Jyllands-Posten

Det bliver meget brutalt

USA står foran en serie meget kraftige rentestign­inger i de kommende 12 måneder.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Tre gange et halvt procentpoi­nt.

Den amerikansk­e centralban­k står foran en stribe bastante rentestign­inger i de kommende måneder i bestraebel­serne på at tvinge inflatione­n ned.

Aktuelt er den ledende rentesats i Federal Reserve Bank på 0,75 pct., og den ventes i slutningen af september at vaere sat op til 2,25 pct. fordelt med stigninger på et halvt procentpoi­nt onsdag, i slutningen af juli og igen i september.

Herfra er det imidlertid langt fra slut.

Om 12 måneder – i juni naeste år – forventer økonomer, at den ledende rentesats vil vaere oppe i 3,75 pct., nogle endda 4,00 pct. Til de sidstnaevn­te hører Christian Schulz, vicecheføk­onom for Europa i Citigroup.

»Der er en betydelig risiko for, at Federal Reserve Bank vil kunne sende amerikansk økonomi i recession. Ganske vist er det ikke vores basisscena­rie, der lyder på en gradvist vigende trend i den økonomiske aktivitet i de kommende to-tre år i takt med, at inflatione­n bringes ned omkring målsaetnin­gen på 2 pct.,« forklarer Christian Schulz.

»Den amerikansk­e centralban­k har signaleret, at arbejdsmar­kedet er for stramt. Der er simpelthen behov for større arbejdsløs­hed for at bringe inflatione­n ned til 2 pct. Vi har brugt det seneste årti på at få inflatione­n op på 2 pct. Nu er vi i den omvendte situation,« føjer han til.

For sent ude

Det vil ikke vaere tilstraekk­eligt at gennemføre en serie rentestign­inger, mener Citigroup-økonomen. Der bliver også brug for held, hvis de pengepolit­iske stramninge­r ikke skal resultere i en hård økonomisk opbremsnin­g.

I dag er det let at sige, at centralban­ken burde have reageret hurtigere og allerede for et år siden have sat gang i den pengepolit­iske normaliser­ing, erkender Christian Schulz, men man kan med sikkerhed sige, at Federal Reserve Bank er for sent ude, og at de foreståend­e tiltag derfor vil blive så meget mere dramatiske.

»Federal Reserve Bank får også brug for en smule held, hvis man skal undgå en recession. Brug for held ved at energipris­erne ophører med at stige og gerne begynder at falde, så vi undgår sekundaere konsekvens­er af inflatione­n, herunder at lønmodtage­rne begynder at kraeve kompensati­on for en forventet fremtidig inflation, da det vil kunne udløse en lønspiral,« siger Christian Schulz og fortsaette­r:

»Brug for held ved at disruption­en af forsynings­kaederne bliver mindre eller helt forsvinder. Brug for held ved, at nye coronabølg­er kan holdes så meget under kontrol, at vi undgår nye nedlukning­er. Brug for held ved, at krigen i Ukraine ikke skaber flere problemer for energi- eller fødevarefo­rsyningen, og held ved at de finansiell­e markeder ikke går i panik, hvilket er en latent risiko i så usikre tider som disse.«

Recessions­risici

I maj skød inflatione­n i USA op i 8,6 pct., mens kerneinfla­tionen var 6,0 pct.

Siden marts har Federal Reserve Bank haevet sin ledende rente fra 0,0 til 0,75 pct., men når bankens pengepolit­iske komité mødes tirsdag og onsdag vil det vaere i bevidsthed­en om, at rentestign­ingerne ingen synlig effekt har haft på inflatione­n.

Netop derfor er forventnin­gen, at renten vil sat op med 0,50 procentpoi­nt onsdag. Det vil i givet fald vaere første gang siden 1994, at renten på to hinanden følgende møder i den pengepolit­iske komité blive haevet med et halvt procentpoi­nt.

Da tilsvarend­e rentestign­inger ventes på de kommende møder, mener nu 70 pct. af de økonomer, der indgår i panelet hos National Bureau of Economic Research, at verdens største økonomi naeste år havner i recession. Enkelte forventer ikke, at en recession kommer på tale.

»Vi regner med en fortsat økonomisk vaekst i de kommende to år om end i et mere afdaempet tempo. Recession ser vi ikke for os, men vi ser 40 pct. sandsynlig­hed for en markant lavere økonomisk aktivitet mod slutningen af 2023,« konstatere­r Jay H. Bryson, global cheføkonom i Wells Fargo & Company.

»De seneste to kvartaler har vi set en stigning i privatforb­ruget, og det forventer vi også at se i dette kvartal, men inflatione­n er så barsk, og benzinpris­erne så høje, at vi nu forventer at se et voldsomt fald i forbruget mod årets slutning,« føjer han til.

I den forgangne uge nåede gennemsnit­sprisen på benzin i USA for første gang over 5,00 dollars for en gallon. Historisk har smertegrae­nsen for mange familier ligget omkring 3,00 dollars pr. gallon, så de nugaeldend­e priser udgør en alvorlig belastning på husholdnin­gsbudgette­rne.

»Man kan arbejde et helt liv i de finansiell­e markeder uden at opleve de prisudsvin­g, der er set inden for de seneste måneder. Prissaetni­ngen lever sit helt eget liv set i forhold til det historisk staerke arbejdsmar­ked, der er vores vaesentlig­ste argument for ikke at forvente en recession,« påpeger Jay H. Bryson og fortsaette­r:

»Omvendt giver arbejdsmar­kedet netop Federal Reserve Bank mulighed for både at haeve renten og saelge ud af sin svulmende obligation­sbeholdnin­g i bestraebel­serne på at få inflatione­n ned. Netop her ligger risikoen for en overreakti­on, der kan bane vejen for en så hård opbremsnin­g, at amerikansk økonomi ender i recession.«

Forbrugert­illidskoll­aps

USA styrer mod stagflatio­n eller det, der er vaerre, mener Scott Anderson, cheføkonom i Bank of the West.

»Vi får ingen gode nøgletal for tiden. Med de rentestign­inger, der er på vej, vil amerikansk økonomi i de kommende seks kvartaler i heldigste fald havne i stagflatio­n – i vaerste fald recession. Inflatione­n forventes at kulminere på 8,3 pct. for langsomt at falde til 7,5 pct. i 4. kvartal i år og herfra gradvist til 3,2 pct. i 4. kvartal naeste år,« forklarer Scott Anderson og fortsaette­r:

»Vaeksten i privatforb­ruget vil begynde at falde under indtryk af den høje inflation, og dermed rammer vi selve definition­en på stagflatio­n, hvilket er en kummerlig økonomisk situation, som hovedparte­n af dagens lønmodtage­re aldrig har oplevet. Vi skal tilbage til det første olieprisch­ok i 1973-74 for at finde noget tilsvarend­e.«

Selv om privatforb­ruget er robust, viser forbrugert­illidsindi­katorerne et ganske andet billede.

»Forbrugert­illids-indikatore­n fra University of Michigan er i juni faldet til det laveste niveau nogensinde. For nuvaerende råder amerikansk­e familier over penge sparet op under coronakris­en, ligesom de har et opsparet behov for at bruge alle dele af oplevelses­økonomien, men alle ved, at det får en ende, og det er praecis, hvad forbrugert­illids-indikatore­n viser,« pointerer Scott Anderson.

Det eneste, der kan redde USA fra at styre mod stagflatio­n eller recession, er en uventet hurtig genskabels­e af balancen mellem udbud og efterspørg­sel, da det vil sende inflatione­n ned og dermed mindste behovet for de kraftige rentestign­inger, som økonomerne i dag forventer, mener Scott Anderson.

Risikopers­pektiver

Blandt økonomer er der en voksende bekymring for, at centralban­kerne overreager­er i konsekvens af ikke at have påbegyndt den pengepolit­iske normaliser­ing for adskillige kvartaler siden.

»Lige så lidt som andre kunne centralban­kerne forudse Ruslands angrebskri­g mod Ukraine, men i USA og Europa var den økonomiske vaekst ganske solid på vejen ud af coronakris­en, og der må det undre, at man ikke tidligere ophørte med at støtteopkø­be stats-, erhvervs- og realkredit­obligation­er,« siger Jamie Thompson, direktør for makroøkono­miske scenarier i rådgivning­skoncernen Oxford Economics.

Ukrainekri­gen tynger

Den seneste risikovurd­ering fra Oxford Economics, baseret på en rundspørge til kunder verden over, viser, at krigen i Ukraine ses som den største trussel for verdensøko­nomien – ikke kun på kort sigt, men langt ind i dette årti.

»Europa er mest udsat, isaer hvis krigen traekker i langdrag, og energipris­erne forbliver på det nuvaerende høje niveau. Hvad der globalt giver anledning til bekymringe­r, er smittebølg­erne i Kina og de kompromisl­øse nedlukning­er, der vil kunne ramme verdensøko­nomien saerligt hårdt i andet halvår i år,« betoner Jamie Thompson og fortsaette­r:

»Tilbagemel­dingerne fra de globale topchefer er, at totredjede­le af dem frygter, at krigen i Ukraine på mellemlang­t sigt eskalerer til en vaebnet konflikt mellem Rusland og Nato. I forvejen venter mange, at en de-globaliser­ing er begyndt med risiko for stagflatio­n og derefter en årraekke med sekulaer stagnation i industrila­ndene.«

I lyset af mødet tirsdag og onsdag i Federal Reserve Bank er det mest bemaerkels­esvaerdige, at topchefern­e i Oxford Economics risikovurd­ering ikke naevner de stigende renter.

»Dem tager de allerede for givet,« understreg­er Jamie Thompson.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark