Jyllands-Posten

Den danske regering får kritik for at svigte retsstaten i Polen

På fredag vil finansmini­ster Nicolai Wammen støtte en plan, der baner Polens vej til 266 mia. EUkroner. Det er et »virkelig skidt signal«, lyder kritikken.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Bunken med citater, hvor danske ministre hylder retsstaten og fordømmer Polens angreb på den, har gennem årene vokset sig ganske høj.

Et af dem faldt fra finansmini­ster Nicolai Wammen, da han i efteråret gaestede Folketinge­ts Europaudva­lg.

»Der bør vaere en meget staerk sammenhaen­g mellem efterlevel­se af retsstatsp­rincippet og adgangen til EUmidler. Jeg synes grundlaegg­ende, at vi ikke skal betale til lande, der ikke lever op til retsstatsp­rincippet,« sagde Wammen ifølge netmediet polennu.dk.

Men nu vaelter kritikken ned over Nicolai Wammen på grund af en ny beslutning. Anledninge­n er, at EU’s finansmini­stre på fredag skal give den endelige godkendels­e til Polens genopretni­ngspakke efter covid-19pandemie­n.

265 mia. til Polen

Med planen vil Polen få adgang til i alt 265 mia. kr. i direkte EU-støtte og billige lån.

Godkendels­en af Polens plan har i månedsvis stået stille i EU-Kommission­en på grund af uenighed om landets opfyldelse af EU’s grundlaegg­ende principper om bl.a. retsstaten og domstolens uafhaengig­hed af de politiske magthavere.

Men den 1. juni godkendte

EU-Kommission­en Polens plan. Polen skal dog nå en raekke milepaele, inden de konkrete udbetaling­er kan finde sted. Den første milepael er f.eks. nedlaeggel­sen af et omstridt disciplina­erkammer, der har sanktioner­et polske dommere.

Polens parlament har besluttet at nedlaegge kammeret. Men internatio­nale eksperter har kritiseret, at et nyt organ oprettes i stedet, som i realiteten fortsat vil svaekke polske dommeres uvildighed fra det politiske system.

Da EU-Kommission­en godkendte den polske plan, stemte kommissaer­erne Margrethe Vestager og Frans Timmermans imod, ligesom flere andre gjorde indsigelse­r.

Men godkendt blev den. Og det bruger Nicolai Wammen nu som begrundels­e for, at den danske regering også vil støtte Polens plan på fredag.

»Regeringen finder det centralt, at Polen sikrer yderligere fremskridt på retsstatso­mrådet, og havde gerne set, at den polske genopretni­ngsplan havde bidraget yderligere hertil. Regeringen konstatere­r samtidig, at kommission­en vurderer, at Polens planlagte reformer i relation til retsvaesen­et, som er forankret i milepaele i genopretni­ngsplanen, samlet set er tilstraekk­eligt til en samlet positiv vurdering,« skriver Wammen i et notat til Folketinge­t.

Det udløser kritik fra støttepart­ierne.

»Problemern­e med Polen er velkendte, og jeg ser overhovede­t ikke store fremskridt. Planen burde ikke vaere godkendt. Regeringen burde kritisere kommission­ens beslutning i stedet for bare at daekke sig ind under den. Nu sender regeringen et virkelig skidt signal til alle de kraefter, der kaemper for at reetablere retsstaten,« siger EU-ordfører Anne Sophie Callesen (R).

SF’s ordfører skriver i en sms, at »det er dybt problemati­sk, at EU er parat til at smide milliarder efter Polen og dermed signalere, at vi ikke tager det så tungt med vores grundlaegg­ende vaerdier«.

»Det sejler ved de polske domstole, som er blevet politisk inficerede, og det skal der ryddes op i, før vi kan sende genopretni­ngsmilliar­der til Polen,« skriver Anne Valentina Berthelsen (SF).

Enhedslist­ens EU-ordfører, Søren Søndergaar­d, kritiserer dels, at regeringen ikke har inddraget Folketinge­t, dels selve beslutning­en.

»Det er et klart signal om, at regeringen ikke tager retsstatsp­rincippet alvorligt. Når først planen er godkendt, hvad sker der så i Polen? Det her er meget godt udtryk for, at det der med en vaerdibase­ret udenrigspo­litik fra regeringen fortaber sig i virkelighe­den,« siger Søndergaar­d.

Flertal i Folketinge­t

Trods kritikken fra støttepart­ierne har regeringen flertal i Folketinge­t bag beslutning­en. De Konservati­ve og Venstre er nemlig enige i, at Polens plan skal godkendes nu.

»For os er det vigtigt, at der ikke ryger konkrete penge til Polen, før de lever op til de milepaele, kommission­en har fastlagt,« siger Kim Valentin (V).

»Vi har tillid til kommission­en. Vi er selvfølgel­ig ikke helt i mål med Polen endnu, men det pres, der er blevet lagt, ser ud til at virke. Vi skal bruge både pisk og gulerod. Denne gang kan man godt kalde det gulerod,« siger EU-ordfører Katarina Ammitzbøll (K).

Finansmini­steren vurderer i en mail, »at vi har trukket Polen så langt i den rigtige retning, som man kan inden for rammerne af processen for genopretni­ngsplanern­e«.

»Vi har desuden taget initiativ til en erklaering med flere andre lande, som understreg­er, at vi vil følge situatione­n saerdeles taet, og at kampen for retsstatsp­rincippern­e ikke stopper her. Derudover støtter den danske regering, at man fortsat anvender alle øvrige instrument­er til at sikre overholdel­se af retsstatsp­rincippet i Polen,« skriver Nicolai Wammen.

 ?? ?? I årevis har retsstaten vaeret under pres i Polen, hvor demonstran­ter med skiltet "Ret til uafhaengig­hed" sidste år protestere­de mod politisk kontrol over domstolene.
Foto: Kacper Pempel/Reuters
I årevis har retsstaten vaeret under pres i Polen, hvor demonstran­ter med skiltet "Ret til uafhaengig­hed" sidste år protestere­de mod politisk kontrol over domstolene. Foto: Kacper Pempel/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark