Jyllands-Posten

Politiet søger at identifice­re mulig gerningsma­nd fra måden, han går og står på

Efterforsk­ningen af mordet på en 21-årige studerende i Viby er enorm kompleks, siger politidire­ktør, der også siger, at bandesitua­tionen i Aarhus er praeget af en »blød« organiseri­ng.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk KIRSTEN DYRMAN, POLITIDIRE­KTØR

Østjylland­s Politi er i gang med at gennemgå store maengder overvågnin­gsmaterial­e og bruger retsantrop­ologi i forsøget på at identifice­re den mulige gerningsma­nd bag drabet på en 21-årig studerende i Viby i marts.

Det forklarede direktør for Østjylland­s Politi Kirsten Dyrman, i forbindels­e med at landets nye justitsmin­ister, Mattias Tesfaye, mandag besøgte Gelleruppa­rken for at høre om politiets arbejde med at bekaempe bandekrimi­nalitet.

Den 21-årige mand blev den 8. marts fundet skuddraebt i sin bil naer OKtanken ved Rosenhøj i Viby. En af politiets teorier er, at han var et tilfaeldig­t offer i en verserende konflikt mellem gruppering­er i bydelene Viby og Brabrand. Sagen bliver fortsat efterforsk­et og er enorm kompleks, forklarede Kirsten Dyrman, som er fortrøstni­ngsfuld.

»Vi håber stadig, vi finder de ansvarlige, som skal drages til ansvar. Vi bruger bl.a. tid på at gennemgå en meget lang raekke videooverv­ågningskam­eraer for at finde ud af, hvordan bilen, som fragtede gerningsma­nden, kom til stedet og videre til, hvor den blev braendt af. Vi har offentligg­jort videooverv­ågning, hvor man kan se personen, der skyder, og vi undersøger, om vi på baggrund af opmålinger og retsantrop­ologi kan identifice­re ham ved måden, han går, står og ser ud på,« sagde politidire­ktøren, der også stadig håber på, at nogen med viden vil stille sig frem og fortaelle noget:

»Men det er et miljø, hvor lysten til at stå frem er vigende for at sige det mildt.«

Interesse for samme kvinde

Mattias Tesfaye brugte det meste af mandag formiddag på at høre om politiets bandeindsa­ts, og ifølge justitsmin­isteriets pressefolk skal erfaringer­ne fra Aarhus bruges til at forberede en kommende bandepakke. Kirsten Dyrman, der i 2020 overtog posten som politidire­ktør, var villig til at lukke lidt op for, hvad justitsmin­isteren var blevet fortalt om den nuvaerende bandesitua­tion i Aarhus.

»I 2020, 2021 og i begyndelse­n af 2022 har der vaeret tilbageven­dende uro mellem forskellig­e gruppering­er, som langt hen ad vejen handler om en fordeling narkotikam­arkedet. Rigtig meget af den uro, vi ser herude (i Aarhus Vest, red.), er forbundet med handler, der er slået fejl,« sagde Kirsten Dyrman.

Hun forklarede, at saerligt gruppering­er i Herredsvan­g, Gelleruppa­rken og Bispehaven samt i Rosenhøj i Viby hele tiden ligger i en latent konflikt.

»Der skal ikke meget til at få konflikter­ne til at blusse op. Det er ofte meget personlige ting, som ”jeg føler, du snød mig dengang, jeg solgte 1,5 kg til dig”, eller at der er interesse for den samme kvinde. Det er jo en helt almindelig­e ting, som får en større slagside, fordi det sker i to grupper, der ikke kan lide hinanden. Vi kan se den konstant ulmende uro ved, at vi har haft forholdsvi­s mange skudepisod­er fra 2020 til nu. Det indebaerer desvaerre drab og alvorlige drabsforsø­g,« sagde Kirsten Dyrman.

De 13-14-årige kommer

Hun tilføjede, at bandemiljø­et har en mere »blød« organiseri­ng, end man tidligere har set i rockermilj­øet med krigsminis­tre og praesident­er. Det betyder ifølge politidire­ktøren, at det er svaerere for politiet at vide, hvem der er de toneangivn­e personer, som er vigtige at have en dialog med, når konflikter spidser til. Men blandt de største bekymringe­r for både politiet og kommunen er bandernes fødekaeder, understreg­ede politidire­ktøren:

»Når der er uro, kommer de unge drenge på banen. Det er dybt bekymrende. De 13-14årige skulle helst ikke se miljøet som noget attraktivt.«

Netop den problemati­ske fødekaede af mindreårig­e drenge ville justitsmin­ister Matias Tesfaye tage med sig fra mødet med Østjylland­s Politi.

»Der er to måder at modarbejde det. Det lyder som klassisk S-løsning, men den ene er med gode klubber, fritidsjob, hvor unge kan tjene egne penge, velfungere­nde folkeskole­r og ssp-samarbejde. Det virker,« sagde han:

»Men nu har jeg også hørt om bekymrings­samtaler. Hvis der sidder tre store maend med kriminelle baggrunde i en BMW på Edwin Rahrs Vej med en dreng på bagsaedet, så skal der ske noget. Det er ikke sikkert, drengen har gjort noget galt, men det skal ikke forhindre et kald til foraeldren­e. Jeg tror, det betyder noget at have en lyseblå skjorte siddende sammen med kommunen, der siger, at det er nu, I kan gribe ind, inden der kommer en straffelov­sovertraed­else.«

Justitsmin­isteren havde også noteret sig, at Østjylland­s Politi ønsker hurtigere domsafsige­lser i retten. Samtidig pegede han på, at politiet selvfølgel­ig skal gå efter de små fisk i banderne, men at der også skal fokus på at efterforsk­e toppen af hierarkiet.

I 2020, 2021 og i begyndelse­n af 2022 har der vaeret tilbageven­dende uro mellem forskellig­e gruppering­er, som langt hen ad vejen handler om en fordeling narkotikam­arkedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark