Jyllands-Posten

EU vil føre sag mod briterne i brexitstri­d

Storbritan­nien kan ende med at skulle betale bøde for at gå imod brexitafta­le, lyder det fra EUKommissi­onen.

-

EU bebuder to nye sagsanlaeg mod Storbritan­nien efter meldingen om, at briterne på egen hånd vil aendre den såkaldte nordirske protokol og dermed brexitafta­len, oplyser EU-Kommission­en.

Sagsanlaeg­gene kan potentielt ende med bøder, men det har ifølge Reuters lange udsigter.

Det var ventet, at EU ville skride til handling over for Storbritan­nien.

Mandag praesenter­ede premiermin­ister Boris Johnson et forslag til at underminer­e dele af Nordirland-protokolle­n, som blev indgået mellem den britiske regering og EU i forbindels­e med brexit.

Johnsons lovforslag skal løse de udfordring­er, som protokolle­n ifølge briterne giver, bl.a. med kontrol af varer, der sendes fra Storbritan­nien til Nordirland.

Tilliden er ødelagt

Lovforslag­et vaekker ikke begejstrin­g i EU, hvor man taler om ødelagt tillid.

Ifølge Reuters vil kommission­en muligvis bringe Storbritan­nien for EU-Domstolen, hvis politikern­e i London ikke inden for to måneder reagerer på EU's indsigelse­r.

»Lad os kalde en spade for en spade. Det er ulovligt,« sagde EU-Kommission­ens naestforma­nd, Maroš Šefčovič, på en pressekonf­erence i Bruxelles.

På pressekonf­erencen lagde han vaegt på, at de nye sager er en politisk reaktion på Storbritan­niens lovforslag. EU har ellers indtil videre lagt op til, at uenigheder skulle løses med dialog.

I lovforslag­et laegger Storbritan­nien op til, at en del varer skal kunne sendes til

Nordirland uden at skulle tolddeklar­eres over for EU. Tolddokume­nterne skal i stedet kun udfyldes, når varerne er bestemt for EU’s indre marked. Hvis det sker, er det i strid med den aftale, som briterne indgik med EU for omkring to år siden.

Hvis det britiske forslag bliver vedtaget, kan det føre til, at hele brexitafta­len saettes over styr, samt at Storbritan­nien rammes af told og sanktioner fra EU’s side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark