Jyllands-Posten

Guldgrube af data om danskernes tipoldefor­aeldre laegges på nettet

-

Link-Lives: Man behøver ikke laengere støve rundt i gamle bøger for at finde oplysninge­r om, hvornår tipoldefor­aeldrene blev døbt og konfirmere­t.

Nu kan det ske med nogle få klik på musen.

Det er resultatet af et forsknings­projekt kaldet Link-Lives, som har digitalise­ret 64 mio. registreri­nger af danskere, der levede fra 1787 til

1901.

Det oplyser Rigsarkive­t i en pressemedd­elelse.

Der er tale om den største kortlaegni­ng af et lands historiske befolkning nogensinde, fremgår det.

Rygraden bag det nye søgesystem er hundredvis af frivillige, der gennem 25 år har tastet oplysninge­r ind fra folketaell­inger, kirkebøger og begravelse­sprotokoll­er.

Det fortaeller leder i Københavns Stadsarkiv Mads Neuhard:

»Link-Lives bygger på borgeres engagement i kulturarve­n. Derfor er det også helt i denne ånd, at vi nu stiller forskernes bearbejded­e data til rådighed for offentligh­eden, så arkivernes kilder kan blive til glaede for endnu flere,« siger han.

Det er et tvaerfagli­gt samarbejde mellem Rigsarkive­t, Københavns Universite­t og Københavns Stadsarkiv, der står bag søgesiden LinkLives.dk.

Man kan søge i to typer af data – personregi­streringer og livsforløb.

En personregi­strering er en informatio­n om en person, som er indtastet fra en historisk kilde. Eksempelvi­s kirkebøger og folketaell­inger.

Man kan også søge efter livsforløb. Det er et bud på, hvilke personregi­streringer der omhandler den samme person.

Projektet giver ikke bare slaegtsfor­skere adgang til en guldgrube af viden, det gør det også muligt at forske på nye måder i livet i 1800-tallets Danmark.

Planen er at udbygge søgesiden med oplysninge­r om danskere, der levede i perioden 1901 og frem til cpr-systemets indførelse i 1968. Det arbejde vil stå på frem mod 2024.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark