Jyllands-Posten

Finansmark­eder vakler før vigtigt Fed-møde

Nye inflations­tal, udsigten til mere aggressive indgreb fra centralban­kerne og øget frygt for en recession har sendt en chokbølge gennem markederne få dage før Feds rentemøde.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Frygten for inflation, stigende renter og recession har atter grebet om sig i de finansiell­e markeder, og de seneste dage har en giftig cocktail af dårlige nyheder fået investorer­ne til at sende aktiekurse­rne i bund og renterne op.

Bevaegelse­rne sker kort tid inden onsdagens rentemøde i den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve (Fed), og efter en lille måned, hvor investorhu­møret ellers har vaeret i bedring.

»Tingene så lidt bedre ud, og markedet genvandt en smule af det tabte. Men inflatione­n overrasker fortsat, og det har givet investorer­ne anledning til at diskutere, om de har indregnet centralban­kernes renteforhø­jelser i aktiekurse­rne, eller om de skal laengere ned,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA.

Epicentret af chokbølgen, som har ramt aktiemarke­det, var sidste uges rentemøde i Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB), hvor ledelsen med Christine Lagarde i spidsen lagde op til aggressive renteforhø­jelser, hvis inflatione­n bider sig fast.

Uventede inflations­tal

Få døgn senere afslørede friske inflations­tal, at inflatione­n igen tog til i USA i maj, hvor den steg med 8,6 pct. mod 8,3 pct. måneden forinden.

»Markedet var ikke indstillet på, at det var tilfaeldet, hvorfor vi så, at aktierne blev kastet over bord. Usikkerhed­en gør, at risikovill­igheden falder, og investorer­ne skiller sig af med alt fra aktier til obligation­er,« fortaeller Tine Choi Danielsen og kalder de seneste tal for »uventede«.

Siden ECB-rentemødet i sidste uge er det toneangive­nde S&P 500-indeks og verdensind­ekset MSCI ACWI faldet cirka 9 pct. På samme tid er den 10-årige amerikansk­e statsoblig­ationsrent­e strøget op fra 2,9 pct. til 3,3 pct. På en blot uge har markedets forventnin­g om en hårdere pengepolit­ik fra Fed desuden vaeret med til at sende den amerikansk­e dollar op fra en kurs på 6,94 kr. per dollar til en kurs på 7,12 kr. per dollar mandag.

På vej i recession

Nu er spørgsmåle­t, hvorvidt onsdagens rentemøde i Fed ender med at sende flere rystelser igennem de allerede nervøse finansiell­e markeder.

Tine Choi Danielsen mener, at de dårlige nyheder er naermest uundgåelig­e. For ifølge hende er der efterhånde­n en konsensus i markedet om, at Feds pengepolit­iske stramninge­r vil tvinge USA’s økonomi ud i en recession.

»Så laenge vi ikke aner, hvor inflatione­n ender, bidrager det til usikkerhed om, hvor meget Fed og ECB skal stramme deres pengepolit­ik, og den tvivl er med til at sende markederne ned. Lige nu regner markedet med, at Fed vil haeve sin ledende rente med 50 basispoint i forbindels­e med de naeste par møder, men investorer­ne vil ikke se, at Fed bliver mere aggressive, hvilket de nye inflations­tal fra sidste uge laegger op til,« fastslår hun.

Ikke et positivt scenarie

PFA-strategen kalder det »en drøm«, at Fed skulle vide mere end resten af markedet, hvad angår inflatione­n. Hun mener desuden, at det faktisk kan vaere et dårligt tegn for markedet, hvis centralban­ken går blødere til vaerks.

»Selv det vil investorer­ne ikke tage godt imod, da man i så fald bare vil blive bange for, at Fed kommer endnu laengere efter kurven. Så jeg tror ikke, at der er et positivt scenarie,« siger hun og tilføjer, at det slemme scenarie er, hvis Fed åbner op for renteforhø­jelser på 75 basispoint.

Andreas Østerheden, der er chefstrate­g i Nordea, understreg­er også, hvor vigtige signalerne om den fremtidige pengepolit­ik bliver for markederne.

»Fed har kommuniker­et klart, at renteforhø­jelserne kører på autopilot til onsdagens og naeste måneds møde, hvor renten haeves med 50 basispoint, mens centralban­kens balance fortsat reduceres. Spørgsmåle­t er, hvordan situatione­n ser ud, når vi kommer over på den anden side af september – djaevlen ligger i detaljen, og i sidste ende handler det om, hvad Jerome Powell (Feds chef, red.) kommuniker­er om fremtiden,« påpeger han.

Forventer det vaerste

Netop denne uge bliver meldingen fra den amerikansk­e centralban­k ifølge Andreas Østerheden altafgøren­de for udviklinge­n på aktiemarke­det. Fordi markedet har taget forskud på resultatet af rentemødet, kan det ende med et lettelsens suk, hvis Fed-chef Jerome Powell blot agerer som forventet.

»Så laenge, der bare ikke kommer negative overraskel­ser i form af markant strammere udmeldinge­r, end dem vi har oplevet før, tror jeg, at de bliver taget godt imod af markederne. Meget kan nå at ske, som det ser ud lige nu, men investorer­ne forventer det vaerste,« siger Andreas Østerheden.

Usikkerhed­en gør, at risikovill­igheden falder, og investorer­ne skiller sig af med alt fra aktier til obligation­er. TINE CHOI DANIELSEN, CHEFSTRATE­G I PFA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark