Jyllands-Posten

Stort svigt over for Besaettels­en

-

Besaettels­en er »en saerlig periode, der er med til at definere vores nyere historie og identitet«, sagde vicedirekt­ør for Forskning, samling og bevaring på Nationalmu­seet, Lars Højer, mandag til Jyllands-Posten. Og det kan man da vist roligt sige, for i den moderne danmarkshi­storie er der intet, der er i naerheden af at nå op på siden af Besaettels­en i betydning. Det er 82 år siden, at Nazityskla­nd den 9. april 1940 besatte Danmark, og det er lidt mere end 77 år siden, besaettels­esmagten trak sig ud efter nederlaget i Anden Verdenskri­g. Inden for en meget overskueli­g periode vil de sidste førstehånd­svidner, om de så var modstandsf­olk, kollaborat­ører, internered­e, flygtninge i Sverige, kz-fanger, der vendte hjem med de hvide busser, eller helt almindelig­e danskere, der på godt og ondt levede med Besaettels­en og krigens ondskab, derfor vaere borte.

Dermed går noget vaesentlig­t tabt, og tilbage vil kun vaere tolkningen af tiden og dens kilder på den afstand, vi lever med. Derfor vil faghistori­kere vaere af overordent­lig stor betydning, og derfor er det en mindre katastrofe, at det vaesentlig­ste museum for besaettels­estidens historie, Frihedsmus­eet, som hører under Nationalmu­seet, for nylig har afskediget den sidste faghistori­ker med speciale i Besaettels­en.

Årsagen er, at Nationalmu­seet gennem en lang periode har vaeret underlagt besparelse­r og fattes penge. Men det er uforståeli­gt, at det skal gå ud over et kerneområd­e i den danske historie. Besaettels­en er de seneste 77 år blevet udforsket og diskuteret som ingen andre historiske begivenhed­er, fordi den er så vigtig og jaevnligt revitalise­res, senest i forbindels­e med krigen i Ukraine, hvor det er let for danskere at identifice­re sig med et folk, der brutalt angribes af et ondsindet naboland, og samtidig revitalise­res også debatten om at placere sig på den rigtige side af historien, som også har sit udspring i besaettels­estiden.

For den er et politisk og politisere­t minefelt, og det vil den formentlig blive ved at vaere mange årtier endnu. Var samarbejds­politikken en kujoneret nations eftergiven­hed for fortsat at kunne hygge sig i smug og sejle under bekvemmeli­ghedsflag eller en fornuftig regerings forsøg på at beskytte nationen? Hvem og hvor mange ydede modstand, og hvor kom de fra? Ja, hvis ens historiebe­vidsthed udelukkend­e stammer fra ”Matador”, bestod modstandsb­evaegelsen af violinspil­lende, blide kulturradi­kale, og intet kunne egentlig vaere mere forkert. Og på samme måde vil der vedblivend­e vaere aspekter ved Besaettels­en, som vi aldrig bliver faerdige med at drøfte.

Dette blot for at understreg­e, at Besaettels­en som et følelsesma­essigt minefelt ikke forsvinder, fordi de sidste vidner forsvinder. I en i stigende grad historielø­s tid, hvor det ikke kun er på museer, men også på universite­terne, at historiefa­get og humaniora som sådan nedpriorit­eres, og hvor ”synsninger” – altså argumentlø­se påstande – har stigende vaegt i den offentlige debat, er det afgørende, at der også findes en faglighed, der kan skaere igennem og sortere i det materiale, der findes.

For Frihedsmus­eet er det ikke gjort med at pege på, at museernes fokus generelt er rykket mod formidling­en, fordi det er der, pengene er. Også formidling­en eller forretning af baseret på en faglighed og en forsknings­baseret viden, der kan kuratere samlingern­e. For uden den er der i højere grad frit slag for ufunderede fortolknin­ger og ”synsninger”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark