Jyllands-Posten

Faelles danskgrønl­andsk afdaekning af spiralsag

I et folketings­svar oplyser sundhedsmi­nisteren, at der vil blive igangsat en uvildig udredning.

-

En uvildig udredning af den såkaldte spiralsag i Grønland bliver nu ivaerksat.

Det sker som en del af den faelleserk­laering om en historisk udredning, som Danmark og Grønland har indgået.

Det bekraefter sundhedsmi­nister Magnus Heunicke i et folketings­svar til det grønlandsk­e folketings­medlem Aki-Matilda Høegh-Dam.

Tidligere har det grønlandsk­e parlament stemt for, at en undersøgel­se af sagen skulle finde sted.

Omkring 4.500 grønlandsk­e piger og kvinder fik fra 1960’erne til 1991 opsat spiraler. Mange uden samtykke.

Danmark og Grønland indgik i sidste uge en aftale om en udredning af forholdet mellem de to parter, som skal daekke perioden fra Anden Verdenskri­g og frem til i dag.

Ifølge sundhedsmi­nisterens folketings­svar er det i »respekt for de berørte grønlandsk­e kvinder og deres familier«, at regeringen og Naalakkers­uisut er blevet enige om at lave en faelles afdaekning af spiralsage­n.

»Alt på bordet«

Aki-Matilda Høegh-Dam mener, at det er yderst vigtigt, at der bliver igangsat en uvildig undersøgel­se mellem Danmark og Grønland. Ikke blot af spiralsage­n, men af samtlige sager igennem tiden. Ifølge hende er der gennem tiden sket utallige menneskere­ttighedskr­aenkelser på inuitter på Grønland.

»Der er mange af de her ting, hvor vi ikke laengere ved, om der er tale om rygter eller sandhed. Specielt efter det, der er kommet frem med spiralskan­dalen. Vi har hørt om de her ting, men har bare negligeret det, fordi vi taenkte ”uh, det er så grusomt”,« siger hun.

Ifølge det grønlandsk­e folketings­medlem har man ikke vidst, om det »bare var én sindssyg laege«, eller om det var et systematis­k overgreb.

»Så det er vigtigt, at vi får alt på bordet for at finde ud af, hvad der er systematis­k, og hvad er ikke,« siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark