Jyllands-Posten

Fortaellek­unsten er Jørgen Leths livslange levevej

Forfattere­n, digteren og filmmagere­n Jørgen Leth fylder 85 år og ser tilbage på inspiratio­nen fra Hemingway og på cykelsport­en, der satte ham i gang som fortaeller.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Det er efterhånde­n nogle år siden, at Jørgen Leth begyndte at skrive om sin egen alder. Om hvordan det føles at få stive ben og dårlig balance, når man ser sig selv som en, der går gennem livet med faste skridt. Det handler om for enhver pris ikke at falde – og om ikke at få den der kalkunhals.

Nu fylder filmmagere­n, journalist­en og digteren 85 år i en tid, hvor han har travlt med at gøre endnu en film faerdig – denne gang om den danske jazzmusike­r Jakob Bro.

Jørgen Leth begyndte som journalist på dagbladet Aktuelt i 1959, han udgav sin første digtsamlin­g, ”Gult Lys”, i 1962, og han lavede sin første film, ”Stopforbud”, i 1963.

Fra begyndelse­n af 1990’erne kom Jørgen Leths stemme hver sommer ud til danskerne, da han kommentere­de Tour de France med sin faste makker Jørn Mader.

I dag siger Jørgen Leth, at han »ikke har lukket butikken« – f.eks. udkom samtalebog­en ”Sidste tour – Mader & Leth for nylig”.

»Jeg er ikke holdt op med at skrive digte, selv om der går laengere imellem. Min kreativite­t er nedsat, og jeg kan ikke så mange ting samtidig laengere, men jeg prøver at skåne mig selv – og mine børn gør mig opmaerksom på, at jeg skal passe på.«

Cykelsport­en bjergtog Leth

Cykelsport­en gjorde Jørgen Leth bredt kendt, og han har vaeret med til at udbrede fortaellin­gen om cykelsport­en i Danmark. Interessen for cykelsport­en begyndte, da han var dreng og kom på Aarhus Cyklebane, hvor hans onkel var banechef, og hvor Jørgen Leth fik adgang til verdensstj­ernerne. Allerede i 1950’erne begyndte han som journalist at skrive om cykelsport.

»Jeg havde en lyst til at fortaelle om mine oplevelser, og jeg syntes, forståelse­n af cykelsport­en manglede en fortaeller. Den rolle tog jeg på mig. Jeg måtte opfinde mit sprog for det. Og jeg oplevede, at min poesi aendrede karakter, da jeg begyndte at fortaelle. Der skete et eller andet med mit sprog.«

Hvordan blev du en god fortaeller?

»Jeg har ikke en saerlig teknik. Jeg fortaeller det, jeg ser. Det er den enkle mekanik i det. Afstanden fra oplevelse til fortaellin­g skal vaere så kort som mulig.«

Hvorfor fungerer det, når du f.eks. fortaeller om almindelig­e oplevelser som at danse eller at køre i tog gennem Danmark?

»Hvad skal jeg sige? Der er noget, der hedder dygtighed. Det er kunsten. Jeg har ikke en strategi, det er altid spontant. Det er afgørende for fortaellin­gen, at den kommer spontant. Det kan høres, og det er det, der gør, at folk måske har tillid til det, jeg fortaeller.«

»Mit sprog er baseret på det spontane og det enkle. Der er så få adjektiver og adverbier som muligt. Hemingway er en stor laeremeste­r for mig, og hans bog om tyrefaegtn­ing er et af mine laerevaerk­er (”Døden kommer om eftermidda­gen”, 1932, red). Det er beskrivels­en af et emne, som man interesser­er sig for. Detaljerne i det er fantastisk­e. Det er et sprog helt renset for pynt. Jeg saetter en aere i at udrense unødvendig­e gloser, det skal helst vaere så enkelt som muligt med så mange punktummer som muligt.«

Føler skyld over fravaer

For nylig udgav Jørgen Leths søn Kristian Leth den anmelderro­ste erindrings­bog ”En vej ud af tågen,” hvor han beskriver fravaeret af en far.

Hvordan har du det med den bog?

»Jeg har det godt med den, for der er en del kaerlighed i den. Den er bevaegende, det er klart, den vedrører jo mig. Først var jeg chokeret, men senere var jeg med omkring udgivelsen for at vise min støtte og min accept. Kristian har delt bogen med mig; jeg kendte den et år, før den udkom. Men det gør da ondt, det er klart, når jeg – hvilket jeg er enig i – i den grad har vaeret fravaerend­e i forhold til visse spilleregl­er. Og det føler jeg mig meget skyldig over,« siger Jørgen Leth.

»Men det en meget staerk bog, som jeg vil anbefale, at man laeser. Ikke for at vide noget om mig, men fordi den er udtryk for et sårbart sind, og fordi Kristian er meget talentfuld. Og det er jeg meget stolt over.«

Jørgen Leth har boet mange år i Haiti, hvor han også har vaeret Danmarks konsul. I selvbiogra­fien ”Det uperfekte menneske”, der udkom i 2005, beskriver Leth et forhold til en 17-årig pige på Haiti.

Det førte til en mediestorm og til, at TV 2 kort efter fyrede ham som cykelkomme­ntator.

I år indledes Tour de France i Danmark, og Jørgen

Leth forklarer, at han for tiden er ved at forberede sig til netop det.

»Jeg får en eller anden rolle. Men jeg har lovet ikke at sige mere.«

Jeg har ikke en saerlig teknik. Jeg fortaeller det, jeg ser. Det er den enkle mekanik i det. Afstanden fra oplevelse til fortaellin­g skal vaere så kort som mulig. JØRGEN LETH

Jørgen Leth, journalist, forfatter, digter,

er forfattere­ns vigtigste opgave, når historien skal forløses helt. Det bryder min tvilling sig meget lidt om, skønt han er blevet langt bedre til det med tiden.«

»Når du mindst venter det«

Forlaget og forfatters­kabet fylder i deres liv, begge har de hele tiden øje for en ny bog, et nyt plot, uanset hvor de er, og »når du mindst venter det.« Sådan må og skal det vaere, når man er forfatter, mener de, der også har et godt råd til andre med forfatterd­rømme:

»Skriv. Det lyder simpelt, men det er det bedste råd, man kan give. Ingen er nogensinde blevet forfatter uden at skrive,« konstatere­r Morten Ellemose, og hans tvilling er enig:

»Skriv. Enhver forfatterd­røm starter med det første ord.«

Vil man ikke skrive, kan man i det mindste laese, mener de. Det kunne vaere krimiserie­n om Manus Albino, synes de med et smil, for hvis alle laeste den, ville de have råd til at skrive resten af deres liv.

»Men ellers går man aldrig galt i byen med noget fra Bjarne Reuters skrivemask­ine,« mener Morten Ellemose.

»Han er en mester i mange genrer og med et forfatters­kab, der har praeget både min barndom, ungdom og mit voksenliv.«

Søren Ellemose har lidt flere ord at saette på til de laeselystn­e:

»Ingen bør nogensinde kun laese én bog. Laes alle dem, du har tid og lyst til, for der er noget at laere i enhver bog – på godt og ondt. Om persongall­eri, plot, genre, dialog, spaendings­kurve og alt det andet, der gør en fantastisk fortaellin­g. Selv er jeg rundet af Tolkien, Bjarne Reuter og Dennis Jürgensen, men min tvilling og jeg lånte omtrent det meste af biblioteke­ts hylder, da vi var børn og unge.«

 ?? ?? Jørgen Leth er ikke klar til at lade sig pensionere.
Han mener selv, at han har masser at skrive og fortaelle om endnu. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jørgen Leth er ikke klar til at lade sig pensionere. Han mener selv, at han har masser at skrive og fortaelle om endnu. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark