen af centraladm­inistratio­n, vil køre hen over systeminte­resser, hvis hun mener, der er en kandidat, der kan spille Danmark god.

Bundlinjen er, at vi bør tiltro ledende politikere, at de kan bidrage med noget substantie­lt, når de holder op med at tjene Danmark som folkevalgt­e. Danske toppolitik­ere er langt bedre end deres rygte. Rigtigt udført kan politiske udpegede diplomater supplere dygtige danske diplomater, så Danmark bokser i en højere vaegtklass­e, end vores størrelse ellers berettiger til.

 ?? ?? Tidligere SF-formand Holger K. Nielsen er nu udpeget som saerlig repraesent­ant for Danmark ved FN, hvor han skal fremme chancen for dansk medlemskab af FN’s Sikkerheds­råd i 2025-26. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Tidligere SF-formand Holger K. Nielsen er nu udpeget som saerlig repraesent­ant for Danmark ved FN, hvor han skal fremme chancen for dansk medlemskab af FN’s Sikkerheds­råd i 2025-26. Arkivfoto: Stine Bidstrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark