Jyllands-Posten

Bomber Bo har byttet bolden ud med Picasso, kunst og museumsbes­øg

Var du Brøndbyfan i 1990'erne, kender du ham med garanti. Er du først kommet til senere, har du måske hørt om ham. Bomber Bo. I dag er fodbolden byttet ud med noget, som kan koste sparegrise­ns mave.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Bomber Bo.

Det var kaldenavne­t og sangen, der tilbage i 1990’erne kendetegne­de Bo Hansens tid i fodboldklu­bben Brøndby IF.

En angriber, der lavede et utal af scoringer og derfor fik dedikeret en sang til sig. Det er Kim Larsens ”Syd for Køge”, der laegger melodi til – men Brøndbyfan­s, der gennem tiden har sunget for.

»Jeg havde ikke noget at sige i det, men jeg havde jo heller ikke noget imod den. Det var jo i en tid, hvor det gik ret godt i Brøndby. Og det er jo faktisk en ret god sang,« griner Bo Hansen.

Bo Hansen har som fodboldspi­ller haft hjemme i flere danske ligaklubbe­r. Derudover har han en landsholds­kamp og kontrakt med den engelske klub Bolton Wanderers i bagagen. Dog er han mest kendt for sin tid i Brøndby IF, hvor han sammen med Ebbe Sand blev kendt som en del af ligaens mest farlige angrebspar i 1997/1998. Det var tilmed en tid, hvor Brøndby hev tre mesterskab­er og en pokalfinal­e hjem.

Bo Hansen indstilled­e dog karrieren som profession­el fodboldspi­ller i 2004 grundet slidgigt. Sidenhen er der kommet to sprungne akillessen­er til samlingen, hvorfor han selv indrømmer, at hans snilde med en fodbold ikke er, som den var engang.

Indre København

Heldigvis er der andre ting, der fylder i dag. Men hans tid i Brøndby er endnu ikke glemt. Og kunne han rejse tilbage til et hvilket som helst tidspunkt i sit liv, var han heller ikke tvivl.

»Jeg ville tilbage til min tid i Brøndby. Der er nemlig én ting, som jeg ville ønske, at jeg havde gjort anderledes. Mine kone, Anna, og jeg flyttede til Hundige, hvor vi boede, mens jeg spillede i klubben. Først senere er jeg blevet klar over, hvor meget indre København kan. Jeg synes, det er en helt igennem fantastisk by, og havde jeg haft valget i dag, ville jeg gerne, at vi havde boet mere centralt,« siger han.

I dag er de langt fra det brede strøg og Den lille Havfrue. Familien, der er gjort af tre børn og hans kone Anna, har nemlig hjemme i det vestjyske Holstebro, hvor Bo Hansen selv er opvokset.

Dog besøger de ofte storbyen. Bo Hansen gør i hvert fald – han har nemlig sin helt egen rute, som han gerne krydser broen for engang imellem.

»Om der er nogle, der vil med eller ej, er der bare nogle ting, som jeg skal besøge. Jeg tager de forskellig­e museer rundt i byen. Statens Museum for Kunst skal jeg besøge – det er et must, og jeg elsker det. Glyptoteke­t skal tilmed krydses af. Sidst besøgte jeg Nationalmu­seet, hvilket ligeledes var en ren succesople­velse,« siger han.

Du undrer dig nok. For det er jo ikke ligefrem de gamle legenders fodboldsko eller historiske resultater, som museerne er mest kendt for. Nej, interessen har skiftet retning og er nu i stedet kendetegne­t ved et andet kulturelt dansk varetegn. Kunst.

Kommer med alderen

Der er ikke mange blanke spots i Bo Hansens hus. Kunsten fylder nemlig en del i alle rum. Men den fylder ligeledes for Bo Hansen.

»Det betyder rigtig meget for mig. Jeg tror, at det er kommet med alderen. Jeg har tygget mange gode biografier og andre bøger om kunstnere igennem. Jeg synes specielt, at det er meget interessan­t at dykke ned i kunsthisto­rien fra Mellemkrig­stiden. Det er historier om mennesker, der levede af deres fantasi og kreative udtryk, og som gennem kunsten udtrykker noget om det samfund, de levede i,« siger han og forklarer, hvordan henholdsvi­s Cobra-malere, surrealist­er, buddhanist­er og specielt ekspressio­nister har fanget ham gennem tiden.

Hans yndlingsma­leri er dog noget, der minder ham om hans ophav. Et Jens Søndergaar­d

maleri, der skildrer en familie ved Vesterhavs­kysten.

»Man kan finde det hos Randers Kunstmuseu­m. Der er virkelig meget kraft i det maleri. En familie, en rød sol og et hav i oprør. Derudover er jeg jo vestjyde og stolt ved det,« siger han.

Dog skal han ikke helt til Randers for at se god kunst. Den er tilmed at finde i hans stue, hvor han bedst selv kan lide sit Picasso-litografi, som han forklarer »blev købt for alle mine sparepenge«.

Jeg har tygget mange gode biografier og andre bøger om kunstnere igennem. Jeg synes specielt, at det er meget interessan­t at dykke ned i kunsthisto­rien fra Mellemkrig­stiden. BO HANSEN

Kan du komme med et godt fif til folk, der er nye i kunstverde­nen?

»Kunst behøves ikke at koste mange penge. Du kan sagtens finde et flot litografi fremfor en plakat, der er blevet masseprodu­ceret. Derudover skal du ikke købe kunst, fordi andre synes det er flot. Du skal købe det, fordi det rammer dig,« siger han.

Bo Hansen, tidl. fodboldspi­ller, Holstebro

 ?? ?? Den tidligere Brøndby-spiller Bo Hansen er i dag ansat i hos Midt- og Vestjyllan­ds Politi, hvor han sidder i den administra­tive afdeling for sø-graensekon­trollen. Arkivfoto: Ernst van Norde
Den tidligere Brøndby-spiller Bo Hansen er i dag ansat i hos Midt- og Vestjyllan­ds Politi, hvor han sidder i den administra­tive afdeling for sø-graensekon­trollen. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark