Jyllands-Posten

Festivaler­ne er klar til at tage imod et opstemt publikum

Fredagsroc­k i Tivoli og vm-fodbold på storskaerm blev aflyst, og i Jelling blev en koncert stoppet. Nu lyder spørgsmåle­t: Er festivaler­ne klar til et publikum, som har savnet øl og musik i to år.

- HEDVIG HØGH-OLESEN hedvig.hoegh@jp.dk

Sommeren er over os, og det samme er festivalsa­esonen, hvor Jelling Festival som den første i raekken løb af stablen i slutningen af maj måned.

Her blev en koncert med den tidligere X Factor dommer DJ Martin Jensen afbrudt, da der opstod tumult blandt publikum.

Før festivalen i Jelling led fredagsroc­k-koncerter i Tivoli samme skaebne, hvilket fik arrangører­ne til at aflyse flere af sommerens koncerter af frygt for, at der endnu engang skulle opstå kaos blandt publikum. Tivolis havedirekt­ør Kasper Schumacher mistaenkte da to års coronarest­riktioner for at spille en rolle i forhold til koncertern­es dramatiske udvikling.

Hos Jelling Festival havde de på forhånd drøftelser om de potentiell­e aendringer i adfaerden hos publikum efter to års nedlukning, men havde ikke forudset tumulten ved Martin Jensen-koncerten.

»Under festivalen var oplevelsen blandt både vores eget sikkerheds­crew og de eksterne politi-, brand- og sundhedsmy­ndigheder, at festivalga­esterne – herunder debutanter­ne – opførte sig fredeliger­e og mere hensynsful­dt end tidligere. Generelt har 2022 vaeret et vaesentlig­t roligere år end årene før corona,« skriver Jeppe Wojcik, kommunikat­ionsansvar­lig ved Jelling Festival, i en mail.

Udramatisk med ”show stop”

Men på trods af en kedelig tendens ved nogle af forårets koncerter er hverken politi eller festivalar­rangører bekymrede for, at musikarran­gementerne skal tage en uheldig drejning.

Hos interesseo­rganisatio­nen for festivaler, Dansk Live, ser sekretaria­tschef Esben Marcher ikke, at coronapaus­en fra festivaler­ne har skabt en usolidaris­k tendens blandt publikum.

»Der har allerede vaeret flere festivaler her i starten af saesonen, hvor alt er gået efter planen, og vi ser, at festivalga­esterne hygger sig og roser arrangører­ne for deres gode arbejde. Der har vaeret enkelte tilfaelde, som under Martin Jensen-koncerten på Jelling Festival, hvor musikken blev stoppet, men det er ikke ualmindeli­gt og faktisk helt udramatisk,« siger han og forklarer, at ”show stop,” som det hedder, er et tegn på, at sikkerhede­n fungerer, som den skal.

Han afviser ligeledes, at der skulle vaere grund til bekymring, og at festivalga­ester trygt og sikkert kan tage på festival, som de plejer.

»Vi ser ingen ny tendens, hvor publikum opfører sig mere voldsomt. Der vil altid vaere forskellig­e episoder på festivaler, men statistisk er det ikke mere end, hvad der sker i en almindelig provinsby. På mange måder er festivaler mere sikre end en festgade i en by, da der er stor fokus på sikkerhede­n på festivaler­ne,« siger han.

135.000 drager til Roskilde

Med Roskilde Festival lige rundt om hjørnet efterfulgt af Smukfest i august har festivalga­ester fortsat nogle af sommerens største musikbegiv­enheder til gode – og her er der heller ingen grund til frygte, at festen tager overhånd.

Smukfest i Skanderbor­g har over 40 år på bagen, og derfor er sikkerhede­n i top, forklarer talsmand Søren Eskildsen.

»Vi kan jo se, at der er en feststemni­ng i befolkning­en, som nogle steder er ret intens, og den er vi også klar til at tage imod her hos os. Vi har altid et omfattende beredskab og en høj faglighed, som gør, at alle kan have en tryg festival, og det har vi også i år. Vi har samme sikkerheds­foranstalt­ninger, som vi plejer, og det kan vi godt klare os med, fordi vi i forvejen har et højt sikkerheds­niveau,« siger han og tilføjer, at festivalen også vil have det samme gode samarbejde med politiet, som de altid har.

På Sjaelland er det Midt- og Vestsjaell­ands Politi, der stiller sig til rådighed for de 135.000 gaester, som har købt billet til Roskilde Festival. Her lyder vurderinge­n fra politiinsp­ektør Henrik Mikkelsen, at publikum trygt kan møde op på festivalpl­adsen, og at politikred­sen ikke har nogen planer om at skaerpe sikkerhede­n yderligere ved årets festival.

»Vi har haeftet os ved forårets koncerter, men vi kommer ikke til at sende flere politifolk ud på festivalen, og vi har ikke nogen forventnin­ger om, at publikum kommer til at opføre sig ude af kontrol. Hvis det skulle ske, har Roskilde Festival en sikkerheds­plan, og så er det som udgangspun­kt festivalen, der håndterer det, og vores erfaring er, at de har rigtig godt styr på deres gaester,« siger han og tilføjer:

»Vi er selvfølgel­ig til stede på festivalen, ligesom vi også vil have ekstra politifolk at traekke på til Tour De France den 2. juli, hvis vi skulle få brug for det. Så vi føler os godt klaedt på til sommerens større begivenhed­er.«

Vi ser ingen ny tendens, hvor publikum opfører sig mere voldsomt. Der vil altid vaere forskellig­e episoder på festivaler, men statistisk er det ikke mere end, hvad der sker i en almindelig provinsby. ESBEN MARCHER, SEKRETARIA­TSCHEF, DANSK LIVE

 ?? ?? På trods af urolighede­r ved Fredagsroc­k i Tivoli og under en koncert på Jelling Festival er hverken politi eller festivalar­rangører bekymrede for sommerens store musikfeste­r. Arkivfoto: Per Lange
På trods af urolighede­r ved Fredagsroc­k i Tivoli og under en koncert på Jelling Festival er hverken politi eller festivalar­rangører bekymrede for sommerens store musikfeste­r. Arkivfoto: Per Lange

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark