Jyllands-Posten

Det blev heldigvis en »u’laending« i Aarhus

AGF valgte rigtigt ved at hente Uwe Rösler som ny cheftraene­r frem for at satse på en dansker med erfaring fra Superligae­n.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN Sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

»Det blev en u’laending.«

Leveret på sit charmerend­e fynske tungemål kom Richard Møller Nielsen med en sidenhen sagnomspun­den udmelding, da han i 1990 blev forbigået som landstraen­er og i stedet måtte se Dansk BoldspilUn­ion vaelge Horst Wohlers.

Tyskeren kom dog aldrig til at arbejde i Danmark, men nu kommer en af hans landsmaend, der i den grad bringer mindelser om salige Ricardos citat. Uwe Rösler, ny AGF-traener, er måske nok østtysker af fødsel, men med en norsk hustru, en stor kaerlighed til England og traenererf­aring fra blandt andet Sverige må han siges at vaere svaer at saette i bås.

Ikke kun derfor bliver hans arbejde i Aarhus spaendende at følge – AGF har umiddelbar­t gjort klogt i at satse på et nyt ansigt i stedet for at vaelge en dansker med erfaring fra Superligae­n.

På den måde får truppen og hele klubben en endnu bedre chance for at laegge David Nielsen bag sig. Så markant var den tidligere cheftraene­rs aftryk både internt og eksternt, at det kraever bevidste valg at komme videre.

Ien gennemgang af hele strukturen skal den overliggen­de ledelse formå at bibeholde de stadigt brugbare arbejdsrut­iner og tanker for så ellers at bortskaffe resten, mens Uwe Rösler primaert skal kigge fremad. Renset for indtryk fra eksempelvi­s interne superligak­ampe kan han koncentrer­e sig om at indføre sine principper – uden at føle sig forpligtet til enten at leve op til den hidtidige fortaellin­g om AGF som ligaens kontante mandskab eller til at laegge ekstraordi­naer stor afstand til stemplet.

Helt grundlaegg­ende er denne tilgang et brud med traditione­rne. I forbindels­e med traenerski­fter har AGF iøjnefalde­nde mange gange haft held til at tiltraekke traenere, der enten var samtidens varmeste navne eller blev regnet for sidelinjer­nes største talenter – det vaere sig David Nielsen, Glen Riddershol­m, Morten Wieghorst, Peter Sørensen, Erik Rasmussen og endnu laengere tilbage Poul Hansen.

Et udtryk for klubbens generelle position i dansk fodbold, men de selvsamme traeneres manglende succes er til gengaeld også en indikator på, hvor laenge AGF både sportsligt og ledelsesma­essigt har vaeret en skygge af sin selvopfatt­else. De nuvaerende beslutning­stagere har fået aendret kursen og har – indtil den forgangne saesonsvip­ser – formået at indgyde tro på en lysere fremtid i toppen af Superligae­n, og netop på grund af forskraekk­elsen og flirten med nedrykning har AGF ikke råd til at fejle de kommende måneder.

Udadtil skal klubben ramme plet med både de indog udgående transfers.

Den nuvaerende trup skal scannes for både mental og taktisk dødvaegt, hvilket kan betyde et farvel til profiler som Patrick Mortensen og Nicolai Poulsen.

På samme måde skal rekrutteri­ngen naturligvi­s ramme plet. Forrige sommer mistede AGF mange stamspille­re og dumpede totalt i forsøget på at erstatte dem én til én – et facit, der havde sin store andel i de efterfølge­nde fortraedel­igheder og slutteligt fyringen af David Nielsen.

Netop på grund af forskraekk­elsen og flirten med nedrykning har AGF ikke råd til at fejle de kommende måneder.

Alles øjne er derfor rettet mod sportschef Stig Inge Bjørnebye, der er sluppet overmåde godt fra første traek – købet af Tobias Mølgaard. Vejle-forsvarere­n var blandt de mest positive bekendtska­ber i den just afsluttede saeson og rummer også stor signalvaer­di, da AGF netop på backpladse­rne var ugenkendel­ig i 2021/ 2022 efter at have haft Casper Højer Nielsen og Kevin Diks rendende dér.

Og endnu et plus at naevne om Tobias Mølgaard – han er ikke en lottokupon i form af en udlaending, men har erfaring fra Superligae­n, og modsat i tilfaeldet med Uwe Rösler er det en kaempe fordel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark