Jyllands-Posten

Bastant rentestign­ing i USA

Flere rentestign­inger er Federal Reserves modsvar til chokerende høje inflations­tal i USA.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve (Fed), fortsaette­r med de bastante rentestign­inger i bestraebel­serne på at tvinge inflatione­n ned.

Centralban­ken valgte onsdag aften at haeve renten med 0,75 pct. point. Det betyder, at den toneangive­nde rente nu ligger mellem 1,50 og 1,75 pct.

Det er første gang siden 1994, at renten på to hinanden følgende møder i den pengepolit­iske komité bliver haevet med minimum et halvt procentpoi­nt, og altså i dette tilfaelde med 0,75 pct. point.

Hos en raekke analytiker­e og eksperter var ventet et renteløft på 0,50 pct.point.

Op til onsdagens rentemøde i USA har de finansiell­e markeder vaeret praeget af frygten for inflation, stigende renter og recession. Dårlige nyheder fik i den forløbne uge og de to første handelsdag­e i denne uge investorer­ne til at sende aktiekurse­rne i bund og renterne op.

Fredag afslørede nye tal, at inflatione­n igen tog til i USA i maj, hvor den steg med 8,6 pct. mod 8,3 pct. måneden forinden.

Onsdag og frem til aftenens meldinger fra den amerikansk­e centralban­k samt dens chef Jeremy Powell er aktierne på Wall Street dog handlet i grønt og med små plus. Investorer og analytiker­e har nemlig haft blikket rettet mod en renteforhø­jelse på 50-75 basispoint som udfald af rentemødet i Federal Reserve.

Om den markante renteforhø­jelse skriver Tore Stramer fra Dansk Erhverv i en kommentar:

»Dagens ekstraordi­naere renteforhø­jelse viser med al tydelighed, at den amerikansk­e centralban­k nu har taget alle midler i brug for at få nedbragt den historisk høje inflation.«

Han fortsaette­r samtidig: »Der er desvaerre ingen tvivl om, at den amerikansk­e centralban­k er kommet alt for sent i gang med at haeve renten. Inflatione­n er simpelthen ved at køre fra dem.«

 ?? ?? Centralban­kchef Jerome Powell og Fedeal Reserve kom onsdag med en ny rentemeldi­ng. Arkivfoto: Kevin Lamarque/Reuters
Centralban­kchef Jerome Powell og Fedeal Reserve kom onsdag med en ny rentemeldi­ng. Arkivfoto: Kevin Lamarque/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark