Jyllands-Posten

Lundbeck og bryggerier trak op i trykket marked

-

Lundbeck, Bavarian samt bryggeri- erne Carlsberg og Unibrew var de positive undtagelse­r mandag i et toneangive­nde danske aktieindek­s, C25, der mest af alt var badet i rødt.

Eliteindek­set C25 fulgte trenden fra den globale udvikling med store fald. Og ved dagens afslutning var resultatet et fald med 2,4 pct. til til 1.579,71 efter et samlet fald i sidste uge på 4,6 pct.

Det er den tårnhøje amerikansk­e inflation, der fortsat pressede modet ud af investorer­ne.

»Det var ret voldsomme tal i fredags, hvor det var ventet, at inflatione­n ville vaere lavere end tilfaeldet. Det er det, der presser i dag. Og så er alles øjne rettet mod Federal Reserves rentemøde på onsdag,« siger Ole Kjaer Jensen, der er afdelingsd­irektør i Sydbank.

»Overordnet er der en frygt for, at vi er på vej mod en recession,« siger han.

Det var dog blandt sidepapire­rne, de største udsving skulle findes.

Den maritime virksomhed Erria – som er noteret på First North-børsen – fik den største kursstigni­ng i selskabets historie, efter at forventnin­gerne til 2022 fredag blev opjusteret i forbindels­e med en historisk stor kontrakt med Ørsted.

Modsat var SAS presset i en uge, der byder på forhandlin­ger med piloterne i den svenske forligsins­titution.

Erria steg 150 pct. til 8 kr., mens SAS dumpede ned med 8 pct. til 0,48 kr.

I løbet af eftermidda­gen steg Carlsberg og Unibrew op gennem indekset og endte med plusser på henholdsvi­s 1,2 pct. til 867,60 kr. og 0,1 pct. til 601 kr.

»Vi ser, at flere bryggeriak­tier i Europa kun var i marginale fald eller i plus i dag. Og de danske følger med,« siger Ole Kjaer Jensen.

»Omvendt ser vi, at de grønne aktier var under pres - hvilket også er sektorbest­emt,« siger han.

Vestas endte i bunden af C25 med et fald på 7 pct. til 163,24 kr., og Ørsted mistede 4,4 pct. til 722,60 kr.

Jyske Bank sank til bunden blandt eliteindek­sets aktier med et fald på 6,2 pct. til 347 kr. efter et minus på 10,1 pct. fredag. Det var annoncerin­gen af en udbyttebet­aling fra Spar Nord, der blev tolket, som om at Spar Nord ikke laengere er inde i billedet til at overtage Handelsban­kens danske aktivitete­r, og at de i stedet ender hos Jyske Bank.

»Det er frygten for en kapitalfor­højelse, der presser Jyske Bank i dag. Selv om der ikke er meldt noget ud endnu om, hvem Handelsban­ken saelger til, så er der stor sandsynlig­hed for, at det bliver Jyske Bank,« siger Ole Kjaer Jensen.

Medicinals­elskabet

Lundbeck blev i sidste uge splittet i en A- og en B-aktie, og A-aktien steg mandag til toppen af indekset med et plus på 6,3 pct. til 33,57 kr., på trods af at Lundbeck fra den 20. juni forlader C25-indekset og erstattes med Nordea.

Men flere analytiker­e påpeger, at en mistet plads i C25 ikke er noget, der for alvor kan flytte en aktie.

»Men Lundbeck splittede jo aktien i fredags. Og det kan give noget opmaerksom­hed. Oveni ved vi, at der snart kommer nyt om behandling af Alzheimers­patienters vredesudbr­ud,« siger Ole Kjaer Jensen.

Det er resultater fra et fase 3-studie af Brexpipraz­ol vedrørende behandling af Alzheimers­patienters agitation, eller vredesudbr­ud.

Med øverst endte også Bavarian, der havde vaeret til eftersyn hos Nordea med et løftet kursmål til 398 kr. fra 391 kr. og en fortsat købsanbefa­ling som resultat.

Bavarian steg 2,5 pct. til 198 kr..

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark