Jyllands-Posten

»Vi er ikke engang blevet bedt om at byde på opgaver«

Mens it-rådgivere og advokathus­e styrer uden om de massive spareplane­r på konsulente­r, har regeringen formået at spare op mod 1 mia. kr. på en bestemt gruppe af konsulente­r.

- IBEN SCHMIDT STEFFEN VILLADSEN iben.schmidt@finans.dk steffen.villadsen@finans.dk

Før 2019 var Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­t konsulenth­uset Iris Groups største kunde. Men de seneste år er der ikke tikket nogen opgaver ind fra ministerie­t.

Det fortaeller Jens Nyholm, partner og direktør i Iris Group, der er en specialise­ret analyse- og rådgivning­svirksomhe­d med fokus på politiske områder som samfund, erhvervsli­v, forskning og innovation.

»Der har vaeret skåret betydeligt. Vi har som virksomhed måttet omstille os og får langt mindre fra staten, end vi gjorde tidligere. Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t var tidligere vores største kunde. Dem har vi ikke fået nogen opgaver for de seneste tre år. Vi er ikke engang blevet bedt om at byde på opgaver.«

Fra 2019 til 2021 har regeringen sammenlagt formået at spare staten for 943 mio. kr. på såkaldte management­konsulente­r – konsulente­r, der arbejder med bl.a. rekrutteri­ng, talent- og forretning­sudvikling, analyser, ledelsesrå­dgivning og kommunikat­ion. Og det kan maerkes i branchen, lyder det fra Dansk Industri.

Rammer det offentlige

»Der er selvfølgel­ig nogle virksomhed­er, der har specialise­ret sig i at have det offentlige som kunder. Det er klart, at de er blevet ramt. Men den helt store taber er ikke rådgiverne. Det er den offentlige sektor, som ikke får den viden,« siger Katrine Ellersgaar­d Nielsen, branchedir­ektør for DI Rådgiverne i Dansk Industri.

Regeringen indgik for nylig en aftale med kommunerne, som skal spare flere millioner på konsulente­r. Noget, Jens Nyholm regner med »kommer til at slå igennem«.

»Vi fornemmer, at der er skåret meget kraftigt ned, og at man ofte naermest ikke må saette små ting i gang i i embedsvaer­ket uden at spørge ministeren om lov.«

Selv om regeringen altså har vist, at det er muligt at skaere i udgifterne til eksterne management­konsulente­r, frygter Dansk Industri og Jens Nyholm, at det vil påvirke kvaliteten af den offentlige sektors arbejde på sigt og gøre det svaerere at lave uvildige evaluering­er.

»Det data og vidensgrun­dlag, de laver politik på, bliver mere spinkelt. Så kan man forsøge at få lavet det internt, men kvaliteten vil altid afhaenge af adgang til specialist­kompetence­r,« siger Jens Nyholm, der peger på, at der ikke altid er brug for specialist­er.

»Det, der er fordelen ved at bruge eksterne konsulente­r som os, er, at vi ikke kun laver noget for staten, men også for f.eks. universite­ter, fonde, virksomhed­er og i udlandet. Vi kan se tingene fra et meget bredere perspektiv end interne statslige enheder kan.«

Ideologi bag besparelse­r

En ny opgørelse viser, at staten i modsaetnin­g til tilfaeldet med management­konsulente­r ikke har formået at nedbringe udgifterne til it-konsulente­r og juridiske konsulente­r.

Men det er ikke, fordi management­konsulente­rnes arbejde er mindre vaerd, hvis man spørger Jens Nyholm. Han mener, der ligger »politisk ideologi« bag besparelse­rne.

»Der er en forestilli­ng om, at management­konsulente­r er dyre. Det er svaert at sige, hvor den kommer fra,« siger han og peger på en fortaellin­g om, at branchen tager sig godt betalt.

Han mener, at management­konsulente­rs arbejde i sidste ende bidrager til, at Danmark lykkes med mere eksport, grøn omstilling og bedre velfaerd.

»Det er det lidt mere langsigted­e, som snaevert kan blive opfattet som mindre konkret end juridisk bistand til en opgave, man skal i retten med eller en forbedring af et bestemt it-system. Det er lidt mere konkret og målbart.«

Rygende travlt alligevel

Når private rådgivere ser, at der bliver lukket for det varme vand fra statens side, vender de blikket et andet sted hen, mener Dansk Industri, der påpeger, at det private marked sidste år købte ekstern rådgivning »i et hidtil uset omfang«.

Derfor er hverken Dansk Erhverv og Dansk Industri bekymrede for management­konsulente­rne.

»Der er rygende travlt i branchen, og der er blevet sat omsaetning­srekord. Også management­konsulente­rnes omsaetning er historisk høj, hvor der er blevet skåret stort for den offentlige sektor,« siger Katrine Ellersgaar­d Nielsen.

Hos Iris Group er man gået »en anelse ned i omsaetning«, siden regeringen for et par år siden indførte de massive besparelse­r, fortaeller Jens Nyholm, der dog ikke vil blive mere konkret.

For tre år siden kom ca. 50 pct. af omsaetning­en fra staten. I dag er det 10-15 pct., siger Jens Nyholm.

»Det siger lidt om, hvor meget det betyder for en virksomhed som os,« siger han og tilføjer:

»I vores eget tilfaelde har vi fået flere opgaver fra private fonde. Der sker meget. Og så har vi ikke maerket det så hårdt på kommunerne, som vi har på staten.«

Buzzwords til overpris

I Dansk Erhverv mener Louise Riisgaard, der er markedsche­f i afdelingen Rådgivning & Videnservi­ce, at regeringen­s »omfattende besparelse­r« bygger på en forestilli­ng på Christians­borg om, at konsulente­r udelukkend­e leverer »buzzwords til overpris«.

Hun mener, at management­konsulente­r kan levere lige så meget vaerdi som andre typer af konsulente­r.

Når der bliver sparet på konsulente­r inden for management­rådgivning, bliver det »vanskelige­re for kommunerne at designe digitale løsninger og arbejdsgan­ge, som giver borgerne den bedste oplevelse i mødet med den offentlige sektor,« siger hun.

Samme toner lyder fra Dansk Industri.

»Der er skabt en historie om, at kolde hoveder og varme haender er hinandens modsaetnin­g. Det er det bare ikke,« siger Katrine Ellersgaar­d Nielsen.

Hun peger på, at teknologi i sundhedsva­esenet eksempelvi­s kan vaere nødvendig for at imødekomme de demografis­ke udfordring­er, Danmark kommer til at stå over for på velfaerdsy­delser.

 ?? ?? Jens Nyholm, partner og direktør i konsulenth­uset Iris Group, havde før 2019 Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­t som største kunde. Foto: Iris Group
Jens Nyholm, partner og direktør i konsulenth­uset Iris Group, havde før 2019 Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­t som største kunde. Foto: Iris Group

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark