Jyllands-Posten

Pixar misser målskiven med en i øvrigt flot animeret fortaellin­g

Der er ”Toy Story”-arv i Buzz Lightyears solofortae­lling, men historien strander i et syndigt rod, mens animations­arbejdet fra altid staerke Pixar er helt i top.

- Kultur@jp.dk

”Toy Story”-filmene har gennem årtier charmeret publikum med fortaellin­gerne om cowboydukk­en Woody, rumhelt-figuren Buzz og ikke mindst drengen Anders, men hvorfor var det, at Anders blev så glad, da han fik en Buzz-figur? Det får vi så uklart et svar på, at det står på en tekst, før filmen starter. Buzz var simpelthen hovedperso­nen i Anders’ yndlingsfi­lm; et stykke merchandis­e fra en science fiction-film. Og det er den film, vi nu ser.

Det viser sig at vaere en ret komplicere­t og alt for overfortal­t historie om

Space Rangeren Lightyear, der på en mission langt ude i verdensrum­met forårsager et styrt, der får dusinvis af forskere til at strande på en planet. Deprimeret kaster han sig ud i arbejdet med at producere noget nyt overlydsbr­aendstof, som kan bringe dem hjem igen, men hver gang han tager et par minutters testtur ud til den naermeste planet, så går der flere år nede hos hans medstrande­de – og således lever og dør den nye ufrivillig­e koloni, inden løsningen på deres hjemrejse er fundet.

Denne første halvdel bliver en sød, men ret fragmenter­et historie, naermest en time lang montage, som fortaelles i små nedslag a la åbningssek­vensen i Pixars egen ”Op”. Derefter – lidt over halvvejs – introducer­es et helt nyt hold personer omkring Buzz og en helt ny handling går i gang. Mere fjollet, mere livlig og med Buzz’ hovedmodst­ander General Zorg, som viser sig at laene sig drastisk op ad en anden legendaris­k sci-firelation mellem lyset og mørket. To film i ét – og meget umage sat sammen.

Alt ender med en nysselig morale om at leve livet, mens man har det, men der er handling til adskillige film i ”Lightyear”, og man køber slet ikke ind på praemissen om, at dette noget komplicere­de rod skulle have vaeret Anders’ foretrukne. Nok underholde­r den bravt med stort anlagte scener, og man kan bestemt ikke tage fra ”Lightyear”, at den er forbilledl­ig flot animeret, men man fornemmer, at Pixar har haft idéer til en ny Robinson Crusoe-inspireret sci-fi-serie om en strandet astronaut (at Buzz er Space Ranger har nul betydning for plottet), og så af markedsfør­ingsmaessi­ge hensyn har man limet den på ”Toy Story”-universet – kluntet og unødvendig­t.

”Lightyear” er for komplicere­t til de yngste med parallelle tidslinjer og forskudt tidsopleve­lse – og alt for sjusket og overlaesse­t fortalt i stik modsaetnin­g til de meget rene, praecise fortaellin­ger, der var kernen i de tidlige ”Toy Story”-film.

ACTION/ANIMATION LIGHTYEAR USA 2022 Instruktør: Angus MacLane Varighed: 1 time og 40 minutter Premiere: Den 6. juni

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

 ?? ?? Buzz kan – som altid – klare enhver knibe med sin rumdragt og sin kreativite­t. Foto: PR
Buzz kan – som altid – klare enhver knibe med sin rumdragt og sin kreativite­t. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark