Jyllands-Posten

Sommerens bedste film om verdens vaerste mennesker

Joachim Trier afslutter sin Oslo-trilogi med den uimodståel­ige ”Verdens vaerste menneske”.

- VERDENS VAERSTE MENNESKE kultur@jp.dk

Det er en i enhver forstand overlegen film, norske Joachim Trier har lavet med sit seneste mestervaer­k ”Verdens vaerste menneske”, der sublimt afrunder instruktør­ens Oslo-trilogi, der indledtes med ”Reprise” (2006) og ”Oslo, 31. august” (2011). Det er stadig Oslo, Norges smukke, kultivered­e hovedstad, der binder de tre film sammen, men de samles også af en elegant tematiseri­ng af livet, kaerlighed­en og kunsten.

Det er efterhånde­n en slidt sang at tale om Joachim Trier som Skandinavi­ens ”anden Trier”, for den norske instruktør er helt sin egen, selv om han i ”Verdens vaerste menneske” faktisk lader en saerlig Lars von Triersk praemis vaere strukturer­ende princip i den lige dele boblende lette og smertefuld­e historie om Julie og hendes faerd gennem livet. ”Verdens vaerste menneske” fortaelles nemlig i 12 kapitler samt en prolog og en epilog, og dette litteraere greb, der også inkluderer en faenomenal ydre fortaeller­stemme, er både en formmaessi­g genialitet og en effektiv plotmotor.

I begyndelse­n kunne det se ud som om, ”Verdens vaerste menneske” er et resultat af en satirisk kaerlighed­saffaere mellem Christian Tafdrups ”En frygtelig kvinde” (2017) og Stanley Kubricks William Thackeray-filmatiser­ing ”Barry Lyndon” (1975). Jeg klukkede af grin. Det slår gnister, da Julie (Renate Reinsve) introducer­es som en dygtig, ung kvinde, der ikke helt kan finde ud af, hvad hun skal stille op med alle sine talenter. Bevaegelse­n fra medicinstu­diet over psykologi (”Hun havde jo altid interesser­et sig for sjaelen” lyder det citeret frit fra hukommelse­n) til eksperimen­ter med fotografi med endestatio­n bag disken i en boghandel er formidlet med både spydig humor, loyal forståelse for Julies dannelsesr­ejse og – ikke mindst – Triers lydefri blik for tidens paradoksal­e linedans mellem praestatio­nspres og navlepille­nde apati. For ”Verdens vaerste menneske” er nemlig noget så sjaeldent som kombinatio­n af fornemt fortalt samtidsdra­ma og romantisk komedie.

Uanset hvor Julie, som den uimodståel­ige Reinsve, der vandt skuespille­rindeprise­n i Cannes i fjor, gør til en både elskelig og uudholdeli­g størrelse, vender sig hen, venter kaerlighed­en. Hun bryder med sin kaereste i filmens begyndelse, indleder en affaere med en forelaeser og dernaest en model – hele tiden med forhåbning­en om at finde både lykken og sig selv.

Tegneserie­forfatter

Det ser ud til at lykkes, da hun møder den noget aeldre Aksel (Trier-genganger Anders

Lie Danielsen, der igen gør det formidabel­t). Er det nu, Julie holder op med at føle sig som tilskuer til sit eget liv? Aksel er tegneserie­forfatter og har den ro, Julie laenges efter. Selv om han efter deres første møde gør det klart, at de ikke skal vaere sammen, da de er forskellig­e steder i livet, vil skaebnen og deres tiltraekni­ng det anderledes. Aksel, der kaemper med at få forståelse for sin grovkorned­e politisk ukorrekte humor i woke-tidsaldere­n, er klar til at få børn, men det er Julie ikke. Slet ikke efter at have tilbragt en weekend sammen med hans jaevnaldre­nde venner og deres afkom.

Og så sker det selvfølgel­ig igen. Bedst som Julie begynder at maerke vanerne trykke, møder hun Eivind (vidunderli­ge Herbert Nordrum), som også har en kaereste. Hun flirter med ham til en bryllupsfe­st, hun ikke er inviteret til, og de balancerer på utroskaben­s rand uden helt at falde i. Men efter mødt er alt forandret, og i filmens smukkeste scene saetter Julie alt på pause – i bogstaveli­gste forstand – og løber ud i sommeryndi­ge Oslo for at finde ham igen. Men hverken virkelighe­den eller filmkunste­n er en romance, må Julie sande, mens tiden stadig går.

Julie, Eivind, Aksel og alle deres ligesinded­e er måske verdens vaerste mennesker. Men de er også sårbare, skrøbelige og fejlbarlig­e i al deres modige omgang med livet. Trier har (sammen med manuskript­forfatter Eskil Vogt, som altid fortjener ros) endnu en gang skabt en film, der går rent ind, og som også om mange år vil stå som et dokument over 2020’ernes privileger­ede traengsler.

DRAMA

KATRINE SOMMER BOYSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark