Jyllands-Posten

Mangel på erhvervsdy­kkere kan blive flaskehals for grøn omstilling

Erhvervsdy­kkere er en lille faggruppe, men helt afgørende for etablering­en af nye havvindmøl­ler. Derfor haster det ifølge branchen med at uddanne nye dykkere.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Når havvindmøl­ler skal op at stå eller fremtidens energiøer skal etableres til havs, skal der dykkere i vandet, inden arbejdet for alvor kan gå i gang. Derfor er det ifølge branchen helt afgørende, at Danmark kommer i gang med igen at uddanne en lille, men helt afgørende faggruppe for den grønne omstilling; nemlig erhvervsdy­kkere.

Erhvervsdy­kkerne bliver ikke mindst afgørende for at gøre den nylige storstiled­e aftale mellem Danmark, Tyskland, Holland og Belgien om et tidobling af havvind fra Nordsøen inden 2050 til virkelighe­d.

Men gennemsnit­salderen blandt erhvervsdy­kkere i Danmark er høj, og alt for få nye erhvervsdy­kkere kommer til. Dertil kommer, at specialudd­annelsen til erhvervsdy­kkere i flere år har stået i stampe, fordi uddannelse­n skal flyttes fra Forsvarsmi­nisteriet til Undervisni­ngsministe­riet.

Sikkerheds-problem

Ifølge sektionsin­geniør i Aarsleff Jens Martin Nielsen er der brug for politisk handling.

»Erhvervsdy­kkere er en forudsaetn­ing for, at vi og andre danske virksomhed­er kan byde ind på store projekter. Erhvervsdy­kkerene i Danmark er ved at blive aeldre, da der ikke uddannes nye, og at indhente udenlandsk­e erhvervsdy­kkere er et sikkerheds­maessigt problem. Politikern­e må prioritere, at der bliver uddannet danske erhvervsdy­kkere og i øvrigt generelt den nødvendige arbejdskra­ft i de kommende år,« siger Jens Martin Nielsen.

Manglen på erhvervsdy­kkere er en del af den store udfordring med at skaffe tilstraekk­eligt med arbejdskra­ft til den grønne omstilling.

Ifølge tre nye naesten enslydende analyser fra hhv. erhvervsor­ganisation­en Green Power Denmark, taenketank­en Concito og Dansk Metal i samarbejde med Arbejderbe­vaegelsens

Erhvervsrå­d skal der findes titusinder af medarbejde­re i årene fremover for at gøre ambitioner­ne til virkelighe­d. Frem mod 2030 skal der ifølge Green Power Denmark findes medarbejde­re til 45.000 fuldtidsst­illinger årligt.

Danmark mister terraen

Derfor skal den nødvendige arbejdskra­ft uddannes, understreg­er underdirke­tør i Dansk Industri Signe Tychsen Philip.

»Alternativ­et er, at vi ikke kan levere på den grønne omstilling, og det er klart, at vi også risikerer at miste terraen på nogle af de styrkeposi­tioner, som dansk erhvervsli­v har i dag,« siger hun.

Også uddannelse­sordfører Ellen Trane Nørby (V) efterlyser handling.

»Jeg ved, at branchen og parterne har arbejdet på det i flere år, og har peget på flere gode løsninger og finansieri­ngsmodelle­r indenfor f.eks. AMU-systemet. Det vil derfor vaere utroligt aergerligt, hvis resortkamp­e og traeghed i systemet skal stå vejen for den grønne omstilling,« siger hun.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Socialdemo­kratiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark