Jyllands-Posten

TOPPEN AF VERDEN

-

Mange lande gør krav på Det Arktiske Hav, også selv om de ikke graenser op til området omkring Nordpolen. De begrunder det med, at området er et faelles gode. Officielt er alle enige om at forsøge at holde Arktis som et lavspaendi­ngsområde. Men den militaere opbygning er i gang. Spørgsmåle­ne om opdelingen af undergrund­en foregår i regi af FN’s havrets kommission. Der er jaevnlige møder, hvor også Danmark deltager via rigsfaelle­sskabet med Grønland.

Arktisk Råd, som består af landene, der graenser op til Arktis og deres oprindelig­e befolkning­er, beskaeftig­er sig udelukkend­e med civil udvikling og miljøbesky­ttelse og har udtrykkeli­gt ingen militaer eller sikkerheds­politisk dimension. Danmark er medlem.

Rapporten fra den britiske taenketank Civitas kan laeses på: Civitas.org.uk ind i centrum af sine militaere strategier. Da den russiske forsvarsmi­nister for nogle år siden praesenter­ede en opdateret flådestrat­egi, blev Atlanterha­vet og Arktis udpeget som de strategisk to vigtigste områder for den russiske flåde.

Kreml har bl.a. varslet nybygninge­n af en hel flåde af atomisbryd­ere til brug i regionen. Det kan tage op til 10 år at bygge én isbryder, så det kraever langtidspl­anlaegning.

Praesident Putin har i de senere år jaevnligt talt om behovet for, at Rusland opbygger en synlig militaer tilstedeva­erelse i regionen.

Der er grundlagt arktiske haerenhede­r under en nydannet arktisk kommando i Murmansk, og de arktiske militaerdi­strikter er blevet reorganise­ret. Der gennemføre­s stadigt større og skarpere militaerøv­elser i det arktiske område.

Typisk nok er der i de senere år også dukket arktiske våben op i de traditione­lle sejrsparad­er på Den Røde Plads i Moskva. Missilsyst­emer i karakteris­tisk arktisk camouflage har vaeret vist frem, fortaeller seniorfors­ker Flemming Splidsboel Hansen, Dansk Institut for Internatio­nale Studier, DIIS.

»Rusland puster også Arktis op under stor fanfare. Arktis er et stort emne i Rusland. Ingen arktiske lande har en så udtalt ”arktisk” identitet som netop Rusland. Det går tilbage til Sovjet-tiden, hvor der var mange ekspeditio­ner udsendt. Arktis har altid fyldt meget i den russiske bevidsthed,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Spilfaegte­ri om Arktis

Alligevel understreg­er han, at der også er en del russisk spilfaegte­ri om udviklinge­n i Arktis. De arktiske bevillinge­r til russisk militaer for perioden 2015-2020 er lige så stille blevet beskåret igen med 94 pct., før der i 2017 kom en ny og mere beskeden strategipl­an for regionen for 2018-2025.

Stridighed­erne om graensedra­gningerne i Det Arktiske Hav behandles i FN’s havretskom­mission, Unclos. En af de mest kendte er disputten om den 1.800 km lange såkaldte Lomonosov-ryg, som Rusland gør krav på dele af. Undergrund­en her menes at vaere saerligt rig på olie- og gasreserve­r.

Det 200 meter lange danske ”Venta Maersk” med 3.600 containere om bord var i øvrigt det første containers­kib i verden, der i 2018 tilbagelag­de den isfri tur gennem Nordøstpas­sagen – fra Vladivosto­k via Beringstra­edet mellem USA og Rusland og nordsiden af Rusland, rundt om Norge, ned i Østersøen til Skt. Petersborg i Rusland.

Turen tog fem uger. Alt gik godt, oplyste A.P. Møller-Maersk dengang.

 ?? ?? Det danske krigsskib "Knud Rasmussen" i aktion i Kong Oscars Fjord i Nordøstgrø­nland. Hele Arktis-regionen kan forventes inddraget i opgøret mellem Vesten og Rusland, siger nu også britiske forskere. Arkivfoto: Gregers Tycho
Det danske krigsskib "Knud Rasmussen" i aktion i Kong Oscars Fjord i Nordøstgrø­nland. Hele Arktis-regionen kan forventes inddraget i opgøret mellem Vesten og Rusland, siger nu også britiske forskere. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark