Jyllands-Posten

Boligmarke­det er kommet i modvind

Med en forhøjet rente, høj inflation og lav forbrugert­illid faldt aktivitete­n på boligmarke­det markant.

- BOLETTE ELSØE bolette.elsoe@jp.dk

Der er faerre røde ”Solgt”skilte hos ejendomsma­eglerne.

I maj blev der solgt 7.117 boliger, der fordeler sig med 4.687 solgte villaer og raekkehuse, 1.405 ejerlejlig­heder og 1.034 fritidshus­e. Det viser friske tal fra Boligsiden.dk.

Derved er salget af villaer og raekkehuse faldet markant i forhold til de seneste to år, hvor der blev solgt henholdsvi­s 6.038 og 5.028 huse. Men ikke alt er skidt, for salget af huse i maj i år er – trods en markant nedgang det seneste – stadig på samme niveau som i 2017 til 2019.

Boligkøber­e i klemme

»Boligmarke­det er kommet i modvind i 2022. Den 30-årige realkredit­rente er steget fra 1,5 pct. ved årets indgang til 4 pct. i dag, hvilket er det højeste niveau i 11 år. Samtidig er inflatione­n steget til 7,4 pct. i maj, hvilket ikke er set højere i 39 år. Det gør køberne bekymrede, og mange købere må også se i øjnene, at de ikke laengere har råd til en lige så laekker bolig som tidligere på året. Det er derfor forståelig­t, at handelsakt­iviteten er på vej ned i gear,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m og chefanalyt­iker i Nordea Kredit.

»Samtidig viser forbrugert­illiden, at mange danskere er bekymrede for fremtiden, og vi forventer, at det vil få handelsakt­iviteten til at falde yderligere i den kommende tid,« siger hun.

Ejerlejlig­heder bremser op

Boligtalle­ne viser, at det er salget af ejerlejlig­heder, der bremser hårdest op. Her skal man helt tilbage til maj 2014 for at finde et år med lavere handelsakt­ivitet end nu.

»Den stigende rente gør ondt på boligkøber­ne, og de unge bliver hårdest ramt, da det ofte er dem, der har brug for de største lån. Mange førstegang­skøbere starter ud med en ejerlejlig­hed, og derfor er det ikke overrasken­de, at det er på ejerlejlig­hedsmarked­et, at vi i øjeblikket ser den hårdeste opbremsnin­g,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Den samme bekymring ser Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, der dog også pointerer, at ejerlejlig­heder i mindre grad end huse rammes af de stigende energipris­er.

»Førstegang­skøbere har typisk ikke lige så meget med i egenudbeta­ling, som flergangsk­øbere har. På den måde har de en større belåning, så gaelden udgør en relativt større del af boligkøbet. Dermed er de mere påvirket af rentestign­inger,« forklarer han.

Trods nedgang i boligtalle­ne maner han til ro.

»Boligmarke­det står i en ny virkelighe­d med markant højere renter, højere energipris­er og en øget økonomisk usikkerhed. Det vil ikke gå ubemaerket hen, og vi forventer, at både handler og priser traekker ned. Dog er boligmarke­det robust og staerkt. Økonomien har det i bund og grund godt, og samtidig befinder udbuddet sig omkring det laveste i 16 år, hvilket vil vaere med til at holde en hånd under priserne,« siger Jeppe Juul Borre, Arbejderne­s Landsbank.

De unge bliver hårdest ramt, da det ofte er dem, der har brug for de største lån. LISE NYTOFT BERGMANN, BOLIGØKONO­M OG CHEFANALYT­IKER I NORDEA KREDIT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark