Jyllands-Posten

De skal tage over fra Eriksen, Delaney og Kjaer om nogle år

Naeste generation af baerende spillere på det danske landshold er ved at tage form, men det kraever, at de etablerer sig i større klubber.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Ordene, som kommer ud af Mikkel Damsgaards mund, må vaere sød musik i landstraen­erens ører. Den 21-årige landsholds­spiller har allerede fået et gennembrud for Danmark under sidste års EM-slutrunde. Men det stopper ikke med det.

»Jeg kunne godt taenke mig at spille i Premier League. Det er verdens bedste liga, og jeg vil gerne spille med de bedste. Det kan da godt vaere, at jeg en eller anden dag skulle til Premier League, men det ved jeg jo ikke. Det kunne da vaere staerkt at kunne sige, at man har spillet i verdens bedste liga,« siger Mikkel Damsgaard og skaever over til en anden af de yngste på landsholde­t, backen Rasmus Nissen Kristensen, som netop har skiftet Red Bull Salzburg ud med en finere adresse i England, Elland Road, hjemsted for Leeds United.

Lige nu forholder Mikkel Damsgaard sig til, at han er ansat i den italienske serie A-klub Sampdoria, og at han efter en laengere periode med sygdom er ved at komme oven på igen. At han og en god håndfuld af de andre på det danske landshold ender med at blive en baerende stamme, som lige nu udgøres af spillere som Simon Kjaer, Christian Eriksen, Thomas Delaney, Kasper Schmeichel og Pierre-Emile Højbjerg, skaenker han ikke mange tanker.

»Der kan ske meget på 5 til 10 år. Jeg håber, at vi alle er med, men om vi skal vaere naeste generation, ved jeg ikke. Jeg håber på, at nogle af de aeldre spillere har mange gode år i sig endnu,« bemaerker Mikkel Damsgaard.

Hans jaevnaldre­nde legekammer­ater er blandt andre Andreas Skov Olsen, Jonas Wind, Rasmus Nissen Kristensen og Jesper Lindstrøm. Sidstnaevn­te var udtaget til Nations League-kampene, men måtte melde fra pga. en skade.

»Det er fantastisk­e spillere, de gør det vildt godt i deres klubber og kan opnå store ting. Da Jonas Wind tog til udlandet, praestered­e han med det samme, så vi er da en helt vild talentfuld gruppe. Rasmus Nissen Kristensen er lige skiftet til Leeds, så folk kommer til bedre og bedre klubber,« siger Mikkel Damsgaard.

Arbejder »sindssygt hårdt«

Ny i flokken af yngre kraefter er Morten Hjulmand, tidligere ungdomsspi­ller i FC København, nu midtbanesp­iller i italienske Lecce, der har sikret sig oprykning til serie A.

»Morten Hjulmand er virkelig profession­el. Han arbejder sindssygt hårdt og har taget store skridt i Lecce. Han gør det godt, og han har fortjent at vaere en del af landsholde­t nu. Jeg er sikker på, at han kan få en lang karriere på landsholde­t,« lyder Mikkel Damsgaards vurdering af unge Hjulmand, der ikke er beslaegtet med landstraen­er Kasper Hjulmand.

Landstraen­eren har fulgt med i Morten Hjulmands udvikling i italiensk fodbold, hvor Morten Hjulmand i Lecce har udviklet sig fra at vaere en buldrende midtbanesp­iller med pligter i begge ender af banen til nu at spille som en 6’er, der skal balancere holdets spil.

Ikke uventet pegede Kasper Hjulmand på navnefaell­en, da Christian Nørgaard måtte forlade landsholds­truppen pga. en skade.

»Morten Hjulmand har taget store skridt i løbet af denne saeson, og han har spillet mange gode kampe for sin klub på positionen, og derfor var det naturligt at udtage ham,« siger Kasper Hjulmand.

I denne saeson har Morten Hjulmand spillet 36 af 37 kampe for Lecce, og hans praestatio­ner har fået større klubber til at se naermere på hans kvaliteter.

En lille chance

Han er udmaerket klar over, at chancen for at drible sig ind i VM-truppen til slutrunden i Qatar er lille, for aktuelt befolkes den danske midtbane af mere erfarne folk.

»VM er naturligvi­s en stor drøm, men ikke noget, jeg taenker på lige nu. Jeg vil selvfølgel­ig gøre alt for at komme i betragtnin­g, men et halvt år er ikke lang tid,« erkender Morten Hjulmand.

»De har potentiale«

Landstraen­er Kasper Hjulmand er konstant opmaerksom på de yngste spilleres udvikling, hvilke klubber de er ansat i, om de bliver matchet tilstraekk­eligt, og at flest mulige af dem er med i de store ligaer og turneringe­r i Europa. Og han tror, at den håndfuld, der er med i landsholds­truppen i disse uger og måneder, godt kan ende med at baere det danske landshold om nogle år.

»De skal løfte sig et niveau, så vi som landshold kan blive bedre. Det skal vi hjaelpe hinanden med. De har potentiale til at komme højere op i den europaeisk­e rangorden, og det er nødvendigt, hvis vi skal helt op blandt de bedste som landshold. De er godt på vej. Jeg håber f.eks., at Mikkel Damsgaard får fodfaeste i sin klub og får styrket sin fysik,« siger Kasper Hjulmand.

Han har de seneste uger haft nok at se til for at holde landsholds­spillerne friske efter en lang saeson og med fire landskampe på 11 dage. For én af de unge, Mikkel Damsgaard, er Nations Leagues udmarvende sommerprog­ram perfekt.

»Jeg er utålmodig. Jeg vil ud at spille og vaere med i 90 minutter hver uge. Det er dejligt at vaere med igen og få spilletid på landsholde­t. Alternativ­et havde vaeret, at saesonen var slut. Jeg kan tage ekstra skridt nu for at komme tilbage i topform,« siger Mikkel Damsgaard. Han får garanteret landstraen­eren til at smile med det udsagn.

 ?? ?? Mikkel Damsgaard kan om nogle år overtage Christian Eriksens rolle på landsholde­t. Foreløbig har de flere år sammen for Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Mikkel Damsgaard kan om nogle år overtage Christian Eriksens rolle på landsholde­t. Foreløbig har de flere år sammen for Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark