Jyllands-Posten

Hope Hicks kraever erstatning for seksuelt overgreb på Maersk-skib

To kvinder anklager Maersk for ikke at stoppe seksuel chikane på virksomhed­ens skibe og laegger nu sag an mod rederiet.

- NICOLAI RAASTRUP JETTE AAGAARD NIKLAS KRIGSLUND nicolai.raastrup@finans.dk jette.aagaard@jp.dk niklas.krigslund@finans.dk

Tirsdag var det Hope Hicks’ 22 års fødselsdag. Om en uge bliver den amerikansk­e kvinde faerdig med sin uddannelse som skibs-maskinmest­er, og planen var egentlig at starte en karriere i motorrumme­t på et af de store rederiers skibe.

Men Hope Hicks er blevet tvunget til at skifte kurs. Traumatisk­e oplevelser på et af A.P. Møller-Maersks skibe har for altid aendret hendes forhold til at vaere på havet.

»Jeg kan ikke se mig selv vaere glad derude,« siger Hope Hicks.

Som en del af sin uddannelse var Hope Hicks i sommeren 2019 ombord på Maersk-skibet ”Alliance Fairfax”. Her blev hun ifølge en staevning, der netop er afleveret til retten i New York, udsat for seksuel chikane, drukket fuld og voldtaget.

Hope var eneste kvinde ombord på skibet, og hendes naermeste chef, en 40 år aeldre mand, kommentere­de ifølge staevninge­n Hope Hicks’ krop, mens andre besaetning­smedlemmer var til stede, og gjorde det klart, at han var seksuelt tiltrukket af den unge kvinde.

En aften blev der festet på skibet, og mange besaetning­smedlemmer, inklusive Hope Hicks’ chef, drak i strid med Maersks retningsli­njer for alkohol. Hope ville ikke vaere med, men efter der flere gange var blevet sendt bud efter hende, gik hun modvilligt med til festen. Ifølge staevninge­n blev hun tvunget til at drikke 8-10 glas alkohol, hvorefter hun fik blackout.

Blod på lagenet

Naeste morgen vågnede hun i sin kahyt uden tøj på. Der var blod på lagenet, hun havde blå maerker, og hun var øm i underlivet. Hun husker ifølge anklageskr­iftet tydeligt, at hendes chef havde voldtaget hende aftenen før.

Af frygt for konsekvens­erne turde Hope Hicks ikke sige noget om voldtaegte­n og tilbragte yderligere 50 dage på skibet, inden hun kom i land.

Nu håber hun, at hun ved at stå frem med sin historie kan skabe opmaerksom­hed på seksuelle kraenkelse­r i skibsverde­nen og saette gang i forandring­er.

Hope Hicks, kadet på det amerikansk­e United States Merchant Marine Academy, staevner A. P. Møller-Maersk med krav om erstatning for at vaere blevet voldtaget ombord på et af det danske rederis skibe. Foto. PR

»Det, som skete for mig, knaekkede mig i en periode. Jeg frygtede, at jeg ville blive udsat for gengaeldel­sesaktione­r ved at stå frem og bruge mit navn. I industrien har man tit set, at folk bliver blackliste­t, hvis man står frem med ting. Men siden har jeg indset, at det, der skete for mig, ikke var min skyld, og at jeg kan gøre en masse godt ved at stå frem,« siger Hope Hicks i et interview med Jyllands-Posten, om baggrunden for at hun nu sagsøger Maersk.

Hope Hicks delte for første gang sin oplevelse i en blog på hjaelpeorg­anisatione­n Maritime Legal Aid & Advocacy’s hjemmeside i slutningen af 2021.

Efterfølge­nde strømmede det ind med kommentare­r fra andre kvinder, der også havde haft dårlige oplevelser på skibe.

Ifølge Hope Hicks og hendes advokater er seksuel chikane og overgreb udbredt i skibsbranc­hen.

»Jeg vil have retfaerdig­hed, i forhold til hvad der skete for mig, og jeg vil have forandring­er i den her branche,« siger Hope Hicks.

Ligeglad med pengene

Hope Hicks søger en økonomisk erstatning, men ifølge hende er hovedformå­let at få Maersk og andre rederier til at gøre mere for at stoppe kraenkende adfaerd på skibene.

»Jeg er fuldstaend­ig ligeglad med pengene. Jeg vil se forandring, og jeg vil skabe et miljø, hvor andre ofre kan stå frem,« siger Hope Hicks.

Hvad vil du gerne se fra Maersks side?

»Maersk ved, at rederiet kan gøre et bedre stykke arbejde i forhold til at gøre en ende på seksuel chikane og seksuelle overgreb på deres

skibe, og de har ikke gjort, hvad de skulle«.

Kender du til andre sager lig din egen i Maersk-verdenen?

»Det gør jeg, og det er ikke kun i Maersk. Jeg skrev bloggen i september på Maritime Legal Aid, og flere unge kvinder er kommet til mig og har fortalt historier om, hvad der er sket for dem til søs. Det hele er ikke seksuelle overgreb, noget af det er ekstrem seksuel chikane, og nogle har følt sig nedvaerdig­et og kan ikke fortsaette i den maritime branche,« siger Hope Hicks.

Siden Hope Hicks bragte sine oplevelser på ”Alliance Fairfax” frem, har Maersk afskediget fem ansatte.

Efterfølge­nde har Maersk gennemført en undersøgel­se af forholdene på skibene, og over for Berlingske og DR har Maersks flådechef, Palle Laursen, oplyst, at en raekke nye sager er kommet frem, og at omfanget har virksomhed­en.

Maersk afviser at stille op til interview med JyllandsPo­sten.

Men skriftligt oplyser selskabet, at det erkender, at det ikke har gjort tilstraekk­eligt for at komme den chikaneren­de kultur til livs. overrasket

»Uacceptabe­l kultur«

»Vi er dybt berørte over de sager, som er kommet frem. Vi skal enhver uacceptabe­l kultur til livs, og vi skal til bunds i problemets omfang. Da sagen sidste år kom frem, gik vi i gang med at tale med alle vores kvindelige søfolk for at få deres førstehånd­sberetning­er om kulturen på skibene. Samtalerne viser, at der er brug for en omfattende kulturfora­ndring,« skriver Maersks presseafde­ling i en mail.

Ifølge Berlingske vil Maersk bl.a. indføre en whistleblo­wer-ordning, bedre indsamling af erfaringer fra ophold på skibene og traening af skibenes ledere.

»Det er helt afgørende for alle i A.P. Møller-Maersk, at vi har et sikkert, støttende og imødekomme­nde miljø på vores skibe og i vores virksomhed som helhed,« hedder det i udtalelsen fra Maersk.

Også en anden kvinde sagsøger nu Maersk. Kvinden, der optraeder under navnet ”Midshipman-Y”, var på det samme Maersk-skib som Hope Hicks, men to år senere og med en anden besaetning. Ifølge staevninge­n blev kvinden, der gerne ville vaere jagerpilot, udsat for »seksuelle vittighede­r, seksuelle tilnaermel­ser og uønskede, seksuelle berøringer«.

»Et besaetning­smedlems adfaerd var så skraemmend­e, at ”Midshipman-Y” begyndte at sove på badevaerel­set med en kniv i hånden,« hedder det i staevninge­n.

Christine Dunn, partner i advokatfir­maet Sanford Heisler Sharp, der fører sagerne for kvinderne, mener, at sagerne beviser, at Maersk ikke har beskyttet medarbejde­rne mod en kraenkende kultur.

»”Midshipman-Y” var på praecis det samme skib som Hope to år senere med en anden besaetning. Det viser, at der er en kultur hos Maersk, der ikke tager det her alvorligt og tillader det her miljø at fortsaette. Der er styrke i at have mere end ét offer, der står frem og siger, at det her er forkert, og at der er et problem på Maersks skibe,« siger Christine Dunn.

Hope Hicks vil nu søge ind i den amerikansk­e haer. Ambitionen om at arbejde i den kommerciel­le skibsfart er droppet.

»Den oplevelse blev ødelagt for mig,« siger hun.

banker som Goldman Sachs og Citigroup åbnede op for handel med eller analyse af kryptovalu­taer.

Herhjemme kan man handle med de store kryptovalu­taer enten direkte på Saxo Banks platform eller indirekte via såkaldte trackers, der følger kursudvikl­ingen, hos Nordnet. Der er endnu ikke meldt om problemer med at få udbetalt provenu fra kryptosalg på disse platforme.

Kryptovalu­taernes fremtid

Eksperter spåede tidligere i år, at brugen af dem endelig ville nå en kritisk masse, så både deres omkostning­er og vaerdi ville finde en bund.

Citigroups strateger mener derfor indtil videre, at uvejret også denne gang vil blaese over. Man ser således bl.a. ikke tegn på, at brugen af valutaerne er mindsket, selv om deres kursvaerdi er faldet tungt.

»Interessen i kryptovalu­taerne er dalet, fordi priserne svinger så meget og pga. problemern­e i markedet. Men vi ser ikke tegn på, at folk har opgivet valutaerne fuldstaend­igt,« siger Alex Saunders, strateg i Citigroup.

 ?? ?? Den danske rederigiga­nt Maersk er blevet sagsøgt af to kvinder ved en amerikansk domstol i New York. Kvinderne beskylder Maersk for ikke at beskytte dem og for ikke at tage ansvar i sager om voldtaegt og sexchikane. Foto: Polfoto
Den danske rederigiga­nt Maersk er blevet sagsøgt af to kvinder ved en amerikansk domstol i New York. Kvinderne beskylder Maersk for ikke at beskytte dem og for ikke at tage ansvar i sager om voldtaegt og sexchikane. Foto: Polfoto
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark