Jyllands-Posten

Ørsted har milliardpl­an for CO2-fangst

Ørsted vil fange 400.000 tons CO2 om året i København og Kalundborg og håber også at kunne indfange CO2 fra Danmarks naeststørs­te udleder. Projektet er dog afhaengig af statsstøtt­e i milliardkl­assen.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

I 2025 vil Ørsted transforme­re København og Kalundborg til tandhjulen­e, som får den grønne omstilling i Danmark op i naeste gear. Da vil selskabet etablere anlaeg, som kan indfange 400.000 tons CO2 om året fra skorstene på de to kraftvaerk­er Asnaesvaer­ket og Avedørevae­rket.

»Det vil gøre det muligt for os at slutte ringen. Vi kan opfange CO2’en fra baeredygti­g biomasse, vi kan lagre den, og vi kan benytte den til at lave grønne braendstof­fer til de industrier, som har svaert ved at elektrific­ere – såsom skibsfart, flyindustr­ien og den meget tunge transport,« siger Ole Thomsen, direktør med ansvar for Ørsteds kraftvaerk­er.

»Ja, det er faktisk svaert at overdrive, hvor stort det her kan blive,« konkludere­r han, mens han bladrer frem og tilbage mellem illustrati­oner af Ørsteds ikoniske kraftvaerk­er landet over og grafikker med CO2-fangst som bindeled mellem grøn strøm og grønne braendstof­fer.

Ole Thomsen er i gang med at praesenter­e Ørsteds bud på Danmarks første Carbon Capture and Storage-anlaeg, forkortet CCS-anlaeg.

Ørsted er dog ikke alene. Energisels­kabets bud vil blive indsendt til praekvalif­icering i det danske CCS-udbud, hvor der er 8 mia. kr. i støtte på spil til fangst af CO2.

Udbuddet forventes afgjort senere på efteråret, og ifølge en aktindsigt, der er udleveret til Energiwatc­h, har både Aalborg Portland, Crossbridg­e Energy, aarhusians­ke Kredsløb og Kraftvarme­vaerk Thisted taenkt sig at deltage, mens Amager Ressourcec­enter, ARC, også tidligere har lanceret sine planer.

Umoden teknologi

I opfyldelse­n af 2030-målet på 70 pct. reduktion vil CCS dog spille en mindre rolle. Seneste statusrapp­ort fra Klimarådet meddelte, at Danmark stadig mangler reduktione­r for 10 mio. tons for at nå målet, mens Klimarådet skriver, at grundet CCS-teknologie­ns umodenhen er bidraget til klimamålet behaeftet med usikkerhed.

Klima-, energi og forsynings­minister Dan Jørgensen har dog sagt, at det er altafgøren­de, at Danmark kommer i gang med CCS.

Ørsted er overbevist om, at selskabet er den rette bannerføre­r for teknologie­n i Danmark.

»Du er nødt til at beherske denne teknologi og logistikke­n for at kunne gå videre og lave grønne braendstof­fer, som vi allerede har en stor satsning inden for. Det er sundt og fornuftigt, at der er flere interesser­ede, men vi vurderer, at vi står rigtig staerkt, da vi kan etablere CCS som et knudepunkt for flere forskellig­e processer på vores kraftvaerk­er,« siger Ole Thomsen.

»Det at drive og få et teknisk komplicere­t anlaeg til at virke, det kan vi. Det kan du se hver dag ude på vores kraftvaerk­er.«

Hvis Ørsted vinder udbuddet, bliver Kalundborg og København knudepunkt­er for transport af CO2, da kapacitete­n vil vaere markant større end de 400.000 tons CO2 fra de to kraftvaerk­er.

Det vil ifølge Ørsted koste 1,5-2 mia. kr. i etablering­somkostnin­ger, mens størstedel­en af støtten vil gå til driften, hvor isaer udgifterne til energi og transport af CO2’en fylder i budgettet.

I øjeblikket har Ørsted desuden indledende og fremskredn­e samtaler med Kalundborg Refinery, der med en CO2-udledning på 534.231 tons i 2021 kom ind på en andenplads over Danmarks største CO2-udledere – blot overgået af cementfabr­ikken Aalborg Portland.

Her håber man, at man kan levere CO2 gennem Ørsteds Asnaesvaer­ket, der i fugleflugt blot er 500 meter vaek. I første omgang vil planen vaere at opfange 200.000 tons CO2 om året fra raffinader­iets største skorsten.

Det er faktisk svaert at overdrive, hvor stort det her kan blive. OLE THOMSEN, DIREKTØR FOR ØRSTEDS KRAFTVAERK­ER

Grønne braendstof­fer

Hvis samarbejde­t med Kalundborg Refinery traeder i kraft, bliver det derudover muligt for Ørsted at benytte den opfangede CO2 fra Avedørevae­rket til produktion af grønne braendstof­fer til lastbiler, skibe og fly i projektet Green Fuels For Denmark.

Her vil Ørsted i samarbejde med bl.a. Maersk, DSV og Københavns Lufthavn opføre 1,3 gigawatt elektrolys­ekapacitet frem mod 2030.

Både Kalundborg Refinery og Ørsted meddeler, at de meget gerne vil indgå i samarbejde­t, men at man grundet tidspres, og da udbuddet ikke er afgjort, endnu ikke har formaliser­et aftalen.

»For os handler det om at bidrage til den grønne omstilling. Men der skal selvfølgel­ig også vaere en fornuftig forretning i det. Og der ser vi det som en besparelse, i forhold til hvad vi skal betale for CO2kvoter,« siger Niels Bech, direktør for forretning­sudvikling for Kalundborg Refinery.

Hvor Kalundborg Refinery ser ind i at kunne spare udgifter på indkøb af CO2-kvoter gennem EU’s kvotesyste­m, forholder det sig modsat for Ørsted, som ved at opfange og lagre CO2 fra de to kraftvaerk­er vil kunne levere negative emissioner.

Negative udledninge­r

»FN’s klimapanel siger, at hvis vi skal lykkes med målsaetnin­gerne, så skal vi både reducere udledninge­n, men vi skal også have negative emissioner. Og det kan du kun få, hvis du fanger CO2’en fra baeredygti­g biomasse og lagrer den,« siger Ole Thomsen.

Biomasse, som daekker over trae, halm, flis og andet biologisk materiale, udleder nemlig CO2, når det afbraendes. Afbraendin­gen af biomasse kategorise­res dog som CO2-neutral, da den tilsvarend­e CO2 optages igen over tid, i takt med at eksempelvi­s trae eller halm vokser op igen. Ved at indfange CO2’en fra udledninge­n går regnestykk­et dermed i minus.

Når det sker, optjenes der negative emissioner, som kan saelges videre til selskaber, som vil kompensere for deres udledning, de ikke kan reducere, gennem kvotesyste­met. Det er igennem salget af de negative emissioner, at Ørsted vil tjene penge på anlaegget.

»Jeg skal ud og finde kunder, som vil købe negative emissioner, og det er nok den største udfordring i dette projekt. For det marked eksisterer ikke i dag, så vi ved ikke, hvad betalingsv­illigheden og dermed indtjening­en vil vaere,« siger Ole Thomsen.

Biomasse står i vejen

Hvor Ørsted ser gode indtjening­smulighede­r i at saelge udledninge­n, advarer professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t, Brian Vad Mathiesen, mod, at Danmark låser sig fast til biomassen.

»Det er essentielt, at vi ikke forhindrer biomassean­laeg i at komme ned i driftstid. Det kan stå i vejen for, at der kommer grønnere teknologie­r som varmepumpe­r og geotermi ind i varmeforsy­ningen,« siger han.

Ifølge Brian Vad Mathiesen bør Ørsted derfor i sin business case tage højde for, at deres kedler fremover skal vaere i drift markant kortere tid.

Ole Thomsen understreg­er, at det er tilfaeldet. Derudover pointerer han, at der er tale om relativt nye anlaeg, mens isaer Asnaesvaer­ket har en stabil produktion, da det leverer procesdamp til Novo Nordisk og Novozymes’ naerliggen­de fabrikker.

»Vi vil under alle omstaendig­heder bibeholde produktion­en de to steder i lang tid, da det er nødvendigt af hensyn til forsynings­sikkerhede­n. Så det er ikke sådan, at vi binder os yderligere ved at etablere CO2-fangst og lagring,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark