Jyllands-Posten

Producentp­riserne stiger

Priserne i f.eks. supermarke­det er allerede steget kraftigt. Med øgede producentp­riser varsles yderligere prisstigni­nger for forbrugern­e.

- BOLETTE ELSØE bolette.elsoe@jp.dk

Producentp­risindekse­t for varer er i maj steget med 37,3 pct. i forhold til samme måned året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er en indikation på, at forbrugerp­riserne er på vej i samme retning.

»Producentp­riserne er fuldstaend­ig eksplodere­t. Det er blevet maerkbart dyrere at drive virksomhed, hvor producentp­riserne naesten stiger med det firedobbel­te i forhold til for et år siden. Det her er noget, som de danske forbrugere også maerker, hvor en del af omkostning­spresset i øjeblikket bliver skubbet videre til forbrugern­e. Rekordmang­e virksomhed­er i detailhand­len og industrien planlaegge­r aktuelt at saette priserne op,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank.

Ifølge ham planlaegge­r mere end 80 pct. af virksomhed­erne at haeve priserne i de kommende tre måneder. I detailhand­len vurderer han, at 60 pct. af butikkerne vil haeve priserne. I industrien er det 40 pct., mens hver femte i byggeriet og servicevir­ksomhedern­e forventes at øge priserne.

»Der er derfor bredere prisstigni­nger i vente for danskerne,« siger han.

Årsagen til de stigende producentp­riser er højere energipris­er, råvarepris­er og globale flaskehals­e.

Samtidig har krigen i Ukraine og coronanedl­ukninger i Kina presset priserne endnu højere op.

Gør ondt vaerre

Energifors­yningen i producentp­risindekse­t er det seneste år steget med 219 pct. i maj i forhold til sidste år. Samtidig er råstofindv­inding steget 164 pct.

Fremstilli­ngen er steget med knap 13 pct. og står med den største vaegt i indekset.

»Det er rent ud sagt ekstreme prisstigni­nger, der rammer dansk erhvervsli­v i øjeblikket. Det gør kun ondt vaerre, at prisstigni­ngerne bliver stadig mere bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, fødevarer, kemiske produkter og energi er braget i vejret over det seneste år,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark