Jyllands-Posten

Luften er sivet ud af børsfaenom­enet SPAC’s efter voldsom vaekst

Markedet for tomme børsskalle­r i form af SPAC's har de seneste to år vaeret brandvarmt, men nedgangen på aktiemarke­det har fået aktivitets­niveauet for nye blankochec­kfirmaer til at dale.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Efter adskillige år med voldsom vaekst i USA er luften for alvor begyndt at sive ud af det kontrovers­ielle børsfaenom­en, hvor ”tomme” virksomhed­er i form af SPAC’s – en forkortels­e for Special Purpose Acquisitio­n Company – bliver børsnotere­t for at rejse kapital til opkøb af unoterede virksomhed­er.

Ligesom aktiemarke­det har vaeret praeget af en betragteli­g nedtur, er SPACaktivi­teten faldet i sådan en grad, at den blot udgør en femtedel af sidste års niveau i USA, viser de seneste tal fra børsdataba­sen SPAC Research og Nasdaq.

»Det momentum, som vi har set i SPAC-markedet de seneste to år, er fuldstaend­ig forsvundet – ikke bare i USA, men også i resten af verden,« siger Otto Friedrichs­en, der er aktiechef i Formueplej­e og har fulgt investerin­gsmodellen­s udvikling.

Tallene viser, at der indtil videre har vaeret 68 børsnoteri­nger af SPAC’s i USA i år. Til sammenlign­ing lød det samlede tal på 613 i 2021 og 248 i 2020, mens beløbet, der er blevet rejst med metoden, er langt mindre end i de forgangne år.

Årsagen er ifølge Otto Friedrichs­en, at SPAC’s står over for de samme udfordring­er som resten af aktiemarke­det, hvor inflation, stigende renter og øget risiko for en recession har fået investorer­ne til at genovervej­e deres risikovill­ighed.

»En stor del af det er relateret til den overordned­e markedssit­uation, hvor renten er stigende, og det efterhånde­n skaber et alternativ til aktier. Dertil er der en voksende bekymring for, hvilke konsekvens­er centralban­kernes stramninge­r af pengepolit­ikken får for vaeksten,« fortaeller han og tilføjer:

»Alt sammen bidrager til, at investorer­ne har mindre lyst til at smide store poser penge ind i strategier, som ikke er implemente­rede, men skal ud og eksekveres i et marked, der er blevet mere usikkert på diverse parametre.«

Børsfaenom­enet er langtfra nyt. Faktisk har det eksisteret siden 1990’erne, om end investerin­gsmetoden har fået et blakket ry for kun at blive brugt af virksomhed­er, som ikke ville kunne gennemgå en traditione­l børsnoteri­ng.

Siden starten af 2020 har situatione­n aendret sig markant, efter at storbanker, finansiell­e rådgivere og kapitalfon­de begyndte at markedsfør­e SPAC’s som et vaerktøj til hurtigere og nemmere at traede ind på børsen. På samme tid hoppede investorer­ne med på bølgen og smed penge ind i SPAC’s i håbet om at hive et afkast hjem, når virksomhed­sfusionern­e blev ført ud i livet.

SPAC’s har ikke alene vaeret en nem måde for visse selskaber at traede ind på børsen – de har også vaeret en fed fidus for storbanker­ne, som har stået for at føre dem ud i livet.

5,4 mia.

Siden 2020 har de 10 største Wall Streetbank­er såsom Citigroup, Credit Suisse og Goldman Sachs tjent 5,4 mia. dollars svarende til 40 mia. kr. i salaerer fra SPACnoteri­ngerne ifølge Dealogic.

Fordelen ved SPAC’s er, at de ikke skal overholde en masse strikse regler i forbindels­e med børsnoteri­nger, da de ikke har naevnevaer­dige aktivitete­r, som de skal redegøre for over for investorer­ne. SPAC’s har to år til at finde en virksomhed at fusionere med – ellers får investorer­ne penge tilbage igen.

På den anden side er investorer­ne ikke sikret, hvilken virksomhed en SPAC køber i sidste ende, og eftersom de har mulighed for at indløse deres aktier i forbindels­e med fusionen, er der risiko for, at den endelige udgave af virksomhed­en rejser et langt mindre beløb, end den tomme børsskal eller SPAC gjorde.

»For mig at se er SPAC’s rendyrkede fatamorgan­aer, da investorer­ne køber sig ind i noget, de ikke kan se. Man har ikke en saerlig god idé om, hvilke aktiver, prisfastsa­ettelser, modeller og kontantstr­ømme, man ender med, som hvis man køber aktier i en normal virksomhed. Det er et udtryk for enorm risikoappe­tit,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet.

Han understreg­er, at SPACdillen til dels har vaeret drevet af de lave renter, som har vaeret med til at få investorer­ne til at se mod mere risikable dele af aktiemarke­det. Men investerin­gsøkonomen peger også på en kendiseffe­kt.

Milliardae­ren Richard Branson var med til at blåstemple metoden, da han i 2019 børsnotere­de sit rumfartsfi­rma Virgin Galactic via en SPAC. Sidste år var tennisstje­rnen Serena Williams også med til at rejse penge til en SPAC.

Trump-effekten

Da det sidste år kom frem, at Donald Trump ville børsnotere det sociale medie Truth Social, steg aktien i SPACvirkso­mheden ”Digital World Acquisitio­n Corp.”, der skulle vaere børsskalle­n, med flere hundrede procent, hvilket vidnede om den voldsomme interesse, som SPAC-markedet maerkede.

»Alene investorer­nes interesse har drevet vaerdien af SPAC’sene fuldstaend­ig ind i himlen. Nu er trenden efterhånde­n stendød, og jeg tvivler på, at vi vil se lignende situatione­r med SPAC’s, der fødes for dernaest at stige vildt på børsen, selvom de ikke har nogen naevnevaer­dig vaerdi,« siger Per Hansen. Lige for tiden ser det ud til, at en del SPAC’s får travlt med at nå deres mål om at opkøbe en virksomhed inden deadline. Tal fra SPAC Research viser, at cirka 600 SPACvirkso­mheder er på jagt efter opkøbsmuli­gheder 150 100 50 i USA, hvoraf langt de fleste blev børsnotere­t i 2020 og 2021. Adskillige SPAC’s har desuden opgivet at få en handel i hus i løbet af årets 1. kvartal.

For at gøre ondt vaerre har de amerikansk­e børsmyndig­heder SEC bebudet en stramning af SPAC-reglerne, som kan bidrage til markedsned­kølingen.

Fremtiden ser derfor ikke lys ud for blankochec­k-firmaerne, hvis man skal tro både Per Hansen fra Nordnet og Otto Friedrichs­en fra Formueplej­e.

»SPAC-aktivitete­n er opstået i kølvandet på en voksende risikoappe­tit som følge af lave renter og manglen på investerin­gsalternat­iver. Nu har verden aendret sig, og derfor har vi set aktivitete­n dale. Modellen skal nok bestå, som vi kender den, men jeg tror ikke, at den når samme popularite­t som i 2020 og 2021,« fastslår Otto Friedrichs­en, men bemaerker:

»På den positive side har de rejst penge, mens markedets vaerdiansa­ettelser er korrigeret i et vist omfang. Så hvis man skal se muligheder i det, kan det vaere, at nogle SPAC’s vil vaere i strand til at købe op og skabe et afkast, der er vaesentlig­t mere attraktivt, end hvis de havde investeret pengene i 2021.«

 ?? ?? Gennem de seneste år har investorer­ne kastet deres kaerlighed på SPAC’s. Dillen har til dels vaeret drevet af en kendiseffe­kt, hvor blandt andre tennisstje­rnen Serena Williams har vaeret med til at rejse penge til en SPAC. Nu ser udviklinge­n ud til at vaere vendt. Foto: Cal Sport Media/AP Images
Gennem de seneste år har investorer­ne kastet deres kaerlighed på SPAC’s. Dillen har til dels vaeret drevet af en kendiseffe­kt, hvor blandt andre tennisstje­rnen Serena Williams har vaeret med til at rejse penge til en SPAC. Nu ser udviklinge­n ud til at vaere vendt. Foto: Cal Sport Media/AP Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark