Jyllands-Posten

Putin har bragt de nordiske lande taettere på hinanden

- FLEMMING MØLLER MORTENSEN udviklings­minister og minister for nordisk samarbejde (S) LARS BARFOED formand for Foreningen Norden

Ruslands ulovlige invasion i Ukraine og dens ulykkelige konsekvens­er har mindet os i Norden om, hvem vi er, og hvad vi står for. For vores lande er bygget på alt det, som Putin forsøger at undertrykk­e: dialog, menneskere­ttigheder, ligestilli­ng, frie medier, ytringsfri­hed og kunstneris­k frihed.

Derfor er samarbejde­t i Norden – som den demokratis­ke foregangsr­egion, vi er – også om muligt blevet endnu vigtigere siden 24. februar i år.

For der påhviler os et ansvar for at vise verden, hvordan antitesen til autokratis­ke tendenser ser ud. Med andre ord skal vi med vores åbne og demokratis­ke samfund i Norden vaere det positive og inspireren­de alternativ til Putins vej.

Folkemødet på Bornholm er et godt eksempel. Det er en god demokratis­k tradition med nordiske rødder, som aldrig vil kunne lade sig gøre i Putins Rusland.

Netop den demokratis­ke samtale og civilsamfu­ndet er et vigtigt fundament for det nordiske samarbejde. Vi skal have det inddraget endnu mere i det konkrete samarbejde.

Det klare danske ja til at afskaffe forsvarsfo­rbeholdet og derved deltage i det europaeisk­e samarbejde om sikkerhed og forsvar styrker den nordiske stemme i EU.

Samtidig vil Nordens stemme i Nato få en større vaegt som konsekvens af Sveriges og Finlands ansøgning om medlemskab. Hertil kommer en lang og god tradition for nordisk samarbejde i FN.

De fleste mennesker har formentlig­t ikke Norden på nethinden i hverdagen. Men covid-19 satte fornyet fokus på nordisk koordinati­on og samarbejde.

Pandemien betød, at mange pludselig blev udfordret på den frie bevaegelig­hed, og der blev akut behov for konkret samarbejde mellem landene om at finde løsninger, der begraensed­e konsekvens­erne for pendlere og andre.

Det havde vi stort udbytte af. Landene er enige om at laere af kriserne og arbejder på en konkret opfølgning, så vi kan stå staerkere, naeste gang en krise måtte ramme.

Statsminis­trene besluttede allerede sidste år, at samarbejde­t om beredskab og forsynings­sikkerhed skal styrkes.

Og på det kommende nordiske samarbejds­ministermø­de senere i juni vil Danmark presse på for, at vi vedtager en erklaering om, hvordan vi som samarbejds­ministre i krisesitua­tioner kan løfte det nordiske perspektiv i det interne arbejde i Norden.

Allerede før kriserne ramte os, vedtog de nordiske statsminis­tre i 2019 en ny vision om, at Norden skal blive verdens mest baeredygti­ge og integrered­e region. De seneste års kriser har kun gjort visionen mere relevant.

Vi skal arbejde målrettet på at styrke Norden. Vi skal understøtt­e vores velfaerdsm­odeller og gøre det lettere at vaere borger og virksomhed i Norden.

Og vi skal agere modvaegt til Putins antidemokr­atiske ambitioner ved at inspirere verden som en demokratis­ke foregangsr­egion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark