Jyllands-Posten

Danmark skal hjaelpe Grønland bedre

-

Hvor vil vi hen med rigsfaelle­sskabet og samarbejde­t med Grønland? Vi bør i hvert fald i Danmark engagere os mere i det dansk-grønlandsk­e samarbejde. Der en tendens til mangel på ordentligt engagement, når det gaelder Grønland. En af hovedårsag­erne er vores straeben efter, at Grønland skal svaerge evigt troskab til Danmark. Det gør det heller ikke bedre, når Grønland nedsaetter en forfatning­sdomstol og vil lave aftaler om langsommel­ig nedtrapnin­g af det årlige bloktilsku­d fra Danmark.

Bloktilsku­ddet kom med selvstyrel­oven i 2009 og er i dag reguleret til 3,9 mia. kr. årligt. Det er 60 pct. af indtaegter­ne for den grønlandsk­e landskasse. En økonomisk nødvendigh­ed, men det hjaelper ikke dem med at stå på egne ben.

Det er en sovepude, fordi samfundet ikke omstiller sig til en selvbaeren­de økonomi. Vi skal respektere deres ønsker om at ville stå på egne ben. Hvorfor vi skal engagere os mere i at få skabt mest mulig udvikling i Grønland. Vi skal hjaelpe dem til at få gang i udvinding af råstoffer og mineraler og investorer til de store potentiell­e projekter. Derudover at se på erhvervsmu­ligheder inden for turisme og råstoffer. Arbejdskra­ften og uddannelse af de unge skal sikre baeredygti­ge løsninger, så en meget større andel af den lokale arbejdssty­rke opnår de nødvendige kvalifikat­ioner. Ellers bliver befolkning­en tilskuere til udviklinge­n.

Perspektiv­erne for Danmark og Grønland er forskellig­e, men det vil vaere til det bedste for vores fremtidige samarbejde i f.eks. rigsfaelle­skabet, EU, Arktisk Råd og med USA. Grønland og Danmark har på hver sin måde alt at vinde ved at indgå i et styrket samarbejde. Det skal gøres bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark