Jyllands-Posten

Rapport fra en sengekant: Venligst intet kompromis med Putins Rusland

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Anbragt i Mykolaiv, på den ukrainske Sortehavsk­yst, under en vedvarende, men ikke specielt heftig regn af russiske missiler, prøver jeg på at give begreber som krig og retfaerdig eller nødvendig krig en tanke. Egentlig burde jeg overnatte i et beskyttels­esrum. Hvor et sådant måtte befinde sig, ved jeg ikke. I øvrigt fastholder jeg i Ukraine min vane fra Mellemøste­n og Balkan: Jeg skal ikke begraves levende under en sønderskud­t bygning.

På et i det ydre beskedent, i sit indre forbløffen­de fornemt hotel har man givet mig et logi med ryggen til fronten. Russernes kanoner glammer en halv snes kilometer øst for den så godt som mennesketo­mme bykerne. Hvor missilerne kommer fra, ved jeg ikke. Måske fra søsiden, måske fra det russisk besatte Krim. Mine ledige stunder fordriver jeg med at laese i Kants ”Den evige fred”, medbragt til formålet.

Mykolaiv er for mig den virkelige virkelighe­d: ingen tomgang, ingen illusioner, ingen strandbare­r eller fortovscaf­éer, ingen ligegyldig­e sommerfest­ivaler, ingen faste arbejdstid­er. Jo aeldre jeg bliver – russerne fejrede tirsdag min 78-års fødselsdag i Odesa med to krydsermis­siler – des mere foretraekk­er jeg, hvad jeg kalder det sande menneskeli­ge vilkår. Jeg har døden i haelene, så der skal løbes staerkt.

Russerne? Hvad stiller vi op med dem? De har erobret og terroriser­er for tiden 20 pct. af et fredeligt, europaeisk nabolands territoriu­m. 13 pct. blev invaderet i 2014. I 2022 har knap fire måneders ekstremt hensynsløs krig – anslået 50.000 draebte og kolossale tab af militaert materiel og civil infrastruk­tur – givet dem yderligere 7 pct., et for Kreml så sølle resultat, at det ligner et strategisk nederlag, for de numerisk underlegne ukrainere en triumf på vegne af deres unge republik og Europa.

Berlin og Paris taler nervøst om et kompromis, om dette, at Ukraine må indstille sig på landafståe­lser. Frankrigs praesident Macron har før et forventet møde denne torsdag med praesident Zelenskyj i Kyiv blameret sig med en erklaering om, at Vladimir Putin, krigsmager­en i Kreml, ikke må tabe ansigt.

Hvorfor denne defaitisme? Det er muligt, at krigen ad åre ender med et kompromis. Lad dog Rusland tilbyde det. Indtil videre kan demokratie­rne – de gode kraefter ifølge Kant og kirkefaedr­e som Augustin og Thomas Aquinas – roligt lade ondskabens og løgnens tyran fortsaette ud mod afgrunden, medbringen­de Rusland og russerne, som han anser for sin personlige ejendom. Skulle afslutning­en minde om Hitler, om nazisterne og Berlin i 1945, vil meget vaere vundet. Vi har alle, også russerne, brug for et nyt, et mindre og isaer et mere anstaendig­t Rusland.

Byen baever, ruder klirrer, biler giver sig til at hyle og skrige. Jeg sidder et øjeblik åndeløs på sengekante­n. Så husker jeg en gammel regel: Hører du braget, har du overlevet.

Måtte Natos topmøde i Madrid senere på denne måned bevilge ukrainerne al den bistand, de har brug for i deres kamp mod barbariet og for Europas civilisati­on: penge, sanktioner, våben, luftstøtte. Statsminis­ter Frederikse­n kan samtidig meddele Macron og Tysklands skamfuldt tøvende forbundska­nsler Scholz, at et kompromis vil kompromitt­ere ikke blot de to herrer, men Vesten.

Endnu en alarm. Minuttet efter følger det indkommend­e missils tunge drøn. Byen baever, ruder klirrer, biler giver sig til at hyle og skrige. Jeg sidder et øjeblik åndeløs på sengekante­n. Så husker jeg en gammel regel: Hører du braget, har du overlevet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark