Jyllands-Posten

Kan en teenager, der tror på Allah og er traet af sine foraeldre, redde verden?

MS Marvel, der har en ung kvindelig muslimsk studerende i superhelte­rollen, har b.la. en Nobelprism­odtager i fanskaren.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Kamala Khan ligner ikke en typisk superhelt. For eksempel har hun ikke hvepsetalj­e, hun er troende muslim, og som hun selv opgivende konstatere­r i den nye Disney+-serie ”Ms. Marvel”s første afsnit:

»Det er ikke typisk de brune piger fra New Jersey, der redder verden.«

Men ikke desto mindre har tegneserie­n om den amerikansk-pakistansk­e teenager, der battler skurke, og som linedanser mellem sine foraeldres kulturelle baggrund og sine egne ønsker, i årevis vaeret et hit blandt tegneserie-fans. Og nu er det første filmatiser­ede afsnit af serien landet på streamingt­jenesten Disney+. Til stor begejstrin­g for blandt andre Troldspejl­et-journalist og filmanmeld­er Ida Rud, der baserer sine to opadvendte tommelfing­re på første afsnit af ”Ms. Marvel”:

»Kamala Khan er 2022svaret på Peter Parker. Mange kan spejle sig i hende og relatere til hendes behov for at bryde ud og samtidig holde fast i dele af sin baggrund,« siger Ida Rud.

Hvis nogen skulle taenke, at Disney+ med sin nye superhelti­nde laver et knaefald for woke-bevaegelse­n, kan de, ifølge Ida Rud, tro om igen.

»Tegneserie­n har i årevis vaeret et kaempe hit, og derfor er det ikke et vildt kommerciel­t sats at filmatiser­e den. Der er allerede en stor fanskare derude at traekke på, og hvis serien var superwoke, så havde hun båret hijab,« siger Ida Rud.

Det samme mener superhelte­forskeren Charlotte Johanne Fabricius, der i 2021 blev ph.d. i kulturstud­ier med en afhandling om pigesuperh­elte hos DC og Marvel i det 21. århundrede.

»Ja, Kamala-Khan-figuren er på mange måder en 21. århundrede-version af Peter Parker. Man har altid sagt, at alle unge kunne spejle sig i Spidermans Peter Parker, fordi han var en universel teenager, men det var han ikke, og det har jeg for eksempelvi­s ikke kunnet. Kamala Khan, derimod, taler til mange forskellig­e, der kan identifice­re sig med hendes teenageliv og kampen modvind på nogle brugersite­s, hvilket har skabt forundring. Deriblandt hos anmelderen Joe Vargas, der er vaert for Youtube-kanalen AngryJoeSh­ow.

Ifølge NBC oplevede han, at hans positive videoanmel­delse, der blev bragt, før ”Ms. Marvel” var blevet lanceret, fik flere ned-stemmer end nogen anden video, han har postet. Ned-stemmerne kom kun få minutter efter opslaget.

En tv-seer er dog allerede overbevist ”Ms. Marvel”fan.

»Det er ikke hver dag, jeg taender for fjernsynet og finder en karakter, der spiser den samme mad, lytter til den samme musik eller bruger de samme urdufraser som mig,« tweetede Nobelprism­odtager Malala Yousafzai, der bor i England, forleden.

Menneskere­ttighedsfo­rkaemperen, der som barn var udsat for et Taliban-attentat, fordi hun kaempede for pigers ret til at gå i skole, har desuden skrevet et blogindlae­g med underrubri­kken: »Brune piger fra Jersey City redder verden i mit nye yndlings-tv-program«, hvori hun også skriver:

»Men Ms. Marvel er for enhver ung, der finder deres plads i verden.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark