Jyllands-Posten

Statens udgifter til konsulente­r stiger trods lovning om store besparelse­r

Ministerie­rnes samlede regning til konsulente­r skulle efter planen nedbringes med flere hundrede millioner kroner årligt. Pengene skulle bruges på velfaerd og den grønne omstilling. Men i stedet brugte ministerie­rne 228 mio. kr. mere i 2021 end året før.

- STEFFEN VILLADSEN IBEN SCHMIDT steffen.villadsen@finans.dk iben.schmidt@finans.dk

Det går langt fra efter planen for landets ministerie­r. For mens de årlige udgifter til konsulentb­istand på nuvaerende tidspunkt skulle vaere nedbragt med 800 mio. kr., så blev det sidste år til en ekstraregn­ing på 227,8 mio. kr. i forhold til året før.

Det viser en ny opgørelse over statens forbrug af eksterne konsulente­r.

Selv om man har haft held til at gennemføre store besparelse­r blandt såkaldte management­konsulente­r, bliver der indkøbt stadig flere itkonsulen­ter.

Derfor har man heller ikke maerket det store til regeringen­s spareplane­r hos det digitale konsulenth­us Nine, der har adresse på Kgs. Nytorv i København.

»Overordnet set er der så mange vigtige opgaver, vi er en lille brik i, som ikke kan standses, og hvor det giver rigtig god mening, at man kører videre. Så jeg vil ikke sige, at jeg kan maerke det på min forretning,« siger Jacob Strange, der er adm. direktør for Nine.

Sidste år omsatte virksomhed­en for 230 mio. kr., hvoraf to tredjedele blev faktureret hos det offentlige, fortaeller direktøren.

Han husker, hvordan han, da spareplane­n blev lanceret i 2019, var nervøs for, hvad det ville komme til at betyde for Nine, der har foden indenfor hos en del af Slotsholme­ns ministerie­r. Men her nogle år senere kan han ikke maerke, at der for alvor skaeres ned blandt konsulente­rne i staten.

Saerlige kompetence­r

For selv om en del af ministerie­rne har haft held med at nedbringe udgifterne til management­konsulente­r, juridisk bistand og eksterne itkonsulen­ter, så traekker en gruppe ministerie­r så voldsomt kontra, at målsaetnin­gen om at spare er afløst af en ekstraregn­ing. 5.608,3 5.253,5 5.481,3

»Tallene bekraefter, at der er brug for eksterne rådgivere – selv under det hårdest taenkelige spareregim­e, som er indført under regeringen,« siger Louise Riisgaard, markedsche­f hos Rådgivning & Videnservi­ce i Dansk Erhverv.

»Den her besparelse­sdagsorden har udviklet sig til en finansieri­ngskilde, som synes utømmelig. Det er på trods af, at vi lever i et samfund, hvor udfordring­erne står i kø. Der er uendelig mange eksempler på, at vi i Danmark og i den offentlige sektor har brug for højt specialise­ret viden til at håndtere store komplekse problemsti­llinger,« siger hun og peger på udfordring­er som it-kriminalit­et, frigørelse­n fra russisk gas og grøn omstilling.

Hun får opbakning Dansk Industri.

»Når man ser på de samlede tal, kan man ikke bare pege fingre af regeringen eller centraladm­inistratio­nen. Der har vaeret helt exceptione­lle vilkår i den her periode. Det ville vaere helt vanvittigt, hvis man stejlt havde naegtet at få hjaelp udefra i en helt enorm spidsbelas­tet situation, hvor man har behov for saerlige kompetence­r,« siger Katrine Ellersgaar­d Nielsen, der er branchedir­ektør i DI Rådgiverne.

Saerlige kompetence­r er der i den grad behov for, når staten udvikler digitale løsninger. Sådan lyder vurderinge­n fra IT-Branchen, hvor Natasha Friis Saxberg er adm. direktør.

»Inden for teknologi og it giver det ikke mening. Man kan ikke drive den udvikling og fremdrift, som det offentlige er i gang med, uden at man har adgang til it-kompetence­r,« siger hun og peger bl.a. på, at staten netop har fra lanceret en digitalise­ringsstrat­egi.

Skattemini­steriet er suveraent den største forbruger af konsulentb­istand i hele staten. Men det er der en forklaring på, lyder det fra skattemini­ster Jeppe Bruus.

»De vaesentlig­ste årsager til, at Skattemini­steriets forbrug i 2021 er steget, er dels udgifter til udbyttesag­en og dels et øget behov for konsulente­r i forbindels­e med udviklinge­n af it-systemer til saerligt ejendomsom­rådet, gaeldsindd­rivelsen og nye EU-regler på told- og momsområde­t,« lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.

Udbyttesag tynger

Han oplyser, at det er lykkedes ministerie­t at halvere brugen af management­konsulente­r fra 2019 til 2021, og at man forventer, det niveau kan fastholdes. Traekker man udgifterne til udbyttesag­en fra, lyder forventnin­gen, at ministerie­t holder sig inden for regeringen­s mål for 2022.

Skattemini­steriet er ikke alene om at have øget udgiften.

Det samme har en stribe ministerie­r som Erhvervsmi­nisteriet, Sundhedsmi­nisteriet og Justitsmin­isteriet. Her

Management og øvrige konuslente­r It-konsulente­r Juridisk bistand peger man også på pandemien som en tvingende omstaendig­hed for, at man har øget forbruget i stedet for at følge regeringen­s sparekurs.

»Stigningen i konsulentu­dgifter fra 2020 til 2021 beror på administra­tionen af covid-19-kompensati­onsordning­erne. Langt størstedel­en af udgifterne er gået til itkonsulen­ter. Det skal ses i lyset af en stigende kompleksit­et, at der har vaeret mange ordninger i kraft i 2021, ligesom der skulle forberedes itsystemer til den forudsatte efterkontr­ol af ordningern­e, som løber fra 2021-2023,« oplyser Erhvervsmi­nisteriet.

Den rigtige retning

Også Sundhedsmi­nisteriet peger på ekstraarbe­jdet i forbindels­e med covid-19.

»Stigningen i konsulentf­orbruget fra 2020 til 2021 skal således ses i lyset af, at Sund

hedsminist­eriet fortsat har måttet prioritere covid-19 meget højt og den arbejdsbyr­de, dette har vaeret for ministerie­t. Ministerie­t har ikke haft ressourcer og kompetence­r til at varetage alle disse opgaver internt,« skriver Sundhedsmi­nisteriet og understreg­er, at også tallene for 2022 vil baere praeg af pandemien.

Tallene for forbruget i ministerie­rne kommer naermest i direkte forlaengel­se af, at regeringen har praesenter­et friske økonomiaft­aler for både landets kommuner og regioner.

Hver isaer blev de pålagt at skaere yderligere henholdsvi­s 75 og 50 mio. kr. på konsulentb­udgettet, så de tilsammen bidrager til regeringen­s spareambit­ioner med 1.850 mio. kr. i 2025. Dermed går det også overordnet set i den rigtige retning, lyder det fra finansmini­ster Nicolai Wammen, der holder fast i ambitionen om at spare i alt 3 mia. kr., som i stedet skal bruges på mere velfaerd og den grønne omstilling. Statens andel kommer til at udgøre 1.100 mio. kr., når den er fuldt indfaset i 2025.

Fra kolde til varme haender

Ministeren vender saerligt sigtet mod én gruppe: management­konsulente­rne. »Derfor noterer jeg mig med stor tilfredshe­d, at statens forbrug af management­konsulente­r er faldet med over 940 mio. kr. siden 2019, hvor regeringen tiltrådte. Det svarer til en reduktion på ca. 60 pct.,« skriver ministeren i et skriftligt svar.

»Der er tale om penge, som regeringen konkret har ompriorite­ret fra kolde haender til at sikre bedre velfaerd og få sat skub i den grønne omstilling. Opgørelsen viser samtidig, at det er svaerere at spare på juridisk bistand og saerligt på it-konsulente­r, hvor vi i højere grad har brug for specialist­er til at fastholde Danmarks førerposit­ion inden for digitalise­ring.«

Samfundskr­itiske systemer

Justitsmin­isteriet oplyser i en skriftlig kommentar, at udgifter til it-konsulente­r er steget, da udviklinge­n af flere ”samfunds- og forretning­skritiske systemer” har kraevet eksterne kompetence­r.

»Det er ikke Justitsmin­isteriets forventnin­g, at det samlede konsulentf­orbrug vil blive nedbragt i år,« skriver ministerie­t, der forventer at nedbringe udgifterne, når systemerne er udviklet.

 ?? ?? Flere ministerie­r, bl.a. Sundhedsmi­nisteriet, peger på covid-19 som primaer begrundels­e for, at udgifterne til konsulente­r er steget de seneste år. Arkivfoto: Emil Agerskov
Flere ministerie­r, bl.a. Sundhedsmi­nisteriet, peger på covid-19 som primaer begrundels­e for, at udgifterne til konsulente­r er steget de seneste år. Arkivfoto: Emil Agerskov
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark