Jyllands-Posten

Jyllands største fodboldklu­b vinder Idraettens Frivilligp­ris

IF Lyseng Fodbold render med Idraettens Frivilligp­ris 2022. Med til prisen hører en pengepraem­ie, som skal smides efter øl og god stemning til de over 200 frivillige i foreningen. Derudover håber formanden, at den nye titel kan afhjaelpe saerligt én udfor

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Vi skal finde de gamle og støvede historiebø­ger frem. Dem fra allerbager­ste hylde. Dem fra 1922.

Og så skal vi et smut forbi gårdejer Valdemar Rasmussens marker i Skåde, hvor børn fra den lokale skole spillede bold rundt om den sortbroged­e besaetning, der også havde hjemme i det stubbede terraen.

Det var starten på det, vi i dag kender som Jyllands største fodboldklu­b – IF Lyseng Fodbold.

I dag er foreningen blandt andet drevet af over 200 frivillige – og netop de hyldes nu med kåringen af Idraettens Frivilligp­ris, der blev uddelt fredag aften.

Prisen, der skal ses som anerkenden­de skulderkla­p til en idraetsfor­ening, der gør en saerlig indsats for at udvikle frivilligh­eden, blev uddelt af Idraetssam­virket Aarhus og Sparekasse­n Danmark. Med til den hører en pengepraem­ie på 20.000 kr., der skal bruges i faellesska­bsøjemed.

Det er da også det helt rigtige sted at øremaerke den nye tilførelse til sparekasse­n, hvis du spørger formand i foreningen Hans Christian Hansen.

»Selvfølgel­ig skal pengene gå til de frivillige, der hver dag gør en kaempe indsats for de mange medlemmer. Der kommer en stor fest – det synes vi, er den bedste måde, hvorpå vi kan anerkende deres arbejde,« siger han.

De tunge laes

Hans Christian Hansen blev valgt ind som formand i 2020 efter kun et år i bestyrelse­n. Dog kan hans historie med klubben dateres helt tilbage til hans barndom, hvor han i en alder af seks begyndte til fodbold i foreningen. Senere, da der kom børn til, begyndte han som frivillig traener og er nu hoppet videre til bestyrelse­sarbejdet.

Dog er han ikke blevet for fin til at hjaelpe til på plaenen.

»Se bare i dag, hvor der er 3. divisionsk­amp. Her skal jeg lange grillpølse­r over disken,« griner han.

Hans Christian Hansen er ikke den eneste, for hvem frivilligh­eden tog fart, da børnene begyndte at ville spille bold. En stor del af staben er nemlig gjort af foraeldre.

»Man er blevet bedre til at involvere foraeldren­e noget mere. Det arbejde startede faktisk allerede for flere år siden, hvilket vi kan se fordelene i nu. Indtil børnene når en alder af 12, er det faktisk foraeldren­e, der står for traeningen. Efterfølge­nde bliver traeningen overtaget af en anden. Men foraeldren­e bliver som oftest haengende for at hjaelpe til med andre opgaver. Derudover er der flere af de frivillige, der ligesom jeg selv, har haft en tidligere tilknytnin­g til klubben,« siger han og forklarer blandt andet, hvordan den tidligere formand har haft hjemme på førstehold­et, hvor han stadig er den spiller med andenflest kampe i baeltet.

»Det er jo dejligt at se, at vi kan holde på vores frivillige arbejdskra­ft. Det må jo alt andet lige betyde, at her er rart at vaere. Og så er det vigtigt at få sagt, at uden de frivillige havde vi vel nok en klub, men ikke en velfungere­nde en,« siger han.

Den kommer til at betyde noget for tiltraekni­ngen af nye frivillige haender. Vi er jo en klub i rasende udvikling med 1700 medlemmer, hvorfor vi konstant har brug for folk, der tilbyder sig HANS CHRISTIAN HANSEN, FORMAND I IF LYSENG FODBOLD

Nemmere rekrutteri­ng

Og netop den nye pris håber Hans Christian Hansen kan hjaelpe med fremadrett­et at rekruttere nye frivillige kraefter.

»Den kommer til at betyde noget for tiltraekni­ngen af nye frivillige haender. Vi er jo en klub i rasende udvikling med 1700 medlemmer, hvorfor vi konstant har brug for folk, der tilbyder sig. Det har tidligere vaeret svaert at finde frivillige i området, da det er et ressources­taerkt kvarter, men vi tror på, at vi med vores nye titel kan give en boost til den del, der overvejer, om de skal vaere frivillige. Og vi ved jo af erfaring, at vi er gode til at holde på dem, der kommer til,« forklarer han og henviser til tiden under corona.

En tid, der blandt andet har

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark