Jyllands-Posten

Han fik på tuden af Michael Jordan og har en årelang fejde med Donald Trump

Steve Kerr er langt mere åbenmundet end den normale sportsstje­rne. Nu er han i centrum for debatten om våben, mens hans hold spiller afgørende finalekamp­e.

- LINUS CALOV JACOBSEN linus.calov@jp.dk

Klokken 03:00 dansk tid natten til fredag skydes den sjette og potentielt sidste finalekamp i verdens bedste basketball liga i gang, når holdet Golden State Warriors besøger hos Boston Celtics i et propfyldt TD Garden.

Og her vil titusinder af tilskuere i arenaen – og millioner af tv-seere – holde taet øje med den karismatis­ke Warriors-traener, den 56-årige Steve Kerr.

Han kan vinde sit samlede niende mesterskab i den ekstremt populaere sport, men for mange amerikaner­e er han meget mere end en basketball­traener.

I en årraekke har han haft en fejde med den forhenvaer­ende republikan­ske praesident Donald Trump, og Steve Kerr bruger ofte sit store talerør til at ytre sine politiske holdninger. Senest har han brudt gennem lydmuren og er blevet en markant stemme i en ekstremt splittende debat i USA.

For i kølvandet på det seneste skoleskyde­ri, da den 18-årige Salvador Ramos skød og draebte 19 elever og to voksne på en skole i byen Uvalde i Texas, naegtede cheftraene­ren at tale om basketball og brugte i stedet tiden til at råbe politikern­e op og kraeve en strammere våbenlov. Også selv om hans hold stod over for en af saesonens vigtigste kampe op til finaleseri­en.

»Alle spørgsmål om basketball er ligegyldig­e,« fastslog han med baevende stemme og tårer i øjnene:

»Nu har vi børn, der er blevet myrdet i skolen,« sagde han og holdte en pause. »Hvornår gør vi noget?« Flere gange hamrede Kerr sin hånd i bordet, og hans tale blev delt tusinder af gange på sociale medier og var på forsiderne af de store amerikansk­e medier.

Som en twitter profil skrev: »Hvis Steve Kerr nogensinde bliver traet af at vinde mesterskab­er, bør han 100 pct. gå ind i politik.«

Fadaesen med Trump

Selv om Kerr har udtalt, at de politiske ytringer så sin start, da der blev afholdt et minuts stilhed til aere for de 49 personer, der blev draebt på en natklub i Florida i 2016. Han stod og »prøvede at taelle alle de gange«, han havde stået til et minuts stilhed:

»Til sidst fik jeg nok.« Og siden har han adskilt sig fra den normale kutyme i amerikansk sport, hvor mange er bange for at udtale sig mod holdejerne­s overbevisn­inger. Som NFL-spilleren Colin Kapernick, der knaelede ved nationalsa­ngen og siden blev afvist af alle klubber.

Steve Kerr har oftest udtalt sig om våbenloven. Når der er et skyderi, går medierne til ham. Men han har også holdninger til landets problemer med racisme og den amerikansk­e udenrigspo­litik.

Og så har han vaeret en vedvarende kritikker af Donald Trump.

Kritikken slog han for alvor fast, da Trump vandt valget i efteråret 2016. Kort efter stillede Kerr spørgsmåls­tegn ved hele landets identitet:

»Pludseligt står vi i en realitet, hvor den mand som skal lede landet rutinemaes­sigt har brugt racistiske, misogyne og nedvaerdig­ende ord.«

Kritikken fortsatte og under finalekamp­ene i juni 2017 sagde Kerr:

»Trump kunne ikke vaere mindre egnet til at vaere praesident,« lød de hårde ord fra Kerr, som fortsatte:

»For at vaere en stor leder, skal du rumme nogle kvaliteter. Har nogen haft den tanke, at Donald Trump er en god leder?«

Men i 2019 fik Kerr selv kritik af den davaerende praesident Donald Trump, da Kina havde overtaget styringen af Hong Kong.

Kina er NBA’s vigtigste eksportmar­ked uden for USA, og ligaens officielle linje var, at man ikke ville kritisere landet. Alligevel udtrykte Daryl Morey, sportsdire­ktør for NBA-holdet Houston Rockets, sympati med Hongkong i et tweet:

»Kaemp for frihed, stå sammen med Hongkong.«

Kina truede med at traekke en raekke sponsorate­r og tvpenge tilbage, og da Steve Kerr blev spurgt til sagen, svarede han, at han helst ville udtale sig om ting, som han følte, at han havde nok viden til at udtale sig om.

Her så Trump sit snit til at lave et modangreb:

»Jeg så ham fyren Steve Kerr. Han var som en lille dreng, der var bange for overhovede­t at svare på spørgsmåle­t.«

Senere har Kerr sagt, at det var ”maerkeligt” at blive udpeget på den måde af en praesident.

Kerr og en raekke spillere naegtede – imod traditione­n – at blive hyldet i Det Hvide Hus, mens Trump var praesident.

Opvaekst i Mellemøste­n

Både Mellemøste­n og våbenlov er to dybt personlige emner for Steve Kerr, og baggrunden skal findes i hans opvaekst.

Hans foraeldre mødtes på det amerikansk­e universite­t i Beirut, hvor Steve Kerr blev født. Familien flyttede til Californie­n, da han var et par år gammel, hvor faderen i naesten 20 år arbejdede som professor på University of California.

Men foraeldren­e fastholdt deres tilhørsfor­hold til Mellemøste­n, og de flyttede frem og tilbage et par gange.

Da Steve Kerr var 16 år, fik Malcolm Kerr et job som rektor på det amerikansk­e universite­t i Beirut, hvor der på det tidspunkt var en blodig borgerkrig i gang.

Men få år senere, da Steve Kerr var en 18-årig førsteårss­tuderende på University of Arizona, oplevede han en dyb personlig tragedie. Faderen blev skudt to gange i hovedet på universite­tet i Beirut i det, der senere blev bekraeftet som et bevidst angreb af den militante bevaegelse Islamic Jihad.

Slået af Jordan

Selv om Kerr står som en af de mest vindende NBA traenere i nyere tid, og fredag tidligt morgen dansk tid kan have vundet fire ud af de seneste otte mesterskab­er, var hans aktive karriere mildest talt imponerend­e.

Han var en del af det Chicago Bulls hold, der med Michael Jordan i front blev verdensken­dte i 1990’erne.

I en dokumentar om holdet, forklarer Kerr og Jordan om en voldsom episode under traeningen i 1995. Jordan var kendt for at presse sine medspiller­e til det yderste og mente, at han skulle forme holdkammer­aternes vinderment­alitet, men den blot 185 cm høje Kerr lod sig ikke kue så nemt.

Men pludseligt slog det klik for Jordan, der vendte sig om hamrede Kerr lige på naesen med fuld kraft. Men i stedet for at splitte holdet, skabte Kerrs reaktion respekt hos Michael Jordan, har basketikon­et siden fortalt.

Efterfølge­nde vandt de tre mesterskab­er på stribe, inden Kerr skiftede klub til

San Antonio Spurs, med hvem han vandt mesterskab­et igen. Den eneste spiller i mere end halvtreds år, der har vundet mesterskab­et fire år på stribe.

Steve Kerr holder desuden rekorden for bedste scoringspr­ocenter på trepointsc­oringer. Og han lavede den afgørende scoring i finalen i 1997 med få sekunder tilbage af kampen.

»Jeg var nødt til at redde Michael (Jordan, red.) igen,« sagde han ved fejringen.

Fredag morgen kan Kerr vinde sit niende mesterskab. Hvis det glipper, har har hans mandskab en sidste chance natten til mandag foran hjemmepubl­ikummet i San Fransisco, hvis det skulle blive til nederlag til Boston Celtic, som dermed vil udligne til 3-3 i den samlede stilling.

Steve Kerr, cheftraene­r for Golden State Warriors, San Francisco, USA

 ?? ?? Selv om Steve Kerr har stor succes som NBA-traener og fredag måske kan skrive endnu et mesterskab på cv'et, er det ofte hans politiske udtalelser, der traekker overskrift­er.
Her er han i en finalekamp den 13. juni 2022. Foto:
Kyle Terada/ USA Today Sports
Selv om Steve Kerr har stor succes som NBA-traener og fredag måske kan skrive endnu et mesterskab på cv'et, er det ofte hans politiske udtalelser, der traekker overskrift­er. Her er han i en finalekamp den 13. juni 2022. Foto: Kyle Terada/ USA Today Sports

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark