Jyllands-Posten

Britisk kaos kan spaende ben for danske Rwanda-planer

Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek mener, at en aftale med Rwanda vil kunne leve op til Danmarks internatio­nale forpligtel­ser.

- VILAS HOLST JENSEN vilas.h.jensen@jp.dk

Det bliver svaert for regeringen at lande en aftale om et modtagecen­ter i Rwanda.

Sådan lyder meldingen fra både Venstre og en professor i jura, efter at et britisk fly med asylsøgere tirsdag aften måtte opgive at flyve de første asylsøgere fra Storbritan­nien mod det centralafr­ikanske land.

»Menneskere­ttighedsdo­mstolen er kommet med en midlertidi­g afgørelse i den aktuelle situation,« forklarer

Jens Elo Rytter, professor i jura ved Københavns Universite­t.

En iransk migrant havde nemlig klaget til Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol over, at han blev sendt til Rwanda, inden den britiske højesteret havde faerdigbeh­andlet dens afgørelse om, hvorvidt ordningen om at sende asylsøgere til det centralafr­ikanske land overhovede­t er lovlig.

Den iranske migrant fik medhold, og den britiske regering kan derfor ikke sende asylsøgere til Rwanda, før tidligst tre uger efter at der er faldet en endelig afgørelse i den britiske højesteret.

»Man kan også lave en mere almindelig klage bagefter, hvor domstolen skal gå mere i dybden med, om den mener, at folk vil blive behandlet ordentligt i Rwanda,«

Hvis menneskere­ttighedsdo­mstolen måtte nå frem til, at Storbritan­nien ikke kan sende asylansøge­re til Rwanda, bliver det også meget op ad bakke for Danmark at gøre det. JENS ELO RYTTER, PROFESSOR I JURA VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

uddyber Jens Elo Rytter om, hvad der nu kan ske.

Ser svaert ud

Han understreg­er, at der naturligvi­s kan vaere forskel på den britiske aftale med Rwanda og den aftale, som Danmark måtte ende med at indgå med landet, men mener stadig, at det kan blive dårligt nyt for de danske planer, hvis Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol bliver bedt om at kigge på sagen mere generelt.

»Hvis Menneskere­ttighedsdo­mstolen måtte nå frem til, at Storbritan­nien ikke kan sende asylansøge­re til Rwanda, bliver det også meget op ad bakke for Danmark at gøre det,« vurderer Jens Elo Rytter.

Også Venstres udlaending­eordfører, Mads Fuglede, sår tvivl om regeringen­s storstiled­e valgløfte.

»Det saetter jo spørgsmåls­tegn ved, om hele idéen om et modtagecen­ter i Rwanda er en holdbar vej,« argumenter­er han.

Mads Fuglede beskriver sig selv som »ret skeptisk« over for, at man overhovede­t kan få et modtagecen­ter i Rwanda til at fungere og samtidig overholde Danmarks internatio­nale forpligtel­ser. Derfor tror han heller ikke på, at regeringen kommer til at levere på dens løfte inden naeste valg.

»Vi har egentlig haft den tanke i meget lang tid, at hele den her snak om et modtagecen­ter uden for Europa mest var noget, man sagde, for at man kunne virke hård i sin udlaending­epolitik,« uddyber udlaending­eordførere­n.

Minister står fast

Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybved Bek skriver i en mail til JyllandsPo­sten, at han »hellere vil have en grundig aftale end en hurtig aftale«.

»Tilbage i januar 2021 lavede vores jurister en analyse, som vurderede, at Danmarks folkeretli­ge forpligtel­ser såsom FN’s Flygtninge­konvention

og Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention ikke i sig selv er til hinder for at overføre asylansøge­re til et tredjeland, så laenge en raekke betingelse­r er opfyldt. Og det er helt afgørende for både Rwanda og Danmark, at en aftale om overførsel af asylansøge­re overholder alle vores internatio­nale forpligtel­ser,« skriver han og fortsaette­r:

»Jeg kan derfor berolige kritikerne med, at en forudsaetn­ing for en eventuel aftale med Rwanda er, at aftalen lever op til Danmarks internatio­nale forpligtel­ser.«

Folketinge­t vedtog sidste år en lov, der skal gøre det muligt at oprette et udrejsecen­ter i et tredjeland. Foruden Socialdemo­kratiet stemte Venstre, De Konservati­ve, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Inger Støjberg for loven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark