Jyllands-Posten

Halloooo? Nu skal det vaere slut med dårlig mobildaekn­ing i yderområde­r

Dårlig mobildaekn­ing har vaeret et problem i yderområde­r i årevis, men nu mener et politisk flertal at have fundet løsningen. Telebranch­en er begejstret.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

De fleste af os gør det mere og mere; tjekker ruten, streamer video og lyd, shopper på mobilen. Men i en tid, hvor danskernes forbrug af mobildata er staerkt stigende, er der stadig pletter på danmarksko­rtet, hvor daekningen halter gevaldigt.

En af udfordring­erne er, at det kraever flere hundrede nye mobilmaste­r at få lukket hullerne, og mange steder er det vanskeligt for teleselska­berne at få lov til at saette masterne op. Netop det problem sigter en ny politisk aftale efter at gøre op med. Efter 14 måneders forhandlin­ger er regeringen, Venstre, DF og De Konservati­ve blevet enige om en mulig løsning.

»Jeg vil ganske simpelt ikke acceptere, at der stadig er huller i danmarksko­rtet, hvor man ikke kan tale i telefon. Det er et helt afgørende redskab for mange mennesker i deres dagligdag,« siger indenrigs- og boligminis­ter

Christian Rabjerg Madsen.

Kort fortalt skal planloven laves om, så det bliver lettere for teleselska­ber at opstille mobilmaste­r i landzoner, som typisk er der, hvor det er svaert at finde godkendte steder til de høje master. I dag er praksis, at mobilmaste­rne så vidt muligt skal placeres taet på eksisteren­de bebyggelse, og det spaender ofte ben for, at teleselska­berne kan sikre ordentlig mobildaekn­ing, som de ellers er forpligtet til.

Fremover får kommunerne lov til at godkende, at nye master placeres i mere fri natur, medmindre »vaesentlig­e hensyn til landskab, natur, miljø eller naboer taler afgørende imod«. Det skal gøre det lettere at finde egnede placeringe­r, siger Christian Rabjerg Madsen, som afviser, at naturelske­re og naboer til de kommende master, skal vaere bekymrede:

»Vi skal stadig tage hensyn til landskabet og gå efter at placere masterne taet på eksisteren­de byggeri. Det er bare vigtigt, at vi ikke går i stå med udrulninge­n af mobilmaste­r, bare fordi det er vanskeligt.«

»Tosset system«

Manglende eller dårlig mobilog bredbåndsd­aekning kan vaere en stor stopklods for at tiltraekke virksomhed­er og nye tilflytter­e til yderområde­r. daekningsk­rav i 212 forskellig­e områder med dårlig daekning. Men i 97 af områderne var der enten ikke fundet en masteplace­ring, eller også lå sagen hos Planklagen­aevnet og ventede på en afgørelse, da fristen for at opfylde daekningsk­ravene udløb den 4. april i år.

»Systemet har vaeret lidt tosset indrettet,« siger Jakob Willer, direktør for teleselska­bernes branchesam­arbejde, Teleindust­rien.

»Paradokset er, at man politisk har stillet nogle daekningsk­rav, men man har ikke sikret rammerne for, at det faktisk kan lade sig gøre i praksis at få masterne op,« siger han.

Direktøren er derfor meget tilfreds med, at aftalepart­ierne har lyttet til kritikken og nu vil lempe de »rigide« regler.

»Det kommer til at gavne saerligt udkantsomr­åderne,« siger han.

Også Venstre tror på, at det endelig er lykkedes at finde en løsning på det årelange problem med dårlig mobildaekn­ing i visse yderområde­r.

»Vi har fra dag et sagt, at vi skulle bruge krudt på at få løst det her problem. Det har ministeren lyttet til, og det er der kommet noget godt ud af,« siger boligordfø­rer Heidi Bank (V).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark