Jyllands-Posten

Nu er regnskabet faerdigt: Så meget dyrere blev letbanen

Oprindelig­t skulle letbanen i Aarhus have kørt sin jomfrutur med passagerer i september 2017, men det blev udskudt pga. besvaer med sikkerheds­godkendels­er. Og det var en bekostelig affaere.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Det er fire et halvt år siden, det første letbanetog kørte med passagerer på de nyanlagte skinner i Aarhus midtby. Tre måneder senere end planlagt og en folkefest fattigere. En proces, der endte med at fordyre milliardpr­ojektet. Nu er opgørelsen over, hvor meget det endte med at koste at få etableret en letbane i Aarhus, klar.

Den forsinkede åbning og omkostning­er til sikkerheds­godkendels­en af letbanen er således årsagen til, at budgettet for byggeriet af Aarhus Letbane er skredet med 4 pct. af det samlede budget på ca. 2 mia. kr.

Det fremgår af et regnskab, som staten har godkendt, og som nu er sendt til godkendels­e hos ejerne i form af Aarhus Kommune og Region Midtjyllan­d. I alt skal ejerne finde finansieri­ng af en overskride­lse på samlet set 81 mio. kr.

Et svimlende beløb, hvis man forholder sig til det som privatpers­on, men faktisk en forholdsvi­s lille overskride­lse i et anlaegsbud­get som letbanens.

»Det er en meget lille overskride­lse, når du ser på andre byggesager i samme størrelses­orden,« siger Arne Laegaard (V), der er medlem af letbanens bestyrelse og sidder i Region Midtjyllan­ds Udvalg for Regional Udvikling, som onsdag godkendte og sendte regnskabet videre til regionens forretning­sudvalg.

»Når man tager i betragtnin­g, at vi havde de udfordring­er med godkendels­en, hvor der skulle konsulente­r på i en laengere periode, så er 4 pct. en meget lille overskride­lse,« siger han, der i Udvalget for Regional Udvikling allerede i 2019 blev orienteret om et forventet merforbrug, som dog dengang blev estimeret til 58 mio. kr.

Anket til landsrette­n

Dertil kommer risikoen for merudgifte­r på op til 13 mio. kr., som daekker over i alt seks erstatning­ssager, som skal i retten i den kommende tid. Dels sagen ved Dokk1, hvor

Aarhus Letbane er blevet sagsøgt af Aarhus Kommune for en vandskade i forbindels­e med byggeriet af en bro ved Mindet, samt fire ekspropria­tionssager, hvor lodsejere er utilfredse med den erstatning, de har fået.

Byretten har allerede afgjort de i alt fem sager om ekspropria­tion til lodsejerne­s fordel. Den ene lodsejer har fået tilkendt en erstatning på yderligere 367.000 kr., hvilket letbanesel­skabet har accepteret. Men de fire resterende lodsejere blev tilkendt en erstatning på samlet 2,3 mio. kr. yderligere.

»De skal have en større erstatning, end vi mener, de er berettiget til. De har fået fuld erstatning, ift. hvad de har kraevet, og langt over det, de oprindelig­t blev givet i erstatning. Derfor har vi sagt, at det mener vi ikke er rimeligt, så vi har anket videre,« siger Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane.

Tilsammen vil erstatning­en til de fem lodsejere, når man indregner procesrent­er og andre udgifter, kunne løbe op i en erstatning på 5 mio. kr. udover det, de oprindelig­t fik i ekspropria­tionsersta­tning. Dertil laegges et erstatning­skrav fra Aarhus Kommune på 7,5 mio. kr.

Region og kommune deles

Aarhus Letbane er ejet ligeligt af Aarhus Kommune og Region Midtjyllan­d, men eventuelle overskride­lser af budgettet daekkes ikke ligeligt.

Ifølge fordelings­nøglen skal Aarhus Kommune således daekke 87,7 pct. af eventuelle budgetover­skridelser, mens regionen finansiere­r 12,3 pct.

Med til historien hører dog, at det alene er anlaegsreg­nskabet, der nu er opgjort. Det daekker over byggeriet af den nye centralstr­aekning gennem Aarhus og ombygninge­n af de eksisteren­de baner, Odderog Grenaabane­n, med alt, hvad dertil hører af etablering spor, daemninger, broer, projektsty­ring og lignende. Et regnskab, som staten har finansiere­t med 1 mia. kr.

I slutningen af året eller naeste år kommer det endelige regnskab, hvor den raekke af såkaldte tilkøb, som blev foretaget efter indgåelse af kontrakter og udarbejdel­se af budgettet, men som udelukkend­e finansiere­s af ejerne af Aarhus Letbane, også er med. Det drejer sig bl.a. om byggeriet af krydsnings­spor ved Trustrup på Djursland og Vestre Strandallé i Risskov. Med deri er også det såkaldte driftsanla­eg, som omfatter køb af materiel, etablering af depot og elektrific­ering af de eksisteren­de baner. Her er budgettet på 2,3 mia. kr., hvilket også forventes at blive overskrede­t.

Nogle vil måske kunne huske historier om, at letbanen blev op mod 700 mio. kr. dyrere end oprindelig­t planlagt. Den samlede pris for anlaegget bliver da også noget dyrere end oprindelig­t forudsat. Men direktør Michael Borre forklarer, at det skyldes en raekke tilkøb, som man politisk har vedtaget.

»Med fare for at blive haengt ud for en privatøkon­omisk sammenlign­ing, så svarer det til, at du har afsat 300.000 kr. til en ny bil, og bilforhand­leren kan give et automatgea­r med for 15.000 kr. ekstra. Det er penge, du har fået noget for,« siger han – på samme måde, som skatteborg­erne har fået noget for de ekstra 700 mio. kr. i form af krydsnings­spor, ekstra tog osv.

 ?? ?? Fra den 27. august 2018, den første hverdag med letbanen fra Odder til Aarhus/Skejby/Lisbjerg. Foto: Stine Rasmussen
Fra den 27. august 2018, den første hverdag med letbanen fra Odder til Aarhus/Skejby/Lisbjerg. Foto: Stine Rasmussen
 ?? ?? Trafikstyr­elsen dumpede letbanens sikkerhed, så åbningen blev udsat med flere måneder. Det kostede. Foto: Benjamin Nørskov.
Trafikstyr­elsen dumpede letbanens sikkerhed, så åbningen blev udsat med flere måneder. Det kostede. Foto: Benjamin Nørskov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark