Jyllands-Posten

Dansk rekord i arbejdstim­er: »Det er ganske enkelt en fremragend­e nyhed«

Aldrig tidligere er der blevet arbejdet så mange timer i Danmark som i 1. kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Der bliver knoklet ude på arbejdspla­dserne i Danmark.

Danmarks Statistiks opgørelse over danskernes arbejdstid går 14 år tilbage, og aldrig tidligere er der blevet arbejdet så mange timer som i årets 1. kvartal.

Danskernes arbejdstid steg med 1,7 pct. i det kvartal, svarende til en stigning på 17 mio. timer. I alt blev der arbejdet 1.037 mio. timer i Danmark i 1. kvartal.

»Aldrig tidligere er der blevet arbejdet så mange timer i Danmark som i 1. kvartal. Der er høj fart på dansk økonomi, der har sendt efterspørg­slen efter arbejdskra­ft til et rekordhøjt niveau. Det er ganske enkelt en fremragend­e nyhed. De rekordmang­e arbejdede timer kommer ad to veje. Der er kommet flere i arbejde, og samtidig arbejder hver person flere timer,« forklarer seniorøkon­om Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

Stigende lønninger

Den højere arbejdstid og lønsum i 1. kvartal er både gaeldende i det private og det offentlige. Størst er fremgangen i arbejdstid­en inden for finansieri­ng og forsikring samt bygge og anlaeg, men de praestered­e timer steg i alle brancher i 1. kvartal.

»Det haenger sammen med, at beskaeftig­elsen er banket i vejret herhjemme, og vi samtidig er på nippet til den laveste ledighed siden 2008. Hertil stiger lønningern­e med det hurtigste i 13 år. Det er medvirkend­e til, at danskerne står robust og har noget at stå imod med til de nye udfordring­er, som vi ser i øjeblikket med tårnhøj inflation, stigende renter og forøget usikkerhed med krigen i Ukraine,« lyder det fra privatøkon­om Brian Friis Helmer fra Arbejderne­s Landsbank.

Han forventer dog en langsommer­e fart i dansk økonomi i år, hvor der kommer modvind mange steder fra i øjeblikket.

Blandt andet fordi forbrugerp­riserne stiger med den højeste fart siden 1983, isaer drevet af energi og fødevarer.

Også virksomhed­erne oplever maerkbart højere priser, som sammen med usikkerhed­en fra krigen i Ukraine kan laegge en daemper på investerin­gslysten, mens eksporten også står overfor svaerere tider.

»Bedømt på antallet af ledige stillinger og de fortsat udbredte meldinger om mangel på arbejdskra­ft, forventer jeg, at fremgangen på arbejdsmar­kedet fortsaette­r. Men det er ikke uden bekymrede rynker over, hvad der sker i øjeblikket. Mørke skyer er trukket ind over dansk økonomi, og jeg er saerligt bekymret for, at den voldsomme inflation med de dertilhøre­nde kraftige rentestign­inger kan slå luften ud af dansk økonomi. Indtil videre forbliver vi dog på benene,« siger cheføkonom Niklas Praefke fra Ledernes Hovedorgan­isation.

Afdaempet fremgang

Der er tegn på, at fremgangen på arbejdsmar­kedet bliver mere afdaempet fremadrett­et.

Det ser man blandt andet i antallet af jobannonce­r, der er dalet en smule de seneste måneder.

Selv om efterspørg­slen er daempet en smule, er efterspørg­slen efter arbejdskra­ft stadig enormt høj.

»Vi er et sted, hvor virksomhed­erne må sige nej til ordrer, fordi de ikke kan skaffe nok arbejdskra­ft. Seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 41 pct. af virksomhed­erne i serviceerh­vervene må sige nej til ordrer pga. mangel på arbejdskra­ft. Det er brandaerge­rligt for dansk økonomi, at mange virksomhed­er må sige nej til ordrer, fordi de mangler haender,« siger Kristian Skriver.

 ?? ?? Der bliver lagt mange arbejdstim­er i Danmark for tiden. Her er det hos køkkenprod­ucenten Kvik i Vildbjerg. Foto: Casper Dalhoff
Der bliver lagt mange arbejdstim­er i Danmark for tiden. Her er det hos køkkenprod­ucenten Kvik i Vildbjerg. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark