Jyllands-Posten

»Skriv. Enhver forfatterd­røm starter med det første ord«

De er tvillinger, de har fulgtes ad hele deres liv, og i dag skriver de taenksomme krimier sammen og har deres eget forlag. Har andre samme drøm, er det bare om at gå i gang med at skrive, mener de.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Søren og Morten Ellemose siger det selv: De har fulgtes ad og stået skulder ved skulder, lige siden de for nu 50 år siden blev født med 10 minutters mellemrum. De har aldrig – som i virkelig aldrig – vaeret uvenner, siger de.

De har sågar boet taet på hinanden i hele deres voksne liv – som naboer eller i det mindste i gåafstand.

Men det er slut nu.

Morten Ellemose er flyttet nordpå. Han er flyttet de godt 30 km fra Odder til Aarhus, hvor de oprindelig­t voksede op i en kernefamil­ie med far, mor og en fire år aeldre storebror.

Han er flyttet sammen med sin kaereste, børn og bonusbørn i Risskov, men det har da ikke vaeret uden svaerdslag, at han er flyttet så langt vaek, konstatere­r hans stadig ikke helt tilfredse bror.

»Det er som at få navlestren­gen klippet over efter snart fem årtier sammen,« mener han.

Drømmen om et forlag

Lige hvad angår uddannelse, gik de som unge hver sin vej – Søren Ellemose blev civiløkono­m, mens Morten Ellemose fik en lederuddan­nelse hos McDonald’s.

De fandt dog igen ind på samme spor, og i dag driver de forlaget Forfatters­kabet.dk, som i 2015 voksede ud af en faelles drøm om at skrive bøger sammen.

Oprindelig­t skulle de bare udgive deres egne bøger, men i dag udgiver de 50 nye titler årligt for folk med hang og trang til at skrive bøger.

Det startede med erhvervshi­storiske bøger, skrevet af Søren Ellemose, men så tog krimigenre­n over.

I 2010 skrev de sammen ”Københavns Brand”, første bog i serien ”Manus Albino”, som de selv beskriver som »tankevaekk­ende kriminalro­maner«.

Den femte og sidste i serien, ”Dannebrogs fald” kommer til september.

De har også bevaeget sig i andre genrer og har bl.a. skrevet noveller, digte og en science fiction-serie for unge. Godt 40 bøger er det blevet til.

Det bedste samarbejde

Så taet et kreativt samarbejde, hvor begge helt ned i detaljen skal vaere enige om, hvad der skal stå, kunne måske skabe uro brødre imellem, men nej. Tvillinger­ne har ikke andet end godt at sige om dette samarbejde.

»Det bedste ved det er, at man skriver til en laeser, som forstår praecis, hvad man mener. Og at man kan dele glaeden for ord og fortaellin­ger med en, som saetter lige så stor pris på bøger, som man selv gør,« siger Morten Ellemose, og hans bror erklaerer sig enig.

»Det bedste ved det er at blive mødt med en faelles glaede for sproget og den skabelsesp­roces, som en bog jo også er. Jeg skriver først og fremmest til min tvilling. Dernaest til mig selv og først på tredjeplad­sen kommer laeseren. Det er nok en lidt usaedvanli­g raekkefølg­e, men jeg skriver for at gøre min tvilling glad,« siger Søren Ellemose.

Ovenikøbet er de helt enige om, at den fineste saetning eller det bedste plot altid vinder, uanset hvem af dem, der har skrevet det, og at det er en kaempeford­el, at det aldrig bliver ensomt at sidde at skrive.

»Mine ord er aldrig alene. Det er en gave for en forfatter,« mener Søren Ellemose.

Det hører med, at de ses så tit som muligt og under alle omstaendig­heder skriver og taler sammen hver dag. Det har deres respektive kaerester det fint med:

»Når man indser, at en tvilling er en gave, så bliver det hele meget nemmere for andre venner, kaerester og familie,« mener Morten Ellemose.

Søren Ellemose bruger også ordet gave, for det er det, understreg­er han:

»I starten kan det måske virke lettere skraemmend­e for en partner, at man aldrig kan blive hendes bedste og mest fortrolige ven, da den plads jo er taget.«

Jeg skriver først og fremmest til min tvilling. Dernaest til mig selv og først på tredjeplad­sen kommer laeseren. SØREN ELLEMOSE

Lysten driver vaerket

Det er lysten, der driver vaerket, og ingen af dem kunne forestille sig andet end af skrive bøger sammen – og ja, også at drive et forlag, hvor Søren Ellemose tager sig af alle de praktiske ting. Han er nemlig med sin brors ord den discipline­rede og strukturer­ede, og ganske rigtigt beskriver den anden tvilling Morten Ellemose som den »ubetinget kreative ildsjael, der ikke vil andet end at skabe og skrive«.

Men han har en tilføjelse: »Bøger er aldrig helt faerdige, før de er udgivet. Omskrivnin­ger

Søren og Morten Ellemose, forfattere, udgivere, Aarhus/Odder

 ?? ?? »Det er som at få navlestren­gen klippet over efter snart fem årtier sammen,« mener Søren Ellemose (t.v.) om, at hans tvillingeb­ror, Morten Ellemose, som altid har vaeret inden for raekkevidd­e, nu er flyttet fra Odder til Aarhus.
Foto: Mads Andreas Frost
»Det er som at få navlestren­gen klippet over efter snart fem årtier sammen,« mener Søren Ellemose (t.v.) om, at hans tvillingeb­ror, Morten Ellemose, som altid har vaeret inden for raekkevidd­e, nu er flyttet fra Odder til Aarhus. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark