Jyllands-Posten

Rusland gør Arktis klar til at blive militaer slagmark

Rusland er ved at militarise­re det arktiske område, så det kan inddrages i den store kamp mod Vesten. Det dokumenter­es i en ny britisk rapport. Det samme fremgår i de seneste risikovurd­eringer fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e i Danmark.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Praesident Putin vil genrejse Rusland som stormagt. Hvad det indebaerer, kan verden for tiden følge dag for dag i krigen i Ukraine. Forleden lod Kremlhersk­eren også en bemaerknin­g falde om, at andre lande kunne komme i kikkerten, f.eks. Litauen.

At også Arktis – toppen af kloden – indtager en central placering i Putins ambitioner, bekraeftes i en ny rapport fra den britiske taenketank Civitas.

Rusland er på vej til at gøre hele det arktiske område til en »fremtidens slagmark«, hedder det i konklusion­en. Det vil ske, i takt med at isen på grund af klimaforan­dringerne traekker sig tilbage fra Nordøstpas­sagen nord om Rusland, og mange områder i den russiske Arktis-region tør op, så de kan bruges militaert.

Militarise­ringen af Arktis går hånd i hånd med forsøg på at skaffe sig adgang til de enorme naturresso­urcer, isaer olie og gas, som findes i disse områder, og som ifølge de britiske eksperter løber op i astronomis­ke beløb.

Med klimaforan­dringerne har isen trukket sig så meget, at sejlads overhovede­t er blevet mulig via Nordøstpas­sagen. Trafikken vokser hurtigt. Endnu i 2010 var det kun fire skibe, der turde tage turen. I dag er det i hundredvis. Nogle eksperter forudser, at hele Arktis kan blive helt isfri fra 2040.

I de senere år har Moskva i stor stil genåbnet tidligere sovjetiske militaerba­ser i russisk Arktis, som havde afgørende strategisk betydning for Moskva under Den Kolde Krig. De blev lukket efter Sovjetunio­nens sammenbrud i 1991, men er nu gjort operatione­lle igen.

Det drejer sig om ca. 50 militaere installati­oner af forskellig størrelse, 13 egentlige luftbaser og 10 radarstati­oner.

En stor del af Ruslands atomslagst­yrke er ligeledes flyttet til regionen, påpeger rapporten.

»Arktis vil inden laenge blive en geopolitis­k slagmark, hvis ikke Vestens snart traeffer sine modforhold­sregler,« sagde en af rapportens forfattere, Robert Clark, ved praesentat­ionen.

Rapporten føjer sin ind i en raekke af vestlige analyser, der i de senere år har dokumenter­et Ruslands øgede fokus på Arktis.

For nogle år siden genåbnedes den store Nagurskoje-luftbase på Franz Josefs Land, verdens nordligste militaerba­se. En tre en halv km lang landingsba­ne blev i 2020 forsynet med en hård overflade, så den kan håndtere selv meget tunge fly, herunder strategisk­e bombefly.

Disse oplysninge­r er også indeholdt i de seneste risikovurd­eringer fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) i Danmark.

Verdens nordligste base

Ifølge FE har den russiske overkomman­do laenge talt om på Nagurskoje at stationere højteknolo­giske MiG31-kampfly, der kan udstyres med nye hypersonis­ke missiler af typen Kinsjal. De flyver fem gange lydens hastighed og kan manøvrere på vej mod deres mål.

FE naevner, at Rusland med disse fly og missiler vil kunne ivaerksaet­te et ikke-varslet angreb f.eks. mod den amerikansk­e Thulebase på Grønland.

Forsvarsak­ademiet offentligg­jorde sidste år også en vurdering af de russiske ambitioner for Arktis. Om den militaere genoprustn­ing af russisk Arktis hed det:

»Rusland (har nu) i en årraekke genåbnet tidligere sovjetiske militaerba­ser og etableret en raekke nye baser med forskellig­e former for kort-, mellem- og langdistan­ce-luftforsva­rssystemer, radarstati­oner og i mange tilfaelde militaere landingsba­ner langs nordkysten.«

Ifølge rapporten fra Forsvarsak­ademiet er den russiske flåde også begyndt at udruste mindre fartøjer – korvetter og fregatter – med langtraekk­ende missiler, isaer af typen Kalibr.

Ca. 60 pct. af den Ruslands søbaserede atomvåben menes nu at vaere under kommando af den russiske nordflåde.

»Arktis ses som det sted, hvor Rusland kan rejse sig efter 1990’ernes deroute og sikre sin storhed og stormagtsp­osition ved at udnyttede de forventede enorme ressourcer i undergrund­en,« skriver lektor Jørgen Staun, Forsvarsak­ademiet.

Med den militaere genopbygni­ng i Arktis søger Rusland at sikre luftforsva­ret langs de mest sandsynlig­e fly- og missilrute­r i tilfaelde af en storkonfli­kt, isaer i den vestlige del af russisk Arktis, tilføjer Jørgen Staun.

Hvis Finland og Sverige kommer med i Nato, som de har ansøgt om, vil det russiske fokus på det nordligste Europa efter alt at dømme kun blive endnu staerkere. Udenrigsmi­nister Sergej Lavrov har allerede varslet militaere modforhold­sregler ved en Nato-udvidelse, bl.a. stationeri­ng af atomvåben i regionen. Finland og Rusland deler en graense på 1.300 km.

Farvel til lavspaendi­ng

Den britiske Civitas-rapport rammer en tyk pael gennem forhåbning­erne om at holde hele Arktis-regionen som et militaert lavspaendi­ngsområde. Det er ellers den officielle målsaetnin­g i Arktisk Råd, som huser alle de lande, der støder op til området omkring Nordpolen, herunder Danmark via Grønland.

Princippet har laenge vaeret under pres, ikke kun fra Rusland. Også USA har peget på Arktis som et fremtidigt konfliktom­råde. Kina har laenge interesser­et sig for Arktis og gør krav på at få status som en arktisk magt. Kina har flere gange forsøgt at købe sig ind i grønlandsk­e virksomhed­er. Også praesident

Donald Trumps tilbud om at lade USA købe Grønland af Danmark blev set i den sammenhaen­g.

Ifølge Civitas-rapporten er Rusland på vej med en lovgivning, der vil pålaegge alle udenlandsk­e skibe i Nordøstpas­sagen at tage en russisk lods om bord. Desuden vil det blive forbudt udenlandsk­e rederier at fragte russisk olie og gas i disse farvande.

Alt sammen bidrager det ifølge rapporten til et indtryk af, at Rusland har sat sig ambitiøse sikkerheds­politiske og økonomiske mål for hele det arktiske område.

Rapporten anslår, at undergrund­en i russisk Arktis rummer mineralvae­rdier for op mod 30 billioner dollars, isaer for zink, nikkel og bly. Den menes også at rumme en tredjedel af klodens endnu uudnyttede lagre af naturgas.

Overordnet har Kreml rykket Arktis helt

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark