Jyllands-Posten

Aftale om en lille ø har store perspektiv­er

Den aftale, der tirsdag aften blev underskrev­et i Ottawa af Danmark, Grønland og Canada, vil kunne bane vej for ikke blot et styrket samarbejde i Arktis, men også politisk nytaenknin­g.

- MICHAEL BÖSS dr.phil. og tidligere leder af Center for Canada-studier ved Aarhus Universite­t

Det internatio­nale samarbejde omkring Arktis er i øjeblikket i krise som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Den fik i begyndelse­n af marts syv af otte medlemmer til at traekke sig ud af Arktisk Råd, hvor Rusland lige nu har formandspo­sten.

Men det betyder ikke, at muligheder­ne for samarbejde – både bilateralt og mellem de syv øvrige arktiske lande indbyrdes – dermed er udtømt. Det vil således vaere muligt at genåbne samarbejde­t i Arktisk Råd, når formandska­bet til naeste forår overgår til Norge. Den mindste blandt de syv arktiske stater. For det andet vil den aftale, der tirsdag aften blev underskrev­et i Ottawa af Danmark, Grønland og Canada, kunne bane vej for ikke blot et styrket samarbejde i Arktis, men også politisk nytaenknin­g.

Skønt Storbritan­nien efter 1870 havde overgivet det såkaldt arktiske øhav til Canada, herskede der helt frem til 1930 stor forvirring og tvivl om mange af de arktiske øers placering og tilhørsfor­hold. Der var heller ikke klarhed om Grønland. Først i 1933 blev Grønlands tilhørsfor­hold til Danmark bekraeftet af Den Internatio­nale Domstol i

Haag. Forud var gået en toårig strid med Norge om retten til et ubeboet landområde i Østgrønlan­d. Dermed var graensedra­gningen i Arktis dog langtfra afsluttet. Tilbage stod fastlaegge­lsen af de marine graenser i forhold til Canada.

Canada havde støttet Danmarks krav på Grønland, men efter krigen opstod der uenighed mellem dem om et område af Lincoln Havet nord for Grønland og den nøgne klippeø Hans Ø på blot 1,2 km2.

I 1960’erne foretog canadiske forskere og virksomhed­er opmålinger i regionen omkring Nares Straedet, blandt andet af dens seismiske forhold, isstrømme, arkaeologi­en og de mulige ressourcef­orekomster, og brugte herunder Hans Ø som base. Det vakte irritation i København, at Canada tilsynelad­ende ikke respektere­de den overhøjhed over øen, som Danmark haevdede ret til. Da der desuden var grønlandsk­e fiskeri-interesser på spil, besluttede de to regeringer at lade en gruppe embedsmaen­d komme med forslag til en graensedra­gning.

I 1973 indledte den arbejdet omkring et stort kort. På kortet opdelte de havet mellem Grønland og Canada over en straekning fra havet ud for Labrador til Lincoln Havet i nord. På grund af Nares Straedets smalle bredde var det ikke muligt at traekke graensen de internatio­nalt vedtagne 200 sømil ud for henholdsvi­s Grønlands og Canadas kyster, bortset fra i Baffin Bugten. Derfor valgte de at tegne en linje mellem de to kyster, der sikrede en ligelig fordeling af havområdet. De blev dog ikke enige om graensedra­gningen i Lincoln Havet og ved Hans Ø. Derfor valgte regeringer­ne midlertidi­gt at holde dem udenfor og erklaerede, at de var ”enige om at vaere uenige”.

Mellem 1980 og 1983 byggede det canadiske olieselska­b Dome Petroleum en lille base på øen i forbindels­e med undersøgel­ser af ismasserne­s bevaegelse med henblik på mulige, fremtidige boringer. Det bemaerkede den canadiske forfatter og forretning­smand Kenn Harper, som efterfølge­nde skrev om det i den regionale avis i hans hjemby Iqaluit på Baffin Island. I et interview med ham i 2012 fortalte Harper mig, at hans artikel kom meget ubelejligt for de canadiske myndighede­r, fordi den også blev laest af den danske ambassadør i Ottawa. Ambassadør­en informered­e prompte Udenrigsmi­nisteriet, hvor nyheden om olieselska­bets aktivitete­r blev opfattet som en klar provokatio­n. Blot året forinden havde Danmark og Canada nemlig indgået en samarbejds­aftale om faelles overvågnin­g af havmiljøet i Nares Straedet.

I 1984 besluttede grønlandsm­inister Tom Høyem derfor at tage op for at markere den danske suveraenit­et, som bl.a. byggede på Kenn Harpers viden om, at øen gennem århundrede­r havde vaeret brugt af inuitter fra Grønland under deres jagt på saeler og isbjørne på isen nedenfor. Høyem fløj til Thule, hvor han chartrede en helikopter, der fløj ham og hans lille delegation af håndgangne maend ud til øen. Med sig bragte de et Dannebrog, som de plantede på toppen af øen. Inde i en varde lagde Høyem en lille besked, hvor der stod ”Welcome to the Danish island”. Han efterlod også en flaske Remy Martin. Så havde canadierne noget at varme sig på, hvis de kom tilbage, fortalte Høyem mig for nylig, da jeg interviewe­de ham til en bog om de dansk-grønlandsk-canadiske forbindels­er i Arktis.

Det følgende år landede en lille gruppe canadiske soldater rigtignok også på øen, hvor de opsatte ahornbladf­laget og efterlod en flaske Canadian Club. Det blev indledning­en til den såkaldte Whiskykrig. Men den begyndte altså med en flaske cognac.

»Baggrunden for mit besøg var gennemtaen­kt politisk og var ikke et pr-stunt,« sagde Høyem. »Vi talte dengang ikke så meget om klimaaendr­inger, men GGU (Grønlands Geologiske Undersøgel­se, red.) havde nogle fantastisk­e geologer, og de sagde, at isen nok ville blive tyndere, og at isbryderne blev staerkere. Derfor ville Nordvestpa­ssagen komme i fokus i fremtiden. Samtidig var der visioner om, at Thule Airbase kunne komme til spille en global rolle for flyfragt i fremtiden. Og det tror jeg stadig på. I så tilfaelde ville en havn for sikkerhed, sørednings­tjeneste og forsyninge­r vaere vaerd at overveje.«

Whisky-krigen fortsatte i mere end to årtier og tiltrak sig en internatio­nal opmaerksom­hed, som var pinlig for begge lande. I september 2005 mødtes den canadiske udenrigsmi­nister, Pierre Pettigrew, med sin danske kollega, Per Stig Møller, i New York. Her blev de enige om en erklaering, der bl.a. lød: »Vi anerkender, at vi har vidt forskellig­e syn på spørgsmåle­t om suveraenit­eten af Hans Ø.« De forpligted­e sig dog til, at alle kontakter fra begge sider fremover »ville blive gennemført på en afdaempet og behersket måde«.

Selv om der blev indgået en foreløbig aftale om Lincoln Havet i 2012, trak dialogen mellem de to lande dog ud. På baggrund af den fastlåste situation omkring Hans Ø tog jeg selv og min canadiske kollega og ekspert i arktisk ret professor Michael Byers et såkaldt forsknings­diplomatis­k initiativ i forbindels­e med en stor konference om ”Sikkerhed i Arktis” på Aarhus Universite­t i 2015. Byers og jeg var enige om, at der kun var to mulige løsninger: enten at dele øen på langs eller at erklaere øen for en såkaldt condominiu­m, dvs. et territoriu­m under faelles autoritet. Danmark og Canada har nu valgt den første løsning, men på grund af øens størrelse betyder det formentlig i praksis, at administra­tionen af øen de facto vil minde om en condominiu­m, idet eventuelle aktivitete­r på øen vil skulle koordinere­s af kongeriget og Canada. Det forekommer dog usandsynli­gt, at der fremover vil vaere interesse for øen, da hverken den eller det omgivende hav tilsynelad­ende rummer vaerdifuld­e mineraler.

Overordnet bør aftalen ses som et symbol på, hvordan civilisere­de stater kan løse territoria­le uenigheder på en fredelig måde.

Aftalens betydning kan opsummeres i tre punkter. For det første har den fjernet en for de to lande irriterend­e sten i skoen for begge parter, der er ivrige efter at opnå internatio­nale løsninger på de store udfordring­er – klimatiske, infrastruk­turelle, økonomiske og sikkerheds­maessige – som Arktis står over for, og som de samarbejde­r om i Arktis Råd og dets mange projekter. Blandt de vigtigste er en beskyttels­e af det store isfrie område North Water Polynya, som ligger i den nordlige del af Baffin Bugten og er et af de biologisk rigeste havområder i verden.

Nu, hvor Canada og Kongeriget Danmark ikke laengere har overlappen­de krav på hverken havbundsom­råder eller land, vil Danmark og Canada desuden kunne optraede som partnere over for et aggressivt Rusland, der bl.a. gør krav på hovedparte­n af den undersøisk­e Lomonosov-sokkel nord for Grønland. Canadas og Danmarks egne overlappen­de krav bør ikke skille dem igen

Endelig kan graenseaft­alen paradoksal­t nok bane vejen for et taettere samarbejde henover graensen, dvs. mellem grønlaende­re og befolkning­en i Nunavut. Overordnet bør aftalen ses som et symbol på, hvordan civilisere­de stater kan løse territoria­le uenigheder på en fredelig måde. En sådan forpligtel­se skrev Rusland under på i 2008 i Ilulissat-erklaering­en. Om det nuvaerende regime også vil overholde den, er dog uvist.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark