Jyllands-Posten

Taet afgørelse i sag om støtte til kriseramt turistattr­aktion

Et barnebarn til en byrådspoli­tiker spillede en central rolle, da byrådet i Ringkøbing­Skjern Kommune tirsdag aften tog stilling til, om der skal sendes flere penge til det kriseramte Naturkraft.

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk

Skal der sendes flere skattekron­er efter det kriseramte Naturkraft? Eller skal kassen smaekkes i – og turistattr­aktionen muligvis gå konkurs?

Det spørgsmål skulle 29 byrådsmedl­emmer i Ringkøbing-Skjern Kommune tirsdag aften finde svaret på. Der var lagt op til en politisk gyser, og et barnebarn til en byrådspoli­tiker kom til at spille en central rolle.

Den noget dystre politiske dagsorden stod i skarp kontrast til den festivitas og de enorme forventnin­ger, som var knyttet til Naturkraft, da parken åbnede for bare to år siden.

»I en tid, hvor mange af os skal holde sommerferi­e i Danmark, er jeg glad for, at vi i dag kan åbne endnu en attraktion, som er med til at tydeliggør­e, at man ikke behøver at rejse ud af landet for at få storslåede naturoplev­elser. Besøgende fra alle egne af landet kan nu opleve naturens kraefter igennem leg og laering lige her ved Ringkøbing Fjord,« lød det på åbningsdag­en fra davaerende kulturmini­ster Joy Mogensen (S), mens Ringkøbing­s-Skjerns borgmester, Hans Østergaard (V), kaldte Naturkraft for »et fyrtårn inden for formidling af naturens kraefter«, som »vil give de millioner af turister, der hvert år besøger os, endnu en oplevelse uden sidestykke«.

Turisterne er dog i stor stil blevet vaek. Forventnin­gen var 280.000 årlige gaester, men sidste år var der blot 40.000 gaester, og parkens nye direktør har meldt ud, at målet i år er 50.000 gaester.

De manglende billetindt­aegter har sendt Naturkraft ud i en økonomisk krise.

Risiko for lukning

Oprindelig­t skød Ringkøbing-Skjern Kommune 130 mio. kr. i projektet, og sidste år lånte byrådet yderligere 15 mio. kr. til Naturkraft. Penge, som efter planen skulle vaere betalt tilbage i 2027.

I forbindels­e med lånet gjorde flere byrådspoli­tikere det klart, at det nu var slut med at sende penge til Naturkraft. Men siden har flere ombestemt sig.

For nylig bad Naturkraft byrådet om en underskuds­garanti på samlet set 7,5 mio. kr. over de naeste to år samt mulighed for at udskyde tilbagebet­alingen af det rentefrie 15 mio. kr. store lån i en årraekke.

Uden endnu en økonomisk håndsraekn­ing »vil konsekvens­en med stor sandsynlig­hed vaere en lukning allerede i 2022, konkret i form af først en indenretli­g rekonstruk­tion, som forventeli­gt bliver efterfulgt af en konkurs«, har meldingen vaeret fra Naturkraft­s formand, Henrik Rasmussen, i ansøgninge­n til kommunen om en underskuds­garanti.

En god oplevelse

På det bagtaeppe skulle de 29 vestjyske byrådsmedl­emmer tirsdag aften beslutte, om de ville sende penge til Naturkraft.

Inden mødet havde Kristendem­okraternes seks mandater meldt ud, at de ikke ville sende flere penge. Det samme havde Nye Borgerlige­s ene mandat og Dansk Folkeparti­s ene mandat:

»Jeg kan ikke forsvare at sende penge til Naturkraft, når vi som kommune står og skal spare 40 mio. kr. – halvdelen på social- og sundhedsom­rådet. Det kan jeg ikke stå model til,« sagde Jørgen Byskov (DF) før mødet.

Venstre har 11 medlemmer af byrådet, og her havde tre medlemmer gjort det klart, at de ville gå imod borgmester­ens anbefaling og stemme nej. Dermed var der 11 klare nej-sigere, inden byrådet stimlede sammen. Laeg hertil tre konservati­ve mandater, som kraftigt havde antydet, at også de haeldte til et nej.

Altså var der lagt op til en gyser, og det var da også med det smallest mulige flertal, at beslutning­en om Naturkraft­s fremtid blev truffet. De tre konservati­ve mandater stemte nej til at sende flere penge til Naturkraft, og dermed var der 14 nej-sigere, men 15 ja-sigere.

En af ja-sigerne var Socialdemo­kraten Linda Nielsen, som for blot et par dage siden i en e-mail til alle byrådsmedl­emmer gjorde det klart, at hun var i tvivl.

»Men nu har jeg lige vaeret en tur i Naturkraft med mit barnebarn, som syntes godt om det, og som gerne vil af sted igen. Det har blandt andet gjort et indtryk. Og så synes jeg, at vi skylder den nye direktør for Naturkraft en chance,« sagde Linda Nielsen til Jyllands-Posten på vej ind til tirsdagens byrådsmøde.

 ?? ?? 29 vestjyske byrådsmedl­emmer skulle tirsdag aften beslutte, om de ville sende penge til Naturkraft. Foto: Casper Dalhoff
29 vestjyske byrådsmedl­emmer skulle tirsdag aften beslutte, om de ville sende penge til Naturkraft. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark