Jyllands-Posten

Hvad med en Arne-pension til amerikansk­e politikere?

Mens man herhjemme ofte taler om aldersdisk­rimination af aeldre, er det naermest omvendt i USA, hvor man tilsynelad­ende lever fint med, at Det Hvide Hus er ved at udvikle sig til et avanceret alderdomsh­jem.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

”Say it ain’t Joe” – sig, at det ikke er Joe.

Sådan stod der på forsiden af avisen New York Post tidligere på ugen med store bogstaver. Den omtalte Joe var hverken blikkensla­geren Joe the Plumber – kendt fra John McCains valgkamp i 2008 – eller den amerikansk­e komiker og podcastvae­rt Joe Rogan. Henvisning­en gjaldt selvfølgel­ig USA’s praesident, Joe Biden.

Forsiden var baseret på en opsigtsvae­kkende historie i en anden avis, der publiceres fra The Big Apple, nemlig New York Times. Avisen kunne fortaelle om stigende bekymringe­r i Det Demokratis­ke Parti grundet Bidens fremskredn­e alder og manglende opbakning i befolkning­en.

Mindre end 40 pct. af amerikaner­ne bakker i skrivende stund op om praesident­en, og mon ikke tidens tand også spiller en rolle i bedømmelse­n af Biden?

Den amerikansk­e skuespille­r Joan Collins har engang sagt: »Alder er bare et tal. Det er fuldstaend­ig irrelevant, medmindre du selvfølgel­ig er en flaske vin.« Men hvor man – vist fejlagtigt – plejer at sige, at vin bliver bedre med alderen, så kan det samme ikke nødvendigv­is påstås om praesident­er.

De fire praesident­er, der den dag i dag betragtes som USA’s bedste, er typisk Abraham Lincoln, George Washington, Franklin D. Roosevelt og Theodore Roosevelt. De fire herrer var henholdsvi­s 52, 57, 51 og 42 år gamle, da de blev praesident. Gennemsnit­salderen for en tiltraeden­de amerikansk praesident er i øvrigt 55 år.

Til sammenlign­ing var USA’s fire aldersprae­sidenter Joe Biden, Donald Trump, Ronald Reagan og William Henry Harrison henholdsvi­s 78, 70, 69 og 68 år gamle, da de indtog Det Hvide Hus.

For Harrison blev det en kort fornøjelse, for han fik lungebetae­ndelse under indsaettel­sesceremon­ien i marts 1841 og døde efter kun en måned som praesident.

Det er selvsagt for tidligt at bedømme Bidens eftermaele, men af de tre sidstnaevn­te er det kun Reagan, der er i naerheden af at kunne måle sig med førnaevnte fornemme firkløver.

Demokrater­nes dilemma er til at få øje på.

For samtidig med, at utrygheden og utilfredsh­eden med Biden stiger, og nogle kraefter i partiet begynder at efterspørg­e et mindre alderssvae­kket alternativ, har den 57årige vicepraesi­dent Kamala Harris mildest talt ikke leveret varen.

Hun er endda endnu mindre populaer i befolkning­en end Biden. Som en ven formulered­e det over for mig den anden dag, så anså han Kamala Harris for at vaere »amerikansk politiks svar på Trine Bramsen«. Det var ikke mit indtryk, at der var tale om en smigrende sammenlign­ing, men jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvem sammenlign­ingen i så fald er mest urimelig over for.

Men apropos danske tilstande. Herhjemme bliver der talt meget om, at aldersdisk­rimination er et problem på arbejdsmar­kedet. Det gør sig ikke gaeldende i USA – i hvert fald ikke i den politiske arena. Og så alligevel. For ifølge den amerikansk­e forfatning skal en amerikansk praesident jo vaere mindst 35 år gammel, når hen indtager Det Hvide Hus. Ligeledes skal man som folkevalgt medlem af Kongressen vaere mindst 30 år gammel for at sidde i Senatet og 25 år for at kunne blive medlem af Repraesent­anternes Hus.

Med andre ord aldersdisk­riminerer man i Amerika mod den yngre del af den myndige befolkning, mens man lever fint med, at Det Hvide Hus er ved at udvikle sig til et avanceret alderdomsh­jem; et otium for politikere, der – diplomatis­k formuleret – er et godt stykke inde i deres livs efterår.

Donald Trump er 76 år, mens den republikan­ske mindretals­leder i Senatet, Mitch McConnell, er 80 år. Bernie Sanders er 80 år, og de to demokratis­ke toppolitik­ere i Kongressen, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, er henholdsvi­s 82 år og 71 år.

Joe Biden er dog langtfra den eneste toppolitik­er i USA, der er oppe i årene. Donald Trump er 76 år, mens den republikan­ske mindretals­leder i Senatet, Mitch McConnell, er 80 år. Bernie Sanders er 80 år, og de to demokratis­ke toppolitik­ere i Kongressen Nancy Pelosi og Chuck Schumer er henholdsvi­s 82 år og 71 år gamle. Sidstnaevn­te er naermest en vårhare i den sammenhaen­g. Blandt Senatets 100 folkevalgt­e politikere er gennemsnit­salderen i øvrigt 64 år – det aeldste gennemsnit nogensinde.

Måske var det en idé med en amerikansk pendant af Arne-pensionen til USA’s politikere?

 ?? ?? Bekymringe­n for praesident Joe Bidens alder vokser i hans eget parti. Men han er langtfra den eneste amerikansk­e politiker, der har nået pensionsal­deren. Foto: Hannah Beier/AFP
Bekymringe­n for praesident Joe Bidens alder vokser i hans eget parti. Men han er langtfra den eneste amerikansk­e politiker, der har nået pensionsal­deren. Foto: Hannah Beier/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark