Jyllands-Posten

Rekordmang­e søger om hjaelp til at komme på sommerferi­e

Sarah Nielsen er en af rekordmang­e danskere, der i år søger om feriehjael­p. Flere organisati­oner peger på stigende priser på alt fra el, varme og dagligvare­r som hovedårsag­en.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM JOAKIM BØJGAARD FRANDSEN daniel.n.agerholm@jp.dk joakim.b.frandsen@jp.dk SARAH NIELSEN, FERIEHJAEL­PSSØGENDE

»Mor, hvorfor sparer vi ikke også op? Kan vi ikke bare køre til Italien? Vi kan jo bare tage telt med …«

Spørgsmåle­t kom fra Sarah Nielsens aeldste datter.

Men hvordan skulle hun fortaelle sin datter, at hun knap havde ressourcer­ne til at tage sine fire døtre med på stranden og få en is denne sommer? Eller at benzinpris­erne er så høje, at hun hellere vil lade bilen stå end at køre nogen steder?

Sarah Nielsen måtte dernaest forklare, at det »ikke var noget, man bare gjorde«. Isaer ikke, når man er en alenemor på understøtt­else med fire piger, hvis aldre spaender mellem 1 og 15 år.

»Det er ikke rart at fortaelle sine børn, at vi ikke har råd til at tage på ferie, men at jeg gør mit bedste for, at de skal have det godt. Hvis jeg kunne, ville jeg give dem hele verden – det er jo mine børn – men det kan jeg ikke. I stedet må jeg sige, at vi skal have råd til mad og et sted at bo. Derfor ville det også betyde alverden, hvis vi fik muligheden for at komme afsted,« siger Sarah Nielsen.

Til gengaeld sidder hun netop nu med et håb om at få hjaelp til at kunne give sine piger en oplevelse denne sommer. En veninde fortalte sidste sommer Sarah Nielsen om feriehjael­p – et tilbud, som giver familier med få ressourcer muligheden for at komme vaek fra hverdagen og holde ferie. Hun er dog langtfra den eneste, der ønsker at give sine børn et afbraek fra hverdagen.

Inflatione­ns konsekvens­er

I år har landets største udbyder af feriehjael­p, Dansk Folkehjael­p, oplevet en meget voldsom stigning i antallet af udsatte familier, der søger hjaelp til at komme på sommerferi­e. Over 10.200 familier har i år søgt feriehjael­p – det er en stigning på 33 pct. i forhold til sidste år og en stigning på 160 pct., i forhold til før coronaen ramte. Det er kun ca. hver 10. familie, der ansøger, som Dansk Folkehjael­p kan hjaelpe på sommerferi­e i år.

Dansk Folkehjael­p er ikke den eneste organisati­on, som har oplevet en stigning i antallet af ansøgere. Hos Folkekirke­ns Feriehjael­p har man ikke et fuldt overblik over ansøgerne, da familier henvender sig til det lokale sogn. Man er dog ikke spor i tvivl om, at der er flere ansøgere end normalt, og at venteliste­rne til at komme på ferie ligeledes er laengere end andre år.

Det samme siger Mødrehjael­pen, hvor 3.318 personer har søgt om feriehjael­p, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år, da 1.668 personer henvendte sig. Mødrehjael­pen har endda spurgt ansøgere, hvorfor de har søgt, hvortil godt hver tredje har svaret, at den primaere årsag til, at de har søgt hjaelpen, er de stigende priser på el, varme og dagligvare­r.

Det kan Sarah Nielsen nikke genkendend­e til.

»Ferie er der bare ikke penge til, når de faste udgifter er betalt. Selv noget så simpelt som en strandtur med is er naesten udelukket efter prisstigni­ngerne. Det er bare svaert at forklare børn,« siger hun.

For godt to år siden blev Sarah Nielsen sygemeldt efter at have arbejdet på et stutteri. Mens hun var i arbejde, havde hun råd til at tage sine døtre med på ferie, men efter sygdomsfor­løbet endte hun på en understøtt­elsesordni­ng, og det har slanket økonomien så meget, at familien har måttet si ferien fra.

»De to store piger er kommet i den alder, at de synes, det er flovt, at vi ikke kan de samme ting som deres venner. De vil jo gerne passe ind, men kan ikke forstå, hvorfor de andre fra klassen kan få et swipe på Mobilepay og have råd til at shoppe lidt tøj.«

Hvorfor kan man ikke bare tage en stranddag med børnene som et alternativ?

»Jeg har fire børn, den yngste er et år, og den aeldste er 15. Man kan ikke ”bare lige” have en etårig med på stranden og samtidig give de andre børn den fornødne opmaerksom­hed. I en ferielejli­ghed vil jeg kunne sige: nu drøner vi ned på stranden, og så går jeg hjem med den lille, når hun skal sove,« siger Sarah Nielsen.

For Sarah Nielsen handler det om at kunne tilbyde sine børn et sceneskift. At komme vaek fra hverdagen og vaere sammen på en anden måde, end de er i boligen i Hasselager syd for Aarhus.

»Det ville vaere fantastisk at kunne tilbyde sine børn noget af det, der for mange af deres venner er en selvfølge. Jeg siger ikke, at vi skal på hotel i Italien med strandudsi­gt, men bare det, at de ville komme tilbage til skolen efter ferien og sige ”vi har også vaeret på ferie” ville betyde så meget for mig.«

Den 18. juni får Sarah Nielsen og de andre ansøgere ved Dansk Folkehjael­p svar på, om de har fået feriehjael­p eller ej.

Ferie er der bare ikke penge til, når de faste udgifter er betalt. Selv noget så simpelt som en strandtur med is er naesten udelukket efter prisstigni­ngerne. Det er bare svaert at forklare børn.

 ?? ?? Sarah Nielsen bor i Hasselager ved Aarhus med sine fire børn. Hun er arbejdsløs, enlig forsørger og førstegang­ssøgende hos feriehjael­pen. »Det er ikke rart at fortaelle sine børn, at vi ikke har råd til at tage på ferie,« siger hun. Foto: Mads Andreas Frost
Sarah Nielsen bor i Hasselager ved Aarhus med sine fire børn. Hun er arbejdsløs, enlig forsørger og førstegang­ssøgende hos feriehjael­pen. »Det er ikke rart at fortaelle sine børn, at vi ikke har råd til at tage på ferie,« siger hun. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark