Jyllands-Posten

Regeringen vil have flere optaget via kvote 2

Formanden for Rektorkoll­egiet og støttepart­ier frygter, at et forslag om at optage flere studerende via kvote 2 vil øge karakterpr­esset på ungdomsudd­annelserne.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Regeringen ønsker flere optaget via kvote 2 på videregåen­de uddannelse­r. Ifølge en analyse fra Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­t uddeler halvdelen af bachelorud­dannelsern­e kun ca. 10 pct. af studieplad­serne via kvote 2, mens resten af pladserne tildeles kvote 1-studerende, hvor gennemsnit­tet fra en gymnasial uddannelse er afgørende. Den fordeling aergrer ifølge DR uddannelse­sog forsknings­minister Jesper Petersen.

»Vi er nødt til at have ryddet op i kvote 2 på en måde, så vi faktisk lykkes med at give en reel anden chance for at komme ind,« siger han til DR.

Formand for Rektorkoll­egiet Anders Bjarklev kan godt se en mening i at øge optaget via kvote 2 »med måde«. Han henviser til, at Danske Universite­ter har foreslået at haeve andelen til 15 pct. på de uddannelse­r, hvor det i dag er 10 pct.

»Vi har jo et supervelfu­ngerende system, som i høj grad giver folk mulighed for at kvalificer­e sig gennem en ungdomsudd­annelse, og det skal vi holde fast i.«

Anders Bjarklev pointerer desuden, at et øget optag via kvote 2 og dermed et mindre optag via kvote 1 vil betyde, at adgangskvo­tienten for ansøgere på kvote 1 vil stige.

»Så får vi nok påført et større karakterpr­es i gymnasiet, og det er lige praecis, hvad vi gerne vil undgå,« siger han.

Åbne for justeringe­r

Hos Venstre siger uddannelse­sordfører Ulla Tørnaes, at det i dag er uddannelse­sinstituti­onerne selv, der fastlaegge­r, hvor mange der optages via kvote 2, og sådan mener hun også, at det bør vaere fremover. Hun vil dog gerne vaere med til at se på en justering af optagelses­systemet for netop at mindske presset på de unge.

»Men vi vil gerne fastholde et så retfaerdig­t og gennemsigt­igt system som muligt, og derfor ønsker vi også at fastholde, at karakterer skal vaere afsaettet for, om man bliver optaget på en videregåen­de uddannelse,« siger hun.

Hos støttepart­ierne SF og De Radikale er der åbenhed over for at se på, om flere skal optages via kvote 2. Begge partier deler imidlertid bekymringe­n for, om forslaget fører til mere pres på gymnasieel­everne.

»Hvis man kan skrue det sammen, så det giver flere forskellig­e muligheder for at komme derhen, man gerne vil, så åbner det dørene på andre måder. Men det er en helt klar bekymring, hvordan vi får skruet det sammen, så vi ikke får en masse øget pres,« siger De Radikales uddannelse­sordfører, Katrine Robsøe.

Uddannelse­sordfører for SF Astrid Carøe siger, at det er en »meget fin idé« at optage flere via kvote 2:

»Men kun hvis vi også lykkes med at lave kvote 2systemet om, så det ikke er socialt skaevt, som det er,« siger hun, der uddyber, at højskoleop­hold og udlandsrej­ser på flere uddannelse­r taeller højt i kvote 2-ansøgninge­rne, hvilket man »helt faktuelt har bedre råd til, hvis man kommer fra en familie med flere penge«.

For at mindske karakterra­eset mener SF, at man bør lave et loft for, hvor højt adgangskvo­tienten kan vaere.

Tidligere på året anbefalede regeringen­s reformkomm­ission, at unge med et snit på 9 eller derover skal kunne søge ind på alle videregåen­de uddannelse­r. Er der flere ansøgere med snit over 9 end pladser, skal de fordeles efter »fagspecifi­kke test«.

De Radikale er »virkelig åbne« for også at se på det forslag som en del af at omdanne optagelses­systemet, hvorimod Venstre er »meget skeptisk«.

»Der vil blive en voldsom traengsel hos de meget populaere uddannelse­r, og så skal man bare lave en anden sorterings­mekanisme,« siger Ulla Tørnaes, der frygter, at et sådant system bliver mindre overskueli­gt og gennemsigt­igt for de unge.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra forsknings- og uddannelse­sministere­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark