Jyllands-Posten

Den havde Boris Johnson ikke set komme

Tre af Storbritan­niens øverste domstole havde sagt god for deportatio­nen af en gruppe migranter. Men så kom redningen for de syv maend på det britiske fly.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Med kun syv passagerer om bord, heriblandt en iraker, en iraner, en vietnamese­r og en albaner, var piloterne begyndt at varme motorerne op.

Fra Boscombe Downflybas­en i det sydlige England skulle det private Boeing 767 charterfly med plads til over 200 tirsdag aften efter planen saette kurs mod Kigali i Rwanda 9.800 km mod syd.

Oprindelig­t var 130 migranter booket til jomfrurejs­en på en enkeltbill­et i et nyt britisk projekt med at sende uønskede udlaending­e til det afrikanske land.

En model, som Danmark forhandler om at kopiere.

Via britiske domstole var det lykkedes for flertallet at få udsaettels­e, men tilbage på listen var syv maend, hvis drømme om en tilvaerels­e i Storbritan­nien effektivt var ved at blive slukket.

Men en halv time før afgang skete der noget, Boris Johnson ikke havde med i sin plan.

Den britiske premiermin­ister, der har formet sin karriere på at gøre sit land fri af EU-myndighede­rne i Bruxelles,

blev indhentet af en anden europaeisk institutio­n.

Afventer høring i højesteret

Dommere i Den Europaeisk­e Menneskere­tsdomstol i Strasbourg, der i parentes bemaerket hører under Europaråde­t og intet har med den europaeisk­e union at gøre, gav medhold til en klage fra en irakisk migrant. De vurderede, at det ville stride imod menneskere­ttighedern­e at sende ham til Afrika, så laenge den britiske højesteret ikke endeligt har taget stilling til, om ordningen er lovlig.

Med andre ord fastslog dommeren, at deportatio­n af udlaending­e til Rwanda ikke bør ske før tidligst efter en planlagt høring i den britiske højesteret om ordningen.

Ved en deportatio­n til Rwanda risikerede den irakiske mand benaevnt som KN at blive offer for uopretteli­g skade, fastslog domstolen kun timer efter, at en appeldomst­ol i London fastslog, at han ville blive sendt retur til Storbritan­nien, hvis han senere fik ret.

Domstolen i Strasbourg fortolker den europaeisk­e menneskere­tskonventi­on, som briterne i 1950 var medforfatt­er til, og som siden i 1998 blev en del af britisk lovgivning.

Måtte kaste håndklaede­t

Nyheden fik øjeblikkel­igt de seks andre maend i flyet til at appellere deres udvisnings­ordrer. Det fik den britiske indenrigsm­inister, Priti Patel, der ellers havde lovet, at flyet ville blive sendt afsted, om der så kun var én migrant om bord, til at kaste håndklaede­t og aflyse turen til over 4 mio. kr.

Hun beskrev det som saerdeles overrasken­de, at europaeisk­e menneskere­tsdommere valgte at gå imod kendelser fra tre af Storbritan­niens tre højeste domstole. Men, forsikrede hun, projektet lever videre, og mange af dem, der var om bord på flyet, vil blive sat på det naeste.

Planen lever videre

Boris Johnson var mindst lige så misfornøje­t. Hans brexitproj­ekt handler meget om at få styr på indvandrin­gen til Storbritan­nien.

Planen med Rwanda, som potentielt skal modtage titusinder af asylsøgere, var at afskraekke migranter og at stoppe de menneskesm­uglere, der tager sig godt betalt for at sejle desperate mennesker fra Frankrig over Den Engelske Kanal.

Alene tirsdag ankom endnu 400 migranter i små både til de engelske kyster. Ifølge avisen Times bringer de tallet i år op på over 10.500; tre gange flere end det sammenlign­elige antal på samme tidspunkt sidste år.

Blokeringe­n af en af den britiske regerings mest kontrovers­ielle og højprofile­rede projekter fik Boris Johnson til at lufte muligheden for, at Storbritan­nien melder sig ud af konvention­en for at fjerne alle europaeisk­e dommeres kompetence i britisk lovgivning.

»Den juridiske verden er god til at opfinde måder til at forhindre regeringen i at gennemføre det, som vi opfatter som en fornuftig lov,« sagde han og understreg­ede, at det nu overvejes at revidere Storbritan­niens menneskere­ttighedslo­ve ved at vedtage en ny lov om rettighede­r.

 ?? ?? Demonstran­ter i London protestere­de mod planerne om at sende migranter til Rwanda. Foto: Niklas Hallen/AFP
Demonstran­ter i London protestere­de mod planerne om at sende migranter til Rwanda. Foto: Niklas Hallen/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark