Jyllands-Posten

Lunar Bank er skyld i unaturligt mange sager om hvidvask af penge

Lunar Bank erkender, at den er saerlig udsat for at blive udnyttet af kriminelle. De øvrige banker oplever store problemer med den digitale bank.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Der er så mange mistaenkel­ige kunder i den fremadstor­mende digitale Lunar Bank, at landets øvrige banker er kommet på overarbejd­e i deres bestraebel­ser på at bekaempe hvidvask.

Det viser en rundringni­ng til flere af landets banker, som tegner et enslydende billede af Lunar Bank som et pengeinsti­tut med store udfordring­er med kunder, som potentielt er kriminelle.

En direktør i en af landets store banker oplyser, at 7075 pct. af alle mistanker om hvidvask vedrører transaktio­ner, hvor penge er ved at blive overført til kunder i Lunar Bank, hvilket har ført til en saerskilt og ressourcek­raevende håndholdt håndtering af Lunar Bank-sager.

I en anden stor bank vedrører hver femte hvidvaskin­dberetning til anklagemyn­digheden Lunar Bank. Det skal ses, i forhold til at den har en markedsand­el på mindre end 1 pct.

Nogle banker har derfor nedsat graensen for, hvor store beløb de tillader overføres til Lunar Bank. En bank har endda indført en saerregel om, at den ikke tillader straksover­førsler til Lunar Bank. De mange mistaenkel­ige kunder betyder, at banken vil have en ekstra dag til at kontroller­e transaktio­ner til banken.

Lunar får flere kunder

Lunar Bank erkender, at den er saerligt udsat for at blive misbrugt af kriminelle, fordi den som ny bank får mange nye kunder.

»En del af de kunder, som de seneste år har shoppet rundt hos andre banker, forsøger sig nu hos os. Det er noget, vi er saerligt opmaerksom­me på, og vi allokerer mange ressourcer til at saette ind mod det,« siger Svend Ulrik Riis, juridisk chef og hvidvaskan­svarlig i Lunar Bank.

Han har dog svaert ved at forstå, at 70-75 pct. af alle mistanker om hvidvask i en bank og 20 pct. af alle indberetni­nger i en anden bank handler om Lunar Bank.

»Vores kundebase vokser hurtigt, og vi har flyttet store summer fra andre banker til os. Som det er alle steder, skjuler kriminelle sig derimellem. Så jeg ser det ikke som et faresignal, at andre banker har mange sager om os, og man skal vaere forsigtig med at tolke for meget på de tal,« siger Svend Ulrik Riis.

Han har forståelse for, at en bank ligefrem er gået så vidt, at den har indført en saerregel om ikke at tillade straksover­førsler til kunder i Lunar Bank.

»Alle banker har et risikobill­ede, som gør, at man tager sine forholdsre­gler. Vi er nye på området, så det er naturligt, hvis nogen har en forholdsre­gel om at undersøge betalinger, før de går ud,« siger Svend Ulrik Riis.

Ifølge flere konkurrent­er er den kraftige kundevaeks­t i

Lunar Bank en del af forklaring­en på de mange hvidvasksa­ger, fordi der er flest hvidvasksa­ger med nye kunder. Men flere peger på, at Lunar Bank tilsynelad­ende også har en større risikovill­ighed end traditione­lle banker.

»Jeg tror ikke, at vi har en større risikovill­ighed. Jeg tror, at den risiko, der er for at blive misbrugt, er forskellig, alt efter hvilken type bank du er,« siger Svend Ulrik Riis.

Påbud fra Finanstils­ynet

Finanstils­ynet kraevede efter en inspektion i august 2020, at Lunar Bank forbedrede hvidvaskin­dsatsen på flere områder.

Tilsynsmyn­digheden påbød bl.a. Lunar Bank at sikre, at den vurderer en forretning­sforbindel­ses formål, at den udfører skaerpede kundekends­kabsproced­urer, når der er tale om kunder med en øget risiko for hvidvask, og at baggrunden for komplekse og usaedvanli­gt store transaktio­ner og transaktio­nsmønstre straks undersøges.

Når Finanstils­ynet kommer med et påbud, betyder det, at banken i tilsynets optik ikke håndterer et område tilstraekk­eligt. Alligevel nedtoner Lunar Bank kritikken fra tilsynsmyn­digheden.

»Djaevlen ligger altid i detaljen – også i påbud. Vi fik tre påbud, og det er i den lave ende, når man sammenlign­er med, hvor mange påbud andre får. Vi har siden haft en dialog med Finanstils­ynet, som heldigvis for kort tid siden har meddelt, at vi er kommet i mål med de områder, som tilsynet påpegede,« siger Svend Ulrik Riis.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark