Jyllands-Posten

Tabe kampen mod den økonomiske kriminalit­et

-

sidste år en analyse, hvor data fra offentlige myndighede­r og en unavngiven større dansk bank blev sammenkobl­et for at se, hvilke gevinster der er ved en databasere­t indsats mod hvidvask, momssvig og anden økonomisk kriminalit­et.

På den baggrund er Nationalba­nken enig med Jyske Bank i, at en af de store svagheder ved det nuvaerende system er, at de enkelte banker kun har adgang til egne kundedata.

Kriminelle slører spor

Det betyder blandt andet, at bankerne ikke har mulighed for at vurdere risikoen forbundet med en modpart i en kundes transaktio­n, medmindre modparten er kunde i samme bank.

»På grund af denne begraensni­ng er det usandsynli­gt, at komplekse hvidvaskne­tvaerk, der involverer flere banker og konti, udløser en alarm hos den enkelte bank,« skrev Nationalba­nken i analysen.

Det betyder, at det nuvaerende system er saerligt sårbart over for kriminelle, der benytter flere banker til at sløre deres spor.

»Derfor flyver mange hvidvasktr­ansaktione­r i dag under radaren,« konstatere­de Nationalba­nken.

Det skaber både frustratio­n og irritation i Jyske Bank.

»Det er aergerligt, at vi bruger mange penge på at undgå hvidvask i bankerne, men aldrig kommer til at lykkes med at holde svindlen nede, fordi vi ikke må arbejde sammen. For svindlere kan nemt lave konstrukti­oner, hvor den ene bank ikke har en chance for at se, hvad der foregår. Svindlerne bliver desvaerre også dygtigere,« siger Peter Schleidt.

Han understreg­er, at banker nemt kan afsløre simple former for svindel som for eksempel enkeltpers­oners sociale bedrageri, og han erkender også, at bankerne stadig kan blive dygtigere til at overvåge og identifice­re mistaenkel­ige mønstre.

»Vi er ikke faerdige hver isaer med vores arbejde. Men det aendrer bare ikke på, at det ikke er nok til at løse problemet,« siger Peter Schleidt.

Nationalba­nken anslår, at et forsigtigt bud er, at den økonomiske kriminalit­et årligt løber op i et tocifret milliardbe­løb i Danmark, men erkender, at det er behaeftet med betydelig usikkerhed.

»Hvor stor en andel af dette, der kunne forhindres med en udvidet databasere­t indsats, er tilsvarend­e svaert at opgøre. Det er imidlertid vores vurdering, at selv med et omkostning­stungt it- og sikkerheds­system vil det isoleret set vaere en god samfundsma­essig idé at investere i en øget databasere­t indsats på tvaers af banker og myndighede­r,« oplyser Nationalba­nken.

Ifølge Nationalba­nken ville flere mistaenkel­ige forhold blive afsløret med en øget deling af data.

»Saerligt muligheden for at dele data på tvaers af banker ville understøtt­e muligheden for at identifice­re de alvorlige økonomisk kriminelle netvaerk, som den enkelte bank ikke selv har mulighed for,« oplyser Nationalba­nken.

Momssvinde­l for milliarder

En sidegevins­t er ifølge Nationalba­nken, at en øget deling af data også kan føre til flere afsløringe­r af virksomhed­er, som snyder med betalingen af moms. Den Internatio­nale Valutafond, IMF, har skønnet, at momssvig årligt koster den danske stat 10 mia. kr. i mistede momsindtae­gter.

Jyske Bank så helst, at loven aendres, så banker og myndighede­r får mulighed for at dele data, men han erkender, at det er et område, hvor to principper støder sammen. Nemlig den enkelte borger og virksomhed­s retssikker­hed over for indsatsen mod kriminalit­et.

For en øget deling af data om mistaenkel­ige kunder kan gøre livet svaerere for dem, selv om de kun er mistaenkte og ikke dømt for noget.

»Det er oplagt, at der er et dilemma, fordi vi taler om forholdet mellem øget overvågnin­g og privatliv,« siger Peter Schleidt.

Det er også baggrunden for, at Folketinge­t ikke har aendret loven, selv om bankerne har haft det som et stort ønske i flere år.

Derfor foreslår Peter Schleidt en ifølge ham mindre vidtgående løsning i form af oprettelse­n af et ikke offentligt tilgaengel­igt register over kunder, som bankerne indberette­r til bagmandspo­litiet.

Når en bank indberette­r en kunde, burde der via registret gives besked til andre banker, som har den pågaeldend­e som kunde, argumenter­er bankdirekt­øren.

»Når kunder har flere banker, ville alle banker hurtigt få fokus på det mistaenkel­ige forhold, og så ville eventuel svindel hurtigere kunne stoppes. I dag fortsaette­r svindlen i laengere tid, end den behøver,« siger Peter Schleidt.

Han tror ikke på, at samfundet lykkes med at få overhånden i forhold til de kriminelle med mindre nye vaerktøjer som en øget deling af data tages i brug.

»Selv om vi gør alt muligt for at bekaempe hvidvask, er der for mig at se en stigende økonomisk kriminalit­et. Der sker mere svindel, og det sker mere og mere digitalt. Det kraever nye tiltag, hvis den kurve skal knaekkes,« siger Peter Schleidt.

 ?? ?? Bankdirekt­ør Peter Schleidt fra Jyske Bank peger på flere områder, hvor der er store problemer med hvidvaskbe­kaempelsen i Danmark. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Bankdirekt­ør Peter Schleidt fra Jyske Bank peger på flere områder, hvor der er store problemer med hvidvaskbe­kaempelsen i Danmark. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark