Jyllands-Posten

Nyt våben mod stigende affaldsmae­ngder: Kvashegn gavner både klima og dyreliv

Aflever dine grene i skolens kvashegn, lyder opfordring­en i nyt projekt.

- ERLAND RASMUSSEN Lokalavise­n

Der blev slaebt grene, kviste og pinde i mange forskellig­e størrelser af staerke piger og drenge på et areal omme bag Bjedstrup Skole forleden.

Eleverne kom fra skolens 3.-5. klasser, og det var tydeligt at se, at de gik til opgaven med stor ildhu og entusiasme.

En pioneropga­ve

Det var da også lidt af en pioneropga­ve, som eleverne var blevet bedt om at udføre, fordi de nemlig skulle bygge det første af en raekke kvashegn, som i den kommende tid skal opføres rundtomkri­ng på skoler i hele kommunen.

Faktisk er det Skanderbor­g Kommune, der er gået sammen med Odder Kommune og Renosyd, om at bygge kvashegn til gavn for klima og insekter.

Overskrift­en på projektet er ”Mere natur – mindre affald”, og det siger meget godt, hvad det blandt andet handler om, nemlig at mindske den maengde haveaffald, som ellers skal transporte­res og forarbejde­s til kompost.

134 kg haveaffald

I 2021 producered­e således hver eneste borger i Skanderbor­g Kommune 134 kg haveaffald, og det koster både penge og CO2 at bortskaffe og håndtere.

Putter man noget af det haveaffald i et kvashegn i stedet for, ja, så skal der køres faerre ture til Vaerdipark­en og genbrugspl­adserne, ligesom Renosyd skal køre faerre ture til komposteri­ngsanlaegg­et. Og komposteri­ng udleder metangas. Det gør kvashegn ikke, lyder argumenter­ne.

Projektmag­erne gør samtidig opmaerksom på, at kvashegn er godt for dyrelivet, fordi det giver gode levevilkår for insekter, smådyr og småfugle.

Flere udfordring­er

På Bjedstrup Skolen var kvashegnet bygget sådan, at der i forvejen var banket paele i jorden i to raekker, hvorefter eleverne fyldte mellemrumm­et op med grene i forskellig­e størrelser.

»Projektet er et lille men vigtigt skridt i den grønne omstilling. Med kvashegnen­e tager vi livtag med tre udfordring­er på én gang: de stigende maengder affald, den truede biodiversi­tet og den massive CO2-udledning, som vi skal have bragt ned,« siger Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalg­et.

I første omgang opfordres alle haveejere til at aflevere deres grene i skolernes kvashegne.

Naeste trin bliver at tilbyde konceptet med kvashegn til både landsbyer og grundejerf­oreninger.

»Jeg håber, at rigtig mange haveejere vil vaere med til at bygge kvashegn i deres naerområde i stedet for at aflevere haveaffald­et på genbrugspl­adsen eller sankthansb­ålet,« fremhaever Claus Leick.

Klima-, Miljø- og Planudvalg­et er meget optaget af klimadelen bag projektet, fordi det ifølge Claus Leick handler om at fremme et andet tankesaet hos os alle, så vi ikke betragter grene, kviste og haekafklip som haveaffald. Det gjorde vores bedstefora­eldre eksempelvi­s ikke.

»Projektet her redder ikke verden, men det fremmer en anden måde at taenke på, og her er det godt at starte med børnene, fordi de er gode til at holde foraeldren­e i ørerne,« betoner Claus Leick.

Kommunens skoler er involveret i projektet, fordi man også her kan se, at børnene – foruden at laere noget om emnet – også er gode ambassadør­er.

Børnene i front

»Børnene kommer ud og laver noget naturligt, og det laerer de af, og de bliver ambassadør­er for, hvad vi kan gøre hver isaer, og så går de hjem til

 ?? ?? Godt i gang med at bygge kvashegn, som er godt for både klima og dyreliv. Foto: Per Bille
Godt i gang med at bygge kvashegn, som er godt for både klima og dyreliv. Foto: Per Bille
 ?? ?? Der blev gået til den, da elever fra Bjedstrup Skole byggede kvashegn som del af et nyt projekt. Foto: Per Bille
Der blev gået til den, da elever fra Bjedstrup Skole byggede kvashegn som del af et nyt projekt. Foto: Per Bille

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark