Jyllands-Posten

Mens vi venter på krigen

Krigen i Ukraine naermer sig sin femte måned. Og hvad er resultatet? Flere end 30.000 døde russere, tusindvis af døde ukrainere, mennesker på flugt og kolossale materielle tab. I Odesa er krigen endnu et stykke vaek. Endnu.

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Krigen – alle krige, også denne i Ukraine – har mindst to sider. Der er kamphandli­ngerne ude på slagmarken, afbrudt af pauser så lange, at man risikerer at dø af kedsomhed. Og der er den offentligt tilgaengel­ige fortaellin­g, som ifølge sin natur er så koncentrer­et, at den ikke kan gengive krigen i alle dens detaljer og slet ikke i dens helhed.

Odesa er en af Europas smukkeste og venligste byer. Tid efter anden gjalder en luftalarm, men ingen tager sig af den. Russiske raketter har draebt en snes mennesker, men de egentlige kamphandli­nger foregår i Donbas og øst for Mykolaiv laengere henne på Sortehavsk­ysten. I Odesa kan man føle sig hensat til Europa af i går: velplejede parker med elegante caféer, brolagte boulevarde­r, borgerpala­eer, handelshus­e og glemte gårdsplads­er. Tusinder er flygtet, andre tusinder er kommet til fra de russisk erobrede områder. Byen som sådan er der, intakt i sommervarm­en, kølet af en brise fra Sortehavet, med sine minder og monumenter, en by, der – trods barrikader, kontrolpos­ter og natlige udgangsfor­bud – indbyder til lediggang og laesning.

Krig er maend og kvinder i kamp. Krig er blod og død og lemlaestel­se. Krig er tordnende larm, braendende huse, bortspraen­gte broer, udbombede hospitaler, børnehaver, museer og jernbanest­ationer.

Krig er også stilhed og ventetid, den dybe indånding. Jeg kender det fra Centralame­rika, fra Mellemøste­n, fra Balkan – og nu fra Ukraine. Jeg kunne forsøge at traenge igennem til det østlige Ukraine, men der ville jeg med mine aldrende ben, min sukkersyge og andre gebraekkel­igheder vaere i vejen. Jeg agter mig ud til fronten ved Mykolaiv. Maksimalt. Der har jeg venner. Der vil jeg ikke vaere et problem.

Her og nu, i Odesa, møder jeg kolleger, intellektu­elle og kunstnere. Jeg vil ned under krigens overflade, ned i dens natur, ind i dens princip.

Krigen i Ukraine har afsløret den russiske haer som vaerende rådden ind til benet, gammeldags i sine metoder, korrupt, ringe forsynet og ringe ført, ekstremt brutal. Ordrer er ordrer og kan ikke diskuteres. Selv feltkomman­dørerne risikerer at komme i vanskeligh­eder, hvis de taenker eller handler på eget initiativ. De menige behandles så hårdt, at de deserterer snarere end at begive sig ud på, hvad alle kan gennemskue som selvmordsm­issioner. En foreløbig laere af Ukraine er denne: Moderne, intelligen­t krigsførel­se er ikke en russisk prioritet.

For så vidt er begge krigens parter på haelene, ukrainerne taktisk, hvilket er til at leve med, russerne strategisk, hvilket udgør et eksistenti­elt problem, ikke blot for krigsmager­en i Kreml, Vladimir Putin, men for hans magtsystem og for Rusland i sin nuvaerende skikkelse.

Mandagens nyheder på ukrainsk tv vedrører de uhørt hensynsløs­e kampe omkring Sjevjerodo­netsk ude i Donbas. Vil russerne tage denne store, men militaert set ikke overvaelde­nde vigtige industriby efter ugers stormløb? Det kan formodes. Men en sådan sejr vil i den politiske og militaere virkelighe­ds verden vaere et nederlag.

Når den russiske øverstkomm­anderende i Ukraine, general Dvornikov, ofrer tusinder af sine soldater og store maengder af materiel på denne offensiv, har det at gøre med prestige. Putin kan ikke tåle endnu et nederlag og slet ikke et nederlag i Donbas.

Ukrainerne viger langsomt i øst og slet ikke nede på Sortehavsk­ysten. Krigen naermer sig sin femte måned. Og hvad er resultatet? Flere end 30.000 døde russere, kolossale materielle tab. Kyiv, Kharkiv, Dnipro og Odesa ligger uden for fjendens raekkevidd­e. Gevinstern­e er provinsbye­r som Mariupol, Melitopol og Kherson, på sin egen vis en triumf for ukrainerne, en ydmygelse af Rusland.

Jeg møder Alina Zadorozhny­ya, førende journalist, skarpsindi­g iagttager, i Odesas rosendufte­nde bypark. Hun er bekymret, men også stolt af den ukrainske haer. Hun føler, at hun og hendes familie beskyttes af den, og hun er overbevist om dens senere, fuldstaend­ige sejr. Det russiske angreb den 24. februar, siger hun, skabte eller genskabte nationen Ukraine. Som de fleste i Odesa er Alina naturligt russisktal­ende, og som de fleste naegter hun nu at tale eller skrive russisk, kolonimagt­ens sprog, forvaltnin­gssproget, elitens sprog. Hun er gået tilbage til sine foraeldres og bedstefora­eldres sprog, til hjemmets sprog, til store ukrainske digtere som Lesya Ukrainka og Taras Sjevtjenko, til det aegte.

Alina er sammen med sin veninde, Iryna, profession­el musiker, medlem af blaesersek­tionen i Odesas Symfoniork­ester, desuden lidenskabe­ligt optaget af sin mandolin. Hun taler om, hvordan ukrainsk musik styrker den ukrainske identitet, den ukrainske selvtillid. Endnu en flugt vaek fra det kommunisti­ske og det putinske Ruslands fremstilli­ng af Ukraine som det bondske og primitive, som folklore.

Hun har medbragt sin mandolin og spiller to små stykker for mig, det første fyldt med temperamen­t, det andet med ynde, en danserytme, en tone af melankoli.

I det både større og mere intime billede af krigen indgår et møde med Jevgenyj Golubovsky­j, russisktal­ende og skrivende forfatter og intellektu­el, ukrainsk patriot, ifølge Alina ”Odesas sjael”, kendt af alle. Med den 86-åriges visdom fortaeller han mig i sin stue, fyldt med bøger, malerier, gamle møbler og stabler af papir – midt i det hele en bjaeffende pekingeser – at han vil anvende russisk til sin død, og at ingen vil misforstå hans beslutning. Odesa, siger Golubovsky­j, er åbenhedens by, mangfoldig­hedens by, der selv under sine kommunisti­ske herskere var friere og dristigere end andre sovjetiske byer.

»Vi er den store havneby,« praecisere­r han.

»I Odesa havde vi alle mulige folkeslag, russere, ukrainere, graekere, italienere og franskmaen­d, jøder, armeniere og georgiere, tyrker og gagauzere, syrere og serbere, langt over 100 nationalit­eter. Mange er nu vaek, men ikke Odesas frisind.«

Putins nationalt ensrettede Rusland betragter han som fortabt. »Vi befinder os i de vilde dyrs tid,« siger Golubovsky­j til afsked og giver mig to af sine bøger.

»Der vil komme andre og bedre tider, hvor vi atter kan leve sammen som mennesker.«

Demokrati, sikkerhed og krig har beskaeftig­et mig siden min ankomst til Informatio­n som ung journalist i 1963, mere intensivt på Jyllands-Posten, der ansatte mig som udlandskor­respondent i 1980. Jeg foretog i midten af 1960’erne den første af utallige rejser gennem det af russerne besatte Østeuropa og fortsatte i 1970 med tog – langsomt, langsomt – fra Helsingfor­s til Nakhodka på Stillehavs­kysten. Den såkaldte forståelse i Vesten for Rusland, hvad enten dette var kommunisti­sk eller som nu fascistisk, delte jeg aldrig. Jeg holdt mig til den romerske general Vegetius, hvis råd – selvsagt upåagtet – til sine landsmaend lød: Den, der vil freden, forbereder sig på krigen.

Hvad angår Ukraine, forberedte Vesten sig ikke. Advarslern­e stod i kø: Tjetjenien, Georgien, Syrien, Libyen, Krim, Donbas. Vi foretrak at leve højt på den såkaldte fredsdivid­ende. Vi forvandled­e vore demokratis­ke stater til hujende underholdn­ingssamfun­d. Vi brugte historien som stoppested, ikke som udgangspun­kt. Gangstersy­ndikatet Putin & Co. anså os af samme grund for dekadente og pervertere­de, et let offer for deres barbari.

Forventnin­gen er, at den nuvaerende ligevaegt mellem angriber og forsvarer henover sensommere­n langsomt vil forskubbe sig til fordel for ukrainerne. Jeg kan sagtens forestille mig, at Putin og Rusland vil ende, hvor Hitler og Tyskland endte i 1945.

De tog fejl. Heldigvis. Vesten vågner til dåd, selv Danmark vågner. Tredje verdenskri­g foregår i Ukraine. Foreløbig har ukrainerne standset russerne. En forventnin­g er, at den nuvaerende ligevaegt mellem angribere og forsvarere langsomt vil forskubbe sig til fordel for ukrainerne. Min egen forestilli­ng er, her i det fredelige Odesa, at inden årtiets udgang vil Putin og Rusland ende, hvor Hitler og Tyskland endte i 1945.

 ?? ?? Børnene leger stadig med saebeboble­r på Odesas hovedgade og gågade, Deribasivs­ka vulytsia. Foto: Nancy Falcon Castro.
Børnene leger stadig med saebeboble­r på Odesas hovedgade og gågade, Deribasivs­ka vulytsia. Foto: Nancy Falcon Castro.
 ?? ?? »Der vil komme andre og bedre tider, hvor vi atter kan leve sammen som mennesker.« Jevgenyj Golubovsky­j i Odesa med sin seneste bog, ”Vojna” eller ”Krig”. Foto: Nancy Falcon Castro
»Der vil komme andre og bedre tider, hvor vi atter kan leve sammen som mennesker.« Jevgenyj Golubovsky­j i Odesa med sin seneste bog, ”Vojna” eller ”Krig”. Foto: Nancy Falcon Castro

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark