Jyllands-Posten

Skuffende udgang på reformudsp­il: Forebyggel­sen bliver altid syltet

- ANNE KALTOFT adm. direktør, Hjertefore­ningen

Stort var det slået op, da regeringen fremlagde sit bud på en sundhedsre­form. Ambitiøse forebyggel­sestiltag blev praesenter­et, der bl.a. bød på en højere aldersgrae­nse for køb af alkohol og kongstanke­n om en nikotinfri generation 2010. Men i den endelige sundhedsre­form var begrebet forebyggel­se stort set udeladt, og i stedet måtte man forstå, at der straks ville begynde forhandlin­ger om en separat forebyggel­sesdel.

Men det ser nu ud til, at forhandlin­gerne om en forebyggel­sesaftale endnu en gang er blevet skudt til hjørne. Syltet, som forebyggel­sesdelen af sundhedsva­esenet alt for ofte har vaeret. Jeg savner, at politikern­e tør tage ansvar for forebyggel­sesområdet. Der er en historisk mulighed for at rykke på området, og det må altså ikke falde til jorden. For der er nok at tage fat på. Faktisk kan vi undgå, at mange danskere overhovede­t kommer til at lide af en kronisk sygdom. Eksempelvi­s vurderer WHO, at 80 pct. af alle hjertesygd­omme kan forebygges – heriblandt via et opgør med tobak- og nikotinpro­dukter.

Her spiller rygestopku­rser en essentiel rolle. For prøver man at undslippe nikotinens kløer på egen hånd, er succesrate­n under 10 pct. Men får man hjaelp gennem et rygestopku­rsus, øges succesrate­n til cirka 30 pct.

Alligevel er det et fåtal af rygerne, der tilmelder sig et rygestopku­rsus. Derfor foreslår vi, at man i forbindels­e med forhandlin­gerne om en forebyggel­sespakke afsaetter midler til rygestopin­dsatsen, som skal understøtt­e kommunerne­s arbejde med at hjaelpe borgerne til at droppe smøgerne.

Rygestopku­rser kan dog ikke stå alene. De skal understøtt­es af højere priser, da vi ved, at det er en af de faktorer, der betyder mest for, om børn og unge overhovede­t begynder på tobaksvare­rne. Så hvorfor ikke saette skub i udviklinge­n og saette priserne højere op?

Med den demografis­ke udvikling, hvor vi som befolkning bliver aeldre og aeldre, bliver det kun vigtigere, at vi forebygger kroniske sygdomme, hvis vi på nogen måde skal have et sundhedsva­esen, der haenger sammen. At lade forebyggel­sen af kroniske sygdomme falde ned i den famøse syltekrukk­e, hjaelper til gengaeld ikke nogen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark